Liga lui Gino se mută la Chiajna. Trei echipe vor să joace acolo din vară. Cum pot ajunge alte trei cluburi tot în comuna ilfoveană. „Îi așteptăm pe toți.” Cazul e unic în Europa
Stadionul din Chiajna pare să fi devenit atracția irezistibilă a echipelor din fotbalul românesc. Potrivit actelor depuse în acest moment la FRF, nu mai puțin de trei dintre cele 14 formații ale Ligii 1 în sezonul viitor ar trebui să joace, începând din vară, pe arena din comuna ilfoveană.
Concordia Chiajna și FC Viitorul joacă deja pe singurul stadion cu gazon artificial din campionat. FC Voluntari, liderul detașat al Seriei I din Liga 2, a trecut în dosarul de licențiere, la capitolul rezervat infrastructurii, tot stadionul din Chiajna ca bază pentru meciurile de pe teren propriu.
Lucrurile se pot schimba până la startul sezonului următor pentru că regulamentul le permite cluburilor să mute stadionul unde-și dispută partidele de acasă, dacă forul care organizează competiția (LPF în cazul de față) aprobă acest lucru. Gică Hagi ar vrea să ducă Viitorul pe stadionul din localitatea constănțeană Ovidiu. Deocamdată, însă, joacă la Chiajna.
La partida Viitorul-Concordia Chiajna 2-2, din etapa a 15-a, au asistat 200 de spectatori. FOTO: Alexandru Hojda
Și conducătorii formației FC Voluntari fac demersuri pentru a obține de la LPF aprobările necesare ca să joace pe propriul stadion în sezonul viitor. Viitorul și Voluntari au însă probleme cu standardele minime acceptate la stadioanele lor. Dacă până pe 15 iulie nu își îmbunătățesc substanțial condițiile de pe stadioane, atât Viitorul cât și Voluntari vor rămâne la Chiajna.
Cum poate ajunge Chiajna cu mai multe echipe în Liga 1 decât Bucureștiul
Situația este de-a dreptul bizară și fără corespondent în Europa, dacă nu chiar și în lume. Dintr-o primă ligă cu numai 14 echipe (atâtea rămân din vară), trei ar juca pe stadionul unei comune din Județul Ilfov care, la ultimul recensământ (în 2011), număra 4.511 locuitori. Dacă Rapid, aflată acum pe locul 15, la 5 puncte de ultimul loc salvator, nu va reuși să evite retrogradarea, Chiajna va avea la anul mai multe echipe în Liga 1 decât Bucureștiul!
Concordia și Viitorul au, în acest moment, printre cele mai scăzute medii de spectatori pe teren propriu din toată Liga 1. Viitorul are o asistență medie de 892 de oameni, iar Concordia – de 1.441. „Da, asta e o problemă majoră care ne îngrijorează foarte tare, însă situația e aceeași și la alte echipe”, spune Cristi Tănase, președintele clubului Concordia.
Chiria la Chiajna – de zeci de ori mai mică decât pe Arena Națională
Dar, cum – conform legilor lui Murphy – întotdeauna e loc de mai mult, se poate ajunge la o situație și mai interesantă. Astă-vară, Rapid a fost la un pas de a se muta, de asemenea, la Chiajna. Stadionul din Giulești nu îndeplinea condițiile minime de siguranță pentru a putea găzdui meciuri, iar conducerea giuleștenilor a purtat negocieri cu primarul Chiajnei, Mircea Minea, pentru a muta echipa lângă București. Discuțiile nu s-au concretizat atunci, dar cum stadionul Rapidului rămâne în continuare într-o stare avansată de degradare (în acest sezon s-a jucat, de altfel, cu o parte a tribunei închisă din motive de securitate), mutarea rămâne o soluție de actualitate.
Rapid a fost astă-vară la un pas de a se muta la Chiajna, iar varianta e încă de actualitate. În etapa a 10-a, meciul Concordia-Rapid 0-0
a strâns una dintre cele mai consistente audiențe din campionat la Chiajna: 2.500 de spectatori. FOTO: Bogdan Iordache
Evoluția evenimentelor la alte cluburi din Liga 1 poate duce la noi chiriași pentru stadionul din Chiajna. Echipa lui Becali a fost alungată de pe stadionul din Ghencea de Ministerul Apărării și, momentan, a anunțat că joacă meciurile de acasă pe Arena Națională. Chiria e însă foarte mare acolo (dacă sunt deschise toate cele trei inele se ajunge la peste 80.000 de euro de meci) și, cum Becali a anunțat deja că vrea să facă profit cât mai mare din fotbal, e posibil ca latifundiarul să încerce alte soluții, mai ieftine. „La Chiajna în niciun caz nu vorbim de chirie de zeci de mii de euro pe meci, cum e la Arena Națională. Exclus! Discutăm de câteva mii”, spune președintele de la Concordia.
Cum nimeni în România, de la președintele LPF până la ultimul fotbalist, nu pare să mai fie interesat de numărul spectatorilor din tribune, chiar și pentru Astra ar fi mai simplu să joace la Chiajna, în loc de Giurgiu. Toți jucătorii și antrenorii echipei lui Ioan Niculae s-au plâns, în ultimii ani, că le e foarte greu să se pregătească în București, apoi să facă deplasarea la Giurgiu pentru meciurile socotite acasă. În orașul de la malul Dunării nu sunt condiții de cazare, antrenament și refacere adecvate, au reclamat fotbaliștii și stafful Astrei. În plus, nici giurgiuvenii nu se prea omoară cu prezența la meciuri, media de spectatori acasă depășind cu puțin 2.000.
Tănase: „Dacă sunt mai mulți, facem și reducere”
Rămâne întrebarea de ce toată lumea e tentată să joace la Chiajna. Cristi Tănase explică: „Infrastructura. Avem aici tot ce ne trebuie. Cine vine, poate să joace, poate să se și cazeze, dacă dorește, pentru că avem un hotel chiar lângă stadion. Avem parcare, condiții de antrenament, de recuperare, tot”. Prețul pare, de asemenea, fără concurență. „Cu Viitorul avem contract pe un sezon, dar putem face și pe câte un meci. Dacă vom avea trei sau mai multe echipe, le-am face și reducere. Pentru noi ar fi o rețetă financiară”.
Robert Gherne, președintele de la FC Voluntari, una dintre echipele „abonate” la Chiajna, se explică: „Am optat pentru stadionul de acolo pentru că era cel mai aproape de noi. În plus, chiria e convenabilă. Mai aveam și alte variante, cum ar fi Dinamo, dar am mers direct la cei de la Chiajna, am semnat contractul, tot. Ne trebuia la dosarul de licențiere. Au contat prețul și condițiile bune de acolo”. Acesta precizează însă că se fac eforturi pentru ca echipa să joace în sezonul viitor pe propriul stadion: „Sunt investiții, dar firma care execută lucrările ne asigură că va termina la timp. Oricum, chiar dacă nu va fi gata stadionul nostru, vom juca la Chiajna până rezolvăm”.
FRF: „Nu există o restricție a numărului de echipe”
Regulamentul e permisiv în această privință. Teoretic, la Chiajna pot juca și șapte formații. „Nu există o restricție a numărului de echipe care pot trece același stadion ca arenă unde joacă acasă. Chiajna are un avantaj, dispune de teren sintetic și nu e nevoie, ca la terenurile pe iarbă, să se aștepte câteva zile pentru refacerea gazonului. Nu există impedimente ca mai multe echipe să joace în zile succesive pe același stadion”, ne-a explicat Viorel Duru, directorul departamentului de licențiere de la FRF.
Stadionul din Chiajna ar avea atuuri pentru a fi preferat de Becali pentru echipa sa: comuna e aproape de Ghencea,
în zonă sunt mulți steliști, chiria e mult mai mică decât pe Arena Națională. FOTO: Gabriel Fluerariu
Cristi Tănase afirmă că îi așteaptă pe toți cu brațele deschise la baza de lângă București. „Nu e absolut nicio problemă! Să vină! Dacă vor fi trei echipe, una joacă acasă, două în deplasare. Dacă vor fi patru, vor juca două acasă, două în deplasare. Pot fi și mai multe, etapa se joacă de vineri până luni, pot fi programate câte una pe zi. Gazonul sintetic ne dă avantajul ăsta, pot intra să joace și unii după alții în aceleași condiții calitative. Chiar mi-aș dori ca în sezonul viitor de Liga 1 să joace aici Concordia, Rapid, Viitorul și Voluntari. Și echipa lui Becali e binevenită, dacă dorește”.