Mihai Rotaru a scăpat de o acuzație extrem de gravă. DNA a clasat dosarul în care finanțatorul echipei CS Universitatea Craiova era acuzat că i-a dat, în anul 2010, 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean pentru a-l ajuta într-un dosar ANRP. Și omul politic a scăpat de toate acuzațiile.
Patronul CS Universitatea Craiova se poate concentra liniștit la lupta pentru titlu. DNA a clasat un dosar deschis în anul 2015. În rechizitoriu se vorbea că Mihai Rotaru i-ar fi dat 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean. Omul politic ar fi trebuit, spuneau cei care au întocmit dosarul, să-l ajute într-un dosar ANRP.
Acțiunea era zugrăvită ca o scenă dintr-un film polițist. Întâlnirea dintre cei doi ar fi avut loc în incinta unei biserici din localitatea Chitila, iar denunțul a fost înaintat de un preot.
În 26 noiembrie 2015, DNA emitea un comunicat de presă în care anunța declanșarea urmării penale față de Ioan Oltean, într-un dosar ANRP. Deputatul era acuzat de „abuz în serviciu și trafic de influență”.
„Din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.
In schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii”, se spunea în comunicatul DNA, prezentat de luju.ro (FOTO)
Povestea nu se terminase. În noiembrie 2015, DNA a cerut conducerii Camerei Deputaților aviz pentru arestarea lui Ioan Oltean.
„Din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuta, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului. In schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, se spunea în documentul înaintat Camerei Deputaților.
Solicitarea a fost aprobată, dar Înalte Curte a respins în doua rânduri cererea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventivă.
Pe data de 6 iulie 2020, procuroarea Carmen Fota de la „Sectia de combatere a corupției” din cadrul DNA a dispus clasarea cauzei. Concluzia a fost că „nu exista probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”.
Decizia a fost susținută de mărturiile luate în timpul anchetei de la angajați ai parohiei sau de la șoferul omului politic. Interesant este faptul că nici înregistrările audio oferite de denunțător nu au avut relevanță și nu au putut proba primirea celor 600.000 de euro. Ioan Oltean a declarat la DNA că nu a fost niciodată în localitatea Chitila.
Analizând acest caz ciudat luju.ro a scris că a fost vorba de un abuz, produs în perioada în care DNA era condusă de Laura Codruța Kovesi: „Deputatul Ioan Oltean, paradit fără probe… Iată cum a fost distrusă de către DNA-ul condus de inculpata Laura Kovesi imaginea unui om politic.
DNA a cerut arestarea preventivă a fostului deputat PNL Ioan Oltean (foto) pentru un pretins trafic de influență, fără ca împotriva acestuia să existe vreo probă”, au scris jurnaliștii.
În ceea ce îl privește pe Mihai Rotaru, patronul formației din Bănie și-a rezervat dreptul de a nu da declarații în această cauză. El a fost acuzat de fapta „de cumpărare de influență”, dar s-a ajuns la concluzia că „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”, conform celor scrise în comunicările oficiale. Un amănunt haios din anchetă este acela că denunțătorul susținea că finanțatorul formației din Bănie ținea banii într-un sac menajer.
Iată un fragment din ordonanța în care procuroarea Carmen Fota a dispus clasarea dosarului. (FOTO)
„Avand in vedere cele aratate mai sus, se poate concluziona ca din cercetarile efectuate in prezenta cauza nu au rezultat elemente suficiente din punct de vedere probator, din care sa rezulte primirea vreunei sume de bani de catre inc. Oltean Ioan de la inc. Rotaru Mihai sau de la alta persoana, in scopul exercitarii influentei la nivelul presedintei Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, respectiv asupra numitei Dumitrean Crinuta Nicoleta sau asupra unor alti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, pentru aprobarea despagubirilor din dosarul nr. 46076/CC aflat pe rolul ANRP sau din alt dosar ANRP.
In concluzie, avand in vedere ca din materialul probator care s-a putut administra in cauza nu rezulta existenta faptelor, cu certitudinea necesara fundamentarii unei concluzii care sa rastoarne prezumtia de nevinovatie, in ceea ce priveste savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta, fapta prevazuta de art. 291, alin. 1 din Cod pen. raportat la art. 7, lit. a) din Legea 78/2000, de catre inculpatii Oltean Ioan si Rotaru Mihai, urmeaza a se dispune o solutie de clasare”, se mai spune în documentele publicate de luju.ro
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER