Dacă în România mărturisirile privind unele meciuri aranjate sunt luate în derâdere de către președintele Federației, italienii sunt hotărâți să pună capăt flagelului pariurilor. Fotbalul italian a fost zguduit în această săptămână de un nou scandal privind meciurile trucate. De data aceasta nu a mai fost vorba de nume mari, ci de Andrea Masiello (26 de ani), un fundaș cvasinecunoscut, care a activat până în vara lui 2011 la Bari.
Autogolul care l-a îngropat
Formația lui Masiello, Bari, era deja retrogradată înaintea meciului cu Lecce, din penultima etapă a Serie A. Adversarii aveau disperată nevoie de succes pentru a rămâne în prima ligă, rezultat pe care l-au și reușit, grație autogolului lui Masiello din minutul 81. Fundașul în vârstă de 26 de ani a recunoscut că a primit bani pentru a-și marca în proprie poarta și a asigura victoria lui Lecce. „Am luat bani pentru a facilita victoria adversarilor. Am vrut să îi înapoiez, dar mi-a fost frică”, a mărturisit Masiello.
Cinci meciuri, nouă fotbaliști
Problemele celor de la Bari sunt însă mult mai mari. Fără obiectiv după ce retrogradaseră, jucătorii s-au gândit să-și mărească veniturile implicându-se în activități ilegale. Astfel, încă opt colegi ai lui Masiello au intrat în cercul vicios, influențând alte patru meciuri ale propriei echipe. Fie că a fost vorba de victorii clare (4-0 cu Bologna sau 3-0 cu Genoa), fie de înfrângeri (0-1 cu Cesena), jucătorii lui Bari au primit sume de bani pentru a influența rezultatul final. Alți fotbaliști cercetați de către procuratura italiană sunt Leonardo Bonucci (acum la Juventus) și Abderkader Ghezzal (jucător la Levante), ambii titulari în echipele lor naționale.
Prețul unui blat: 260.000 de euro
Conform Procuraturii din Bari, care investighează acest caz, Masiello ar fi recunoscut că a fost mituit cu 50.000 de euro pentru a-și înscrie în proprie poartă. Tentativa de mită a continuat, unii jucătorii lui Bari primind 260.000 de euro. Banii proveneau de la Carlo Quarta, un om de afaceri din Lecce, mare fan al echipei din Sudul Italiei. Totul s-a terminat cu bine în meciul din 15 mai 2011 pentru părțile implicate, însă adevărul începe să iasă la iveală. Presa italiană speculează că penalizările și sancțiunile pentru cazul „Calcioscommesse” vor fi dintre cele mai dure.
„Asociere pentru comiterea de fraude sportive”, acuzația sub care a fost reținut Masiello de Poliția italiană
„Și în România sunt lucruri necurate!”
Paul Codrea a vorbit în exclusivitate pentru ProSport despre mafia pariurilor din Italia. Mijlocașul crede că, dacă ar exista interes, și autoritățile din țara noastră ar găsi meciuri trucate în fotbal
Un fundaș din Serie A a recunoscut implicarea în meciuri trucate. Mai clar, a spus în fața judecătorilor că a influențat decisiv rezultatul unui meci în schimbul unei sume importante de bani. S-a întâmplat în Italia, al patrulea campionat ca valoare din Europa. Pe fotbalist îl cheamă Andrea Masiello și, în sezonul trecut, când se ocupa și cu aranjamente, era căpitanul lui Bari. Și coechipier, pentru ultimele șase luni ale sezonului, cu Paul Codrea, împrumutat acolo de Siena. Internaționalul român a acceptat să vorbească pentru Prosport despre partea neagră a fotbalului din Serie A. Una care, e de părere Codrea, există și în România.
Salut, Paul. Te deranjăm să vorbim despre cazul „Masiello”. Bănuiesc că ești la curent cu dezvăluirile fostului tău coleg. Pe lângă el, am înțeles că și alți opt foșți jucători de la Bari sunt în vizorul anchetatorilor. Tu ești bine? Da, normal, am citit și eu presa de aici. Sunt liniștit, n-am nicio legătură cu problemele astea. Dacă era ceva, eram deja chemat să dau și eu explicații în fața judecătorilor. Oricum, cazul m-a șocat. Pe Masiello îl știam de la Siena. Când am ajuns aici, acum șase ani, el abia făcuse pasul la echipa mare, de la tineret. Apoi a plecat la Genoa și apoi la Bari. Dar n-aș fi crezut niciodată că se ocupă cu așa ceva. Nu am avut niciodată niciun dram de suspiciune la adresa lui. E o mizerie. Îți lasă un gust rău, amar. E foarte urât ce s-a întâmplat.
Cum a fost perioada Bari? Vreau să-ți spun că era o atmosferă urâtă. Simțeam că era ceva neclar acolo, erau multe grupuri, bisericuțe, dar nu mă așteptam să fie vorba despre pariuri sau lucruri de acest gen. Credeam doar că jucăm noi mai prost, că suntem într-o pasă mai slabă, că nu suntem de nivelul Seriei A. Niciodată nu m-aș fi gândit că unii trântesc meciurile!
„Italienii vor un verdict la finalul lunii!”
Crezi că va avea vreun rezultat concret cazul? Sau vom asista la verdictele de formă, nu de fond… Din ce am văzut și eu prin presa italiană, până la sfârșitul lui aprilie justiția vrea să dea un verdict. Vor să curețe puțin fotbalul, pentru că sunt foarte multe echipe implicate în acest caz. Sau suspectate de a fi implicate: Bari, Lecce, Atalanta. Chiar Siena, clubul la care sunt acum, dar pentru câteva meciuri din sezonul trecut, când eram la Bari. Au și fost interogați câțiva reprezentanți ai clubului nostru, în ultimele zile.
Pe lângă meciul cu Lecce, procurorii italieni susțin că au probe că alte cinci meciuri ale lui Bari ar fi fost trucate. Să te întreb direct: ai participat vreodată la un meci aranjat? Ha-ha-ha… Ți-aș răspunde că nu am jucat niciodată, dar se pare că mă înșel. Tocmai am aflat că am participat… După cum ți-am spus, nu credeam că unii dintre coechipieri fac așa ceva. Dar eu nici nu pariez și nici nu am fost contactat vreodată de cineva să „trântesc” vreun meci. Și, evident, n-aș fi făcut-o.
Să revenim la Bari și la meciul cu Lecce. Voi erați deja retrogradați, Lecce avea nevoie de victorie pentru a se salva. A „rezolvat-o” Masiello… A fost o nebunie. Suporterii au venit înaintea derby-ului la antrenamente, au intrat peste noi, țin minte că l-au și lovit pe un coechipier. Ne amenințau că ne omoară dacă nu câștigăm. N-am fost convocat la acea partidă, eram acasă. Îmi amintesc însă că cei de la club m-au anunțat că, în cazul unui rezultat nefavorabil, urma să stăm până la finalul sezonului în cantonament. Și așa a și fost, am rămas în cantonament. Cu pază armată!
„Unde sunt bani mulți, apar și intersele!”
De ce crezi că sunt atâtea probleme, atâtea scandaluri peste tot? Legate de pariuri, mă refer… Părerea mea e că totul s-a stricat în fotbalul mondial când s-au legalizat pariurile. Pentru că, uite, pretutindeni apar scandaluri legate de pariuri, chiar și în țări serioase ca Germania, Austria… Nu cred că ar fi trebuit legalizate pariurile. Unde există mulți bani în joc sigur apare și interesul și corupția și mizeria.
Prosport scrie de câteva săptămâni despre blaturile din România. Crezi că există partide trucate la noi? Sunt sigur că și în România s-ar găsi ceva dacă ar exista un interes. Și în Italia a durat ceva până s-au mișcat lucrurile, sunt suspectate meciuri din mai multe sezoane, nu doar din ultimul. Dar până la urmă s-au mișcat…
Andrea Masiello a fost eliberat joi, după trei zile de interogatorii la Procuratura din Bari. El a rămas însă sub arest la domiciliu
Adrian Costeiu [email protected]
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER