Directorul unei case de pariuri vorbește despre mafia pariurilor:** „Când scrieți de blaturi, trișorii sunt mai atenți!”

Directorul Bwin pentru Europa de Est vorbește în ProSport despre mafia pariurilor care a cuprins mai toate campionatele din această parte a continentului.

Thomas Tzokas nu urmează tiparul tipului corporatist. Fost sportiv, nu însă de perfomanță, și fan al lui Olympiakos, directorul Bwin în Europa de Est vorbește deschis despre problemele legate de trucarea meciurilor pentru pariuri și despre modul în care piața ilegală de pariuri afectează companiile legale. Printre rânduri, Tzokas admite și implicarea unor agenții de pariuri în această industrie a partidelor aranjate.

Domnule Tzokas, le place românilor să joace la pariuri?
În software-ul nostru, în România vedem mai mult gaming decât gambling.

Puteți explica diferența dintre gaming și gambling?
Gaming fac userii ocazionali. Se strâng mai mulți prieteni să se uite la un meci și mai pariază câțiva euro. E mai mult pentru distracție. Gamblerii sunt cei care investesc o parte importantă din câștigul lor lunar în așa ceva. Gamblingul am observat că are o conotație negativă, adică dependența. Dar noi, într-o colaborare cu Harvard, am dezvoltat un program de protejare al userilor.

Sunt oameni suspecți cărora le monitorizați pariurile?
În primul rând, avem un departament uriaș care se ocupă de pariuri sportive. Avem un alt departament, unul în care investim masiv, de monitorizare. Semnalizăm pariorii cu un comportament bizar.

„Când se pariază mult pe un rezultat ciudat, blocăm cotele!”

Cum îi semnalizați?
Știm că acea persoană este un parior profesionist. Vedem continuitatea pe care o are în pariere. Noi îi semnalizăm pe acești oameni – pariori din toată lumea – după comportament. Apoi, dacă vedem un trend ciudat de a paria. Adică dacă se mizează sume mari pe un rezultat care are o șansă foarte mică să iasă. Atunci ne spunem: «Ceva nu e în regulă aici». Noi am fost victimizați, vă spun. Pierdem bani mulți. Să știți că și în România sunt mulți jucători profesioniști. Își fac mai multe conturi…

Aveți o cifră pentru aceste pierderi?
Compania noastră nu îi taie automat pe cei care câștigă. Poți fi norocos sau poți fi un jucător foarte bun. Doar nu o să te blochez pentru asta! Ne propunem să îi blocăm pe jucătorii profesioniști care știu meciurile aranjate. Acest lucru reprezintă cea mai mare provocare pentru noi. Sunt multe piețe în care trebuie să mai cercetăm pentru a ne proteja. Acolo avem niște pierderi însemnate. Nu doar România, ci și Rusia, Ucraina, Cehia…Singurul lucru pe care compania noastră îl poate face pentru a se proteja este să avertizeze UEFA.

Ați avertizat UEFA despre anumite meciuri?
Da,da,da,da…de multe ori…

De mai mult de 10 ori?
(râde) Mai mult de 100 de ori!

„Există companii care nu discută cu UEFA”

Ați avertizat UEFA și de meciuri din România?
Sunt foarte multe speculații, nimic nu e dovedit…

Ok, dar ați sesizat UEFA?
Da,da! Dar e o listă lungă de meciuri. Noi suntem deschiși dialogului, dar sunt companii care nu fac aceste lucruri. Sunt companii care sunt folosite pentru trucarea meciurilor.

Despre ce meciuri e vorba?
Nu vă pot spune, dar datele sunt la UEFA.

Ați spus că ați avertizat UEFA în sute de rânduri…
Am avertizat în câteva rânduri, cu privire la mai multe meciuri. Nu vorbim zilnic cu cei de acolo (râde)

Bun, dar nu vi se pare că, în comparație cu numărul sesizărilor, măsurile luate sunt prea puține?
UEFA încearcă, dar e foarte greu. Aranjarea unui meci nu se petrece cu noi trei vorbind despre asta în holul unui hotel. Se petrece între sportivi, conducători de cluburi, criminali! Da, criminali! Pentru că asta e o acțiune a mafiei!

„Numărul meciurilor trucate e în scădere”

Aveți mulți pariori profesioniști în România pe care îi monitorizați?
În primul rând, pariorii din România sunt foarte buni.

Buni sau informați?
Buni! Ei joacă în mod profesionist! Au un mod educat de a jucat. Românii fac bani.

Există case de pariuri implicate în trucarea partidelor?
Sunt case folosite pentru așa ceva. Companiile fără credibilitate nu au niciun motiv să nu o facă. Dar companiile mari sunt listate la bursă, iar acest lucru ar fi o catastrofă! Nu ar face-o niciodată! Repet, e o catastrofă! Ești mereu monitorizat, e o catastrofă! Companiile de pariuri investesc în sport pentru a da ceva înapoi sportului și, în primul rând, pentru a avea vizibilitate. Noi cheltuim sute de milioane.

În ce măsură afectează piața ilegală a pariurilor companiile legale?
Ne afectează! Nu știm exact în ce măsură, pentru că nu acționăm în aceeași zonă. Piața ilegală e pentru gambleri, în primul rând, iar noi avem pariuri pentru entertainment. O companie ilegală nu protejează clientul, nu plătește taxe. Nu are control! Pentru noi, legile sunt foarte importante. Ele ajută companiile precum Bwin.

Cât de mare este numărul meciurilor trucate acum, în comparație cu anii trecuți?
Este în scădere…

Noi credem că este în creștere…
Poate că oamenii sunt mult mai atenți asupra lor și de aceea.

În ce an a fost atins punctul maxim în ceea ce privește numărul de meciuri suspectate de a fi trucate la pariuri?
Nu aș putea să răspund exact. Dar un rol important în reducerea numărului de meciuri trucate l-a avut presa. Dacă identificați ceva și puneți întrebări, oamenii nu mai fac a doua oară sau sunt mai atenți.

20 de milioane de euro plătește Bwin anual pentru a fi sponsorul celor de la Real Madrid

90 de competiții sportive cuprinde, în acest moment, oferta Bwin, ea fiind cea mai mare de pe piața online

15 ani au trecut de la fondarea Bwin, companie care la început avea doar 12 angajați

Publicat: 12 05. 2012, 08:32
Actualizat: 07 06. 2012, 14:47