Mandatul cu șampanie și cătușe!** Mircea Sandu împlinește 60 de ani, dintre care 22 în fruntea fotbalului românesc

În Europa, doar Angel Maria Villar (Spania) și Giorgio Crescentini (San Marino) sunt de mai mult timp în funcție decât președintele Federației Române

Sub conducerea lui Sandu, FRF continuă să ignore meciurile aranjate din campionatul intern. Mai mult, președintele Federației îi discreditează public pe oamenii care vorbesc despre acest subiect

Mircea Sandu are peste două decenii în fruntea fotbalului românesc. La scară continentală, șeful FRF ocupă un loc pe podium în topul longevității președinților de federațiii, mai exact după omologii din San Marino – cea mai slabă națională din lume, conform clasamentului FIFA – și Spania – cea mai bună echipă a lumii. Ibericul Angel Maria Villar, cu un mandat de 24 de ani, și Giorgio Crescentini, cu o vechime de 27 de ani la șefia forului din San Marino, sunt singurii care îl depășesc pe liderul fotbalului autohton. În ziua în care Mircea Sandu împlinește 60 de ani, ProSport propune o analiză a întregului mandat al „Nașului”, cu bune și cu rele.

Lucruri bune din mandatul lui Sandu

În cei 22 de ani petrecuți la șefia FRF, Mircea Sandu se poate mândri cu Centrele de Fotbal de la Mogoșoaia și de la Buftea. Chiar dacă au fost construite cu ajutorul banilor veniți de la UEFA, cele două complexe sportive figurează în patrimoniul federal și sunt intens utilizate de către toate loturile naționale ale României.

Poate cea mai mare realizare a lui Mircea Sandu în cele peste două decenii ca președinte al Federației este organizarea finalei Europa League în România. „Nașul” a făcut lobby în cadrul UEFA, prin prisma funcției pe care o ocupă în structurile forului continental, și astfel Bucureștiul a putut găzdui în vara trecută cel mai important eveniment fotbalistic din istoria țării. Un alt merit al președintelui federal este acela de a fi insistat pentru construirea Național Arena, cel mai modern stadion al României.

Funcția pe care o are în Comitetul Executiv al UEFA a reprezentat în ultimii ani un plus pentru fotbalul românesc, chiar dacă Sandu a ajuns acum să se considere de neînlocuit: „Să vă ferească Dumnezeu fără mine la UEFA”, a spus, recent, președintele FRF.

Lucruri rele din mandatul lui Sandu

România rămâne una dintre puținele țări din Europa în care nu a început până acum o anchetă oficială împotriva blaturilor, iar Mircea Sandu asistă impasibil la degradarea campionatului intern. Mai mult, atunci când ProSport a publicat mărturia unui fotbalist care recunoștea că a participat în meciuri trucate, președintele FRF l-a luat peste picior pe acesta într-o conferință de presă: ” Ă‚la e fotbalist? Cojocaru, cum îl cheamă? Ciobanu! A dat și el 3 goluri la paiș’pe echipe. Nu e problema mea, e problema comisiilor”. Fotbalistul despre care Sandu vorbea este Ștefan Ciobanu și este primul jucător din România care a vorbit deschis despre meciurile trucate. Într-un mod asemănător a procedat „Nașul” și în cazul blaturilor Voinței Sibiu. Doi fotbaliști ai sibienilor au recunoscut în ProSport neregulile din două meciuri amicale, FRF a făcut o anchetă superficială, iar după două săptămâni Mircea Sandu a dat verdictul: „O bombă de presă!”.

Sub conducerea sa, întreg Comitetul Executiv al FRF a ajuns în fața procurorilor DNA din cauza modului în care a fost dezafiliată Universitatea Craiova. Procesul este încă în derulare, iar gafele comise de către federali au ieșit, pe rând, la iveală.

Șefii puși de Sandu peste arbitrajul românesc au fost arestați pe bandă rulantă, la fel și unii dintre „fluierași”. Gheorghe Constantin, Marcel Lică și Vasile Avram sunt președinții CCA reținuți de către DNA în ultimii 3 ani și jumătate.

A tolerat incompetența și corupția în cadrul comisiilor subordonate FRF. Multe dintre cazurile trecute prin mâna acestor organe interne ale federației se întorc cu un verdict diferit atunci când ajung la TAS

Nu a implementat nicio reformă în fotbalul românesc, iar acum acest sport se află în pragul falimentului. Nu a schimbat sistemul competițional, deși acest lucru era necesar, și, în prezent, numeroase echipe din primele trei eșaloane se retrag din competiție. Nu a încurajat cluburile să aibă mai multă grijă de copii și juniori, acest segment fiind unul aproape inexistent în România.

A stat mult prea mult la șefia FRF.


18 țări afiliate UEFA au schimbat președintele Federației în ultimii doi ani. Mircea Sandu și-a anunțat retragerea abia în 2014

Mircea Sandu este cel mai bun conducă­tor pe care l-a avut fotbalul românesc. Nici eu n-aș putea să câștig alegerile în fața lui
Dumitru Dragomir, președinte LPF

Sandu este primul om care ar trebui să plece pentru ca situația fotbalului nostru să se îndrepte
Marian Iancu, ex-patron Poli Timișoara

Problema este câți ani de închisoare va primi Mircea Sandu, nu dacă va rămâne sau nu în fruntea FRF
Adrian Mititelu, patron U Craiova

Publicat: 22 10. 2012, 09:14
Actualizat: 22 10. 2012, 09:15