MĂ‚RTURIE | Adversarii echipei care face obiectul anchetei oficiale FRF pentru blaturi dezvăluie: „Toată lumea a simțit că ceva nu e în regulă. Am dat prea ușor golurile”. Arbitrul meciului, amuzat de atitudinea jucătorilor
Duminică, ProSport a dezvăluit că pe masa FRF se află cel mai mare dosar de trucare de meciuri din istoria fotbalului românesc. Rețeaua, în care Ion Viorel și Dan Tulpan, antrenorul, respectiv președintele Gloriei Buzău, aveau roluri esențiale, a manipulat nu mai puțin de 10 meciuri ale echipei din Buzău în ediția de campionat 2014-2015, dar și partide din cantonamentul făcut de formația antrenată de „Vioară” în Turcia, toate în vederea obținerii unor sume de bani din pariuri.
Evident, în multe dintre cazuri scenariile nu au fost posibile fără participarea directă a adversarilor, care au luat parte, într-un fel sau altul, la trucarea meciurilor. Una dintre partidele care au intrat în vizorul federației s-a disputat pe 2 mai 2015, în play-off-ul Seriei 1 a Ligii 2, și s-a terminat cu victoria lui CF Brăila, devenită între timp Dacia Unirea Brăila, 3-2 pe teren propriu contra Gloriei Buzău are câteva caracteristici aparte, care o diferențiază de restul jocurilor suspecte.
Înaintea partidei, Ion Viorel le-a pus în atenție jucătorilor că dacă nu vor câștiga vor fi dați afară, iar el va desființa echipa. Imediat, fotbaliștii Gloriei au dat iama în casele de pariuri, unde au mizat pe victoria propriei echipe. A doua zi, însă, ei au avut o surpriză imensă în momentul în care antrenorul le-a spus că planul se schimbase. Jucătorii aveau misiunea de a încerca să marcheze gol sau goluri, dar, în cazul în care nu reușeau, li se recomanda să-i lase pe adversari să înscrie. Până aici, scenariul se potrivea perfect cu cel al restului meciurilor trucate. Totuși, conform surselor din anchetă, fotbaliștii de la Dacia Unirea Brăila nu se numără printre complici, ei realizând că jocul nu se desfășoară așa cum ar trebui și protestând chiar pe teren față de felul în care adversarii de la Gloria aleg să-și apere șansele.
Înaintea partidei, fotbaliștii brăileni au ieșit pe teren cu un banner pe care scria „Nu distrugeti 100 de ani de istorie fotbalistică”, solicitând sprijinul autorităților locale. Ce nu știau băieții antrenați de Alin Pânzaru e că pentru Gloria Buzău nu conta nimic din istoria fotbalului, ci doar banii obținuți din pariuri.
Conform Betting Fraud Detection System, în timpul meciului au fost înregistrate pariuri suspecte pe faptul că se vor marca minimum 3-5 goluri, iar desfășurarea le-a băgat bani buni în buzunare pariorilor. Dacia a deschis scorul în minutul 27 prin Novello, Gloria a egalat în minutul 32, prin Mugurel Dedu, iar la pauză s-a intrat la egalitate, 1-1. În repriza a doua, Brăila a punctat din nou, în minutul 74, prin același Novello, iar Dedu a mai egalat o dată, un minut mai târziu. Pe final, Ungureanu înscria golul decisiv, în minutul 82. Acesta e momentul în care Ion Viorel intră cu adevărat în scenă. Conform datelor din anchetă, confirmate de jucătorii Brăilei, Gloria a refuzat să mai atace în ultimele minute, retrăgându-se în apărare, fapt care a stârnit suspiciunile adversarilor.
„Toată lumea a simțit că ceva nu e în regulă. A doua repriză mi s-a părut puțin diferită”
Contactați de ProSport, doi fotbaliști ai Daciei Unirea Brăila au spus răspicat că, din punctul lor de vedere, ceva a fost în neregulă. Cosmin Necoară, care a petrecut pe teren toate cele 90 de minute, a simțit că ceva nu e în regulă. Mai exact, fotbalistul Brăilei consideră că echipa adversă nu a făcut mare lucru pentru a împiedica golurile primite și că a doua repriză a fost diferită față de prima: „Toată lumea a simțit, nu știu cum să spun. S-a simțit că ceva nu era în regulă. Mie mi s-a părut că noi am dat prea ușor golurile. Au fost două reprize diferite. Prima repriză a fost cum ar trebui să fie, a doua mi s-a părut și mie puțin diferită, ținând cont că în partea a doua trebuia să se încingă puțin. Bine, nu pot să acuz, pot să spun doar ce am simțit eu din teren”, a declarat Necoară pentru ProSport.
Și portarul Cristi Mitrea, integralist la rândul lui în meci, a rămas cu un gust amar și a realizat că pe final adversarii nu-și doresc să egaleze: „Cu ce am rămas eu de atunci e că pe final, când noi conduceam, ei păreau să nu-și dorească prea mult egalarea, nu se prea omorau cu presingul”, l-a completat Mitrea pe colegul său.
Arbitrul era și el amuzat, învingătorii șopteau:”Băi, a fost cam ușor”
După meci au apărut, inevitabil discuțiile între fotbaliștii de la Brăila, conștienți de ceea ce făcuseră adversarii lor, iar Necoară își aduce aminte că până și arbitrul partidei, Sorin Andrei Antonie, s-a amuzat pe seama prestației fotbaliștilor conduși de pe margine de Ion Viorel: „Noi am vrut să câștigăm, nu am avut nicio inițiativă să le dăm pariurile peste cap. Era un meci pe teren propriu, pe care trebuia să-l câștigăm. E și o oarecare rivalitate Brăila – Buzău, dar, în rest, chiar nu știam că ar fi ceva dubios. În afară de faptul că am rămas surprinși că a fost puțin cam prea ușor în repriza a doua. Până la urmă, ei s-au făcut de râs, nu noi. Și pe arbitru îl vedeam puțin amuzat. Au existat discuții, am vorbit între noi, chiar ne spuneam: >”, a rememorat Necoară evenimentele petrecute cu cinci luni în urmă.
Novello ”20,”74, Bg. Ungureanu ”82 / Mug. Dedu ”32, ”75
Brăila: Mitrea – G. Niță, Ghiocel, Bârsănel, Necoară (cpt.) – Petean, Dojcinovic, M. Dima (A. Radu ”79), G. Iordache (Bg. Ungureanu ”62) – Pușcașu (Mucuță ”79), Novello
Rezerve neutilizate: A. Comănescu – Olenic, Cr. Stângaciu, G. Gheorghe
Antrenor: Alin Pânzaru
Gloria: D. Sârbu – A. Iordache, Amet, Dăniță (cpt.), M. Drăguț – G. Marcu (Koprindzhiyski ”86), Cl. Dumitrescu – N. Popescu, Mug. Dedu, D. Burlacu (Răduca ”32) – Pălimaru (Tigoianu ”83)
Rezerve neutilizate: Stoicescu – Agache, Al. Ioniță, Bobe
Antrenor: Viorel Ion
Stadion: Municapal (Brăila); Spectatori: 300; Arbitru: Sorin Andrei Antonie (București); Asistenți: Romică Bîrdeș (Pitești) și Florin Pucheanu (Ulmi); Jucătorul meciului: Salvatore Novello.