Dinamo București, campioana României la handbal, cea mai valoroasă echipă masculină din sportul românesc, nu a primit invitație pentru ediția viitoare a Ligii Campionilor. EHF – Federația Europeană de Handbal– a refuzat să-i ofere această șansă campioanei României din cauza lipsei infrastructurii. Într-un interviu exclusiv oferit pentru ProSport, Ionuț Popa, președintele clubului din șoseaua Ștefan cel Mare, trage un semnal de alarmă în legătură cu acest subiect. Reacția EFF l-a determinat pe șeful dinamovist să își dorească, exclusiv pentru club, o sală polivalentă de 10.000 de locuri.
Bună ziua domnule președinte, cum ați primit această veste?
Din punctul meu de vedere, e simplu. Proiectul merge înainte nealterat, nu a depins de noi acordarea acestei invitații din partea EHF, noi ne-am făcut treaba, echipa, din punct de vedere valoric, este cu mult peste jumătate din formațiile din Champions League.
Și, cu atât mai mult, nu sunteți dezamăgit?
Nu, nu sunt, consider că poate fi un semnal de alarmă pentru societatea noastră, pentru țara în care trăim, deoarece performanțele sportive au luat-o în fața infrastructurii.
Cred că ați atins și motivul pentru care Dinamo nu a primit această invitație din partea EHF. Puteți să detaliați, vă rog? Să știți că fanii sunt foarte dezamăgiți…
Cred că trebuie să ne trezim la realitate și să ne apucăm să dezvoltăm foarte mult bazele sportive, să avem mai multe, să nu depindem de invitații. Și eu, dacă eram EHF, să dezvolt în aceeași țară, în același oraș, trei echipe de Champions League, că ăsta a fost motivul, mi-ar fi părut cam mult. Dimineață am discutat cu conducerea EHF și aceștia ne-au spus direct: „ne pare rău, înțelegem pentru zona feminină, unde echipele nu sunt atât de dezvoltate și sunt 7-8 formații bune, restul vin să completeze, dar la băieți, unde bătaia este fantastică… ne pare rău”. Asta ne-au spus, au zis că preferă să se ducă cu o invitație la Kolstad, Montpellier sau Zagreb și Plock. Ele au săli individuale, nu împart cu nimeni, sunt ale lor. Noi împărțim cu CSM și cu Rapid București de la fete.
Care erau cerințele celor de la EHF?
Trebuie să fie peste 2500 de locuri, noi vorbim pentru o aplicație pentru a primi această invitație care nouă nu ne-a fost acordată. Dacă ești neamț și ești direct în Champions League, nu cred că mai interesează pe nimeni, e treaba ta unde joci. De exemplu, anul trecut, nu i-a interesat de noi, eram direct, nu la invitație. Și vreau să repet, marea problemă a României nu este această invitație pe care EHF putea sau nu să ne-o dea, noi o să jucăm în Europa League, o s-o facem bine, atacăm „Final Four” în această competiție, o să avem sala plină și o să câștigăm bani și în Europa League. Jucătorii sunt profesioniști și, poate, o să câștigăm Europa League și o să jucăm Supercupa Europei cu câștigătoarea de Champions League. Avem variante și aici.
Continuați, vă rog, ideea legată de problema sportului românesc, sunteți președintele celui mai galonat club din România!
Mi se pare că noi, în primul rând, trebuie să avem mai multe echipe puternice, ne bazăm, an de an, doar pe Dinamo, punctăm doar prin Dinamo, când toate vin braț la braț. Poftiți exemplul portughez, Sporting, Porto, Benfica, trei care joacă în Europa, de nemți ce spun, de francezi! Au ajuns macedonenii să aibă coeficient prin Vardar și Eurofarm. Și noi ne cramponăm de o invitație. Trebuie să venim din urmă cu o infrastructură serioasă. Acum am văzut că foarte multă lume indică de ce a intrat polivalenta în renovare! Caietul de sarcini, am înțeles, este depus la minister, trebuie să dea drumul la licitație. Intră în renovare din ianuarie 2024, pentru că durează 8-9 luni și, oricând s-ar fi întâmplat, trebuia să sacrifici o jumătate de sezon de Champions League. Ori l-am fi sacrificat pe ăsta, ori anul viitor încă jumătate. Investiția trebuia făcută, degeaba încercăm să amânăm.
Alte variante nu au existat, ați înaintat EHF și alte săli?
Nu ne-au acceptat la Pitești, este o decizie dintr-un raționament pur de marketing, înțelegem. Avem adresă de Sala Polivalentă din București, că este eligibilă până la 31 decembrie și adresă de la Pitești, au spus că ne suportă ei din ianuarie până la finalul competiției. Doar că cei de la EHF, astăzi, ne-au tranmis că le pare rău. „Sunteți trei echipe care ați pus Pitești, trei care ați pus polivalenta din București”. Au ales fetele, Rapidul pentru invitație este o echipă foarte, foarte bună, are potențial de „Final Four”, nu puteau să lase Rapidul afară și să ne bage pe noi, noi nu suntem cotați la potențial de „Final Four”. Dacă ar fi fost alte formații, Kiel sa nu știu cine, poate ar fi fost vorba de vreun rabat, dar așa… .
E dureros ce îmi spuneți. Practic, din lipsa infrastructurii, EHF a ales cine să joace și cine nu în Champions League, între Rapid la fete și Dinamo la băieți…
Da! Asta au spus. E o mare problemă pe care o avem. Eu am spus că, în sezonul 2024-2025, Dinamo o să joace în „Final Four” și îmi mențin afirmația, notați vă rog: în 2024-2025, Dinamo va juca în „Final Four”, în Champions League.
Din punct de vedere al proiectului, din ce înțeleg, le transmiteți suporterilor că nu se schimbă absolut nimic după această decizie dură a EHF?
Absolut nimic! Echipa este unită, o să discut cu sponsorii să mărească aportul pentru a acoperi diferențele care veneau de la Champions League, pentru a nu simți vreo problemă din punct de vedere al finanțelor, oricum nu am fi avut, dar mie îmi place să avem aport mare al banilor privați.
Xavi Pascual cum a reacționat, a fost dezamăgit?
Da! M-a sunat mai vreme și mi-a spus că mai mult de atât, să antreneze echipa și să aducă jucători de calitate, nu are ce să facă. A făcut o glumă și a spus că-i pare rău, dar săli nu poate să construiască. Problema sportului românesc pleacă de la infrastructură și continuă prin specialiștii care lipsesc din această zonă, noi, clubul, ne-am făcut treaba, am adus un specialist, am creat un sistem, academia o coordonează tot el, avem copii buni, avem hnow – how așa cum spun cerințele europene. Mai rămâne să ne aliniem și cu Ministerul Sportului și cu CNI-ul, poate reușim, în perioada viitoare, să mai demarăm niște proiecte.
Dinamo are o sală polivalentă, din păcate nu îndeplinește criteriile. Mi-ați spus, în trecut, că aveți în gând să construiți o altă sălă. Accelerați acum ideea?
Chiar vreau să port o discuție cu domnul minsitru de interne, vreau să discut cu domnul de la dezvoltare, cu CNI-ul, cu doamna Lipă când va fi numită la Agenția pentru sport. Să vedem dacă găsim terenuri prin București pentru a dezvolta un proiect de sală polivalentă pentru Dinamo.
Nu în Parcul Sportiv Dinamo?
Nu aș vrea să sufocăm, mi-aș dori o sală polivalentă de minim 10.000 locuri. Dacă tot o facem, să fie eligibilă în Euroligă, să intre toate disciplinele și atunci nu o să mai avem probleme.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER