Metodele lui Dorinel Munteanu, în varianta lui Jurgen Klopp. „Dimineață, la 7, alergare, la 11 aveam scări, iar al treilea antrenament era la sală. Așa am ținut-o o săptămână. Această pregătire îți dezvoltă abilitatea de a suferi” | VIDEO EXCLUSIV

Dorinel Munteanu și Oțelul Galați au oferit imaginile începutului de an în fotbalul românesc. Tehnicianul moldovenilor și-a dus echipa într-un cantonament montan, „spartan”, la Vatra Dornei. Cadrele cu fotbaliștii storși de energie pe pantele stațiunii au născut reacții pro și contra. „Mamă-mamă! Asta e ireal! E ireal. Bine, au avut rezultate, au jucat bine… Dar e ireal! Eu mă mir… Senzațional!”, a fost replica lui Mihai Stoica. Alte voci din fotbalul românesc sunt de altă părere. „Dorinel știe ce face!”. O spune Marius Niculae și vine cu exemplul unui mare tehnician, Jurgen Klopp.

Cum își chinuia Jurgen Klopp elevii! Dorinel Munteanu este înger pe lângă antrenorul german

Plecând de la filosofia „Neamțului”, Marius Niculae a povestit, în cadrul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport, un episod similar cu Jurgen Klopp. „Săgeată” a lucrat cu actualul tehnician de la Liverpool pe vremea în care acesta era la Mainz, în Bundesliga.

În plus, dinamovistul vine și cu exemplul celor de la Atletico Madrid, formație care are un preparator fizic provenit din rugby.

„Singura echipă care face, în Europa, genul ăsta de pregătire este Atletico Madrid. Au un preparator fizic care provine din rugby. Depinde de fiecare antrenor. De exemplu, eu cu Jurgen Klopp am prins un singur cantonament. După ce a luat Mainz vacanță, m-a trimis o săpptămână, ghici unde? La munte! La Regensburg. Eram atunci cu Mertesacker, actualul director de academie de la Arsenal, el venea după o accidentare. Țin minte și acum, aveam dimineață alergare, la prima oră, la 7 mâncam, la 11 aveam scări, nemții sunt cu scările – Hertha încă folosește aceste scări-, iar al treilea antrenament era la sală. Așa am ținut-o o săptămână”.  

Suferința, principala calitate stoarsă dintr-o astfel de pregătire spartană

Marius Niculae crede că o astfel de pregătire produce suferință și, de multe ori în timpul meciurilor, această „abilitate” dezvoltată îi poate ajuta pe fotbaliști.

„Eu o văd altfel. Această pregătire îți dezvoltă abilitatea de a suferi, pentru că nu este ușor să alergi pe munții ăia, să faci pante și așa mai departe. Pentru sportiv… aia este o suferință. Nu știu cât de mare efect au cantonamentele astea, dar pe unde am fost noi, generațiile noastre, a mea, am confirmat, ne-a dezvoltat această abilitate, erau meciuri în care chiar sufereai, dar nu renunțai. Asta este părerea mea. Nu știu ce eficiență are acest gen de pregătire la ce cercetări se fac, dar uite că Dorinel Munteanu a antrenat o echipă care, la început, nu-i dădea nimeni șanse și face un campionat destul de bun din punct de vedere fizic, jucătorii sunt foarte bine pregătiți”, a comentat „Săgeată” în emisiunea EXCLUSIV DINAMO de la ProSport.

La Cristiano Ronaldo e nativ. Din acest motiv încerc să identific prin țară această latură nativă. Vă dau un exemplu, eu lucram sală încă de mic, la 18 ani făcam genuflexiuni cu 90 de kilograme. Cristiano Ronaldo, când a venit și a dat testările de forță, m-a bătut. Avea 16 ani” – Marius Niculae

 

Publicat: 08 01. 2024, 21:30