Metodologia pe care o folosește Rădoi. A păstrat lucruri bune atât de la Reghecampf, dar și de la Gâlcă. Vine însă și cu ceva în plus

Steaua (FCSB) a cucerit trei titluri la rând în Liga 1 și se poate spune că domină fotbalul românesc.

Performanțele au continuat, în ciuda faptului că echipa a fost pregătită de doi antrenori, Reghecampf și Gâlcă, cu stiluri diferite și care foloseau câte o metodologie deosebită în pregătirea jucătorilor. Cum lucrurile bune trebuie păstrate, Mirel Rădoi s-a gândit că poate lua de la fiecare dintre predecesorii săi câte ceva și să contribuie, la rândul lui, cu elemente noi în vederea găsirii unei soluții ideale pentru pregătirea cât mai eficientă a fotbaliștilor săi.

Ce a luat de la Reghecampf

Lui Rădoi i-a plăcut condiția fizică pe care echipa a etalat-o în perioada 2012-2013 și care iscase o invidie printre adversarele din Liga 1, care îl suspectau pe Reghecampf că își dopează jucătorii. Rădoi a dorit să obțină aceeași vitaminizare pentru jucătorii săi. Astfel, el a convins clubul să încheie un contract cu Thomas Neubert, fostul preparator fizic al echipei din perioada lui Reghe, pentru aprovizionarea cu produse de vitaminizare, rehidratare și băuturi izotonice.


Bustierele conțin mici aparate ce înregistrează toate datele privind performanța sportivului FOTO: FCSB

Ce a păstrat de la Gâlcă

De la Costel Gâlcă, Mirel Rădoi a menținut monitorizarea fotbaliștilor prin aparatele STATSports Viper, dotate cu GPS, pulsometru, soft pentru măsurarea vitezei, a distanței parcurse, activitatea cardiacă și altele. După cum probabil s-a observat, jucătorii steliști poartă în timpul antrenamentelor și chiar a jocurilor amicale bustiere, care furnizează toate datele în timp real și astfel îi permit antrenorului să vadă performanțele individuale ale fotbaliștilor. Dacă vreun jucător nu dă randamentul scontat, cei din staff îi arată fișa și dovada nu mai poate stârni contradicții.

Spaniolul Julian Jimenez a solicitat încă dinaintea cantonamentului din vara anului 2014 acest sistem de monitorizare, dar Gigi Becali i l-a cumpărat abia înaintea cantonamentului din iarna trecută pentru 30.000 de euro. Sistemul a fost conceput inițial pentru rugby, dar s-a adaptat și pentru fotbal, iar Liverpool l-a utilizat încă din 2013.  


Datele sunt transmise cu ajutorul unei antene montate pe margine în timp real către un calculator, unde cei din staff pot vedea performanețele sportivilor

Cu ce a venit Rădoi

Mirel Rădoi își pune amprenta la Steaua și deja a implementat un lucru nou. Probabil că ați observat că la finalul unei partide amicale fotbaliștilor li se recoltează, din deget, o probă de sânge. Așa se determină efortul anaerob al fiecărui jucător, se măsoară acidul lactic pentru prevenirea accidentărilor musculare. 

Publicat: 03 07. 2015, 12:54
Actualizat: 03 07. 2015, 15:06