Ce caută Mihai Pintilii, Cristi Săpunaru și Ovidiu Herea în Republica Moldova. Cei trei pregătesc o surpriză de proporții!
Mai mulți antrenori din fotbalul românesc au decis să își ia licența de antrenor la Chișinău, pe motivul că în țara vecină ar fi mai ușor de obținut diploma.
În ultimii ani, Dan Alexa a luat Licența Pro, iar Ianis Zicu și Marius Croitoru au obținut Licența A, în timp ce Mihai Iosif sau Romeo Surdu sunt cursanți.
Ultimii pe listă sunt Mihai Pintilii, Ovidiu Herea și Cristian Săpunaru, cei trei imortalizându-se la baza din din Republica Moldova.
Mihai Pintilii, Cristi Săpunaru și Ovidiu Herea, surprinși în Republica Moldova. Pentru ce se pregătesc cei trei în țara vecină
Mihai Pintilii a postat pe pagina personală de Instagram o fotografie alături de Cristi Săpunaru și Ovidiu Herea cu locația la Vadul lui Vodă.
La baza din Moldova se organizează cursuri de pregătire ale antrenorului pentru obținerea licenței, pe semne că cei trei au decis să se înscrie la cursuri pentru a deveni tehnicieni.
Dacă Mihai Pintilii s-a retras deja din activitate și a devenit antrenor secund la FCSB, Ovidiu Herea și Săpunaru încă sunt în activitate.
Herea a ajuns la 37 de ani și încă activează la Metaloglobus, în eșalonul secund. În schimb, Săpunaru (38 de ani) joacă în Liga 1, fiind căpitanul Rapidului.
Este mai ușor să iei licența în Republica Moldova?
Românul Dănuț Oprea (48 de ani) a ajuns șeful Școlii de Antrenori din cadrul FMF și dezminte faptul că în Republica Moldova licența s-ar lua mult mai ușo
„Categoric, nu! Este o percepție total greșită. Nu este ușor, cursurile sunt structurate conform ultimelor norme de la UEFA. Vreau să vă spun că Școala Federală de Antrenori din cadrul FMF are acreditare de la UEFA și asta după un proces intens de reevaluare. În acest moment, Școala Federală de antrenori din cadrul FMF este acreditată de UEFA pentru următorii trei ani. Suntem monitorizați permanent și lucrăm după Convenția antrenorilor UEFA. Anul trecut am reușit să acredităm cursurile și la Asociația Națională Cultură, Educație și Cercetare a Republicii Moldova (ANACEC). Știu că au fost multe discuții în România, dar nu vreau să intru în polemici cu nimeni. Normal ar fi ca Școala Federală de Antrenori a FMF să primească respectul cuvenit. S-a tot vorbit că noi acceptăm cursanți fără diploma de Bacalaureat. În Republica Moldova, în anii trecuți, după 11 clase se intra direct la facultate fără diplomă de Bacalaureat. Acum, eu nu puteam să le interzic oamenilor să participe la cursuri pentru că nu aveau Bacalaureatul. În același timp, fiecare Asociație afiliată UEFA, conform noii Convenții a antrenorilor, semnată în 2020, are dreptul să facă anumite derogări, asta și în funcție de performanțele obținute de sportivi de a lungul carierei”, explică Dănuț Oprea