ProSport vă prezintă, în detaliu, secvențele luptelor de la Dinamo și pentru Dinamo. Strategiile din trecut, fronturile din prezent, confruntarea deschisă pentru putere care macină clubul alb-roșu.
ProSport a prezentat, în exclusivitate, interesul purtat de trei oameni de afaceri de a investi la Dinamo. Pe rând, intenția de a intra în acționariatul SC Dinamo 1948 SA a lui Simion Apreutese, Andrei Cionca și, după o perioadă, Sorin Preda, a fost punctată în mai multe articole. Ultimii doi au și recunoscut tratativele.
În ultima perioadă, cei trei au fost prezentați într-o altă postură. O alianță a milionarilor care vor să vină la Dinamo, separat de proiectului Red&White 2022 Management, societatea care a preluat, la mijlocul lunii februarie, pachetul majoritar de acțiuni (72,8%) de la firma Lotus administrată de Dorin Șerdean. Tot atunci, Eugen Voicu și Andrei Nicolescu au mai obținut o cotă de 8% tranzacționată de la Asociația Peluza Cătălin Hîldan.
În acest sens, s-a vorbit de mai multe negocieri între Simion Apreutese și Andrei Cionca pentru a prelua acțiuni de la Red&White, toate aceste discuții fiind fără vreun efect. Din aceste întâlniri a erupt și „scandalul know-how”, după ce Eugen Voicu a fost întrebat de tratativele cu Simion Apreutese și Andrei Cionca, iar șeful de la Certinvest a răspuns frontal.
Da, am avut două întâlniri cu dânsul, dar așa cum am spus, noi ne dorim să avem un dialog cu persoane care au și know- how, care vin cu mai mult decât bani în această asociere și, deocamdată, lucrurile nu s-au legat în direcția bună și nu cred că vom reuși să ajungem la o înțelegere”, Eugen Voicu, la Radio Dinamo, 9 mai.
Din informațiile colectate de ProSport, interesul lui Cionca și Apreutese este mult mai vechi, iar cei doi oameni de afaceri au încercat să preia acțiunile chiar de la Dorin Șerdean, în iarnă, atunci când Red&White, în alianță cu familia Iacob, Vlad și tatăl său, Dorin Iacob, au bătut palma cu administratorul Lotus după o serie de trei întâlniri desfășurate la firma Computerland din Capitală, fieful lui Nicolae Badea, președintele fondator SC Dinamo 1948 SA și cel care controlează Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, acționar cu 7.03% în cadrul SC Dinamo 1948 SA.
Atunci, repetăm miezul lunii februarie, în paralel cu negocierile purtate de Red&White cu Lotus, printr-o ofertă semnată de Asociația Peluza Cătălin Hîldan, Dorin Șerdean a primit o propunere pentru a ceda acțiunile, mai precis 71,8%, în schimbul sumei de un milion de lei, plus plata în rate a salariilor restante, creanța pe care Șerdean o deține la categoria creditorilor salariați la masa credală, în valoare de 237.747 lei.
Atunci, oferta semnată de APCH, prin președintele Elyass Bucurică, i-a fost înaintată lui Dorin Șerdean chiar de Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul administratorului judiciar RTZ&Partners SPRL. Aici intervine elementul surpriză. Din informațiile noastre, în spatele interesului propunerii financiare care a ajuns la Dorin Șerdean se aflau și Simion Apreutese și Andrei Cionca, cei care, chiar și după ce Red&White a încheiat tranzacția, au continuat să tatoneze pentru a intra la Dinamo. Și tatonează în continuare, dar asta o să vedem în rândurile de mai jos.
În acest sens, reprezentanții APCH au avut mai multe discuții cu ambii afaceriști, au fost trasate strategii, iar Apreutese, care ar fi urmat să vină cu grosul investiției, și-a prezentat intențiile, printre care și construirea unui stadion, separat de proiectul din „Ștefan cel Mare” al Clubului Sportiv Dinamo.
Până atunci, Vlad Iacob, administratorul special al SC Dinamo 1948 SA, a întărit, în conferința de presă pe care a susținut-o vineri, la stadionul „Arcul de Triumf”, varianta că în spatele ofertei APCH s-ar afla, fără să le pronunțe numele, Cionca și Apreutese.
Au existat oameni care au vrut să vină în club. Trebuie să înțelegem când au apărut acești investitori. Există un grup restrâns, dar cu un acționar care putea să devină majoritar. Interesul lor nu a apărut când ne era deja bine și eram în prima ligă. Ei au fost interesați cu mult înainte de promovare, la începutul anului. Era luna martie, iar intenția a fost exprimată printr-o ofertă de preluare. A existat o ofertă concretă. Acești oameni își asumau finanțarea și licențierea chiar și în condițiile în care se rata promovarea. Exista riscul ca Dinamo să rămână în liga a 2-a. Nu știa nimeni dacă vom promova sau nu. Știam că există investitori interesați, știam că Șerdean mai are o ofertă. Exista oferta din partea APCH, dar am aflat că în spatele ei erau oameni potenți financiar. Și-au manifestat intenția de a asigura integral toate resursele necesare clubului. Voiau să scoată rapid societatea din insolvență”, a spus Vlad Iacob.
Însă, să revenim la informațiile de ultimă oră legate de interesul lui Andrei Cionca și Simion Apreutese de a intra la Dinamo, cărora, între timp, se pare că li s-a alăturat și Sorin Preda.
Cum Red&White a transmis vehement că dorește să coopteze investitori care se pliază pe proiectul societății, iar Cionca, Apreutese și Preda vor o altă formă de investiție, prin care procentul acțiunilor să fie egal cu cel al investițiilor, triumviratul milionarilor încearcă, în prezent, o altă formă prin care să intre la Dinamo, cum ar fi preluarea unui pachet de acțiuni de la ceilalți acționari din cadrul SC Dinamo 1948 SA.
Astfel, sursele ProSport spun că au existat discuții pe care Andrei Cionca le-a purtat, de curând, cu Nicolae Badea, fostul președinte CA al „câinilor”, care filtrează activitatea ACS FC Dinamo. Important, ACS FC Dinamo se află, precum SC Dinamo 1948 SA, sub supraveghere judiciară, insolvență.
În acest sens, Cionca a sondează, fără a face o ofertă oficială, posibilitatea de a prelua, împreună cu ceilalți doi colegi de intenție, un procent de 5% din acțiunile de la ACS FC Dinamo. Același lucru s-ar putea întâmpla, în viitorul apropiat, cu Asociația Peluza Cătălin Hîldan. Deocamdată, APCH pare că face front cu Red&White, însă este posibil ca suporterii să întoarcă, oricând, armele.
Mă cunosc cu Eugen Voicu din zona investițională din piață, am avut o discuție pe un proiect pe care, în acest moment, vreau să-l înțeleg mai bine. Nu a fost o propunere concretă de a prelua o anumită parte din concret sau de a investi o anumită sumă, dar avem discuții. Eu sunt dinamovist de la vârsta de cinci ani, de atunci merg la stadion, am copilărit, am făcut sport la Dinamo, am învățat să înot la Dinamo, am făcut arte marțiale. Cei de la Red&White au o abordare prudentă, cu pași mici, într-un ritm care trebuie să conducă la un rezultat, pentru că promovarea asta cere bani și cere repede. Sunt destul de interesat de model, vreau să înțeleg propunerea, ce se întâmplă în diferite scenarii. Pe mine mă interesează să văd exact planul A, planul B, planul C și aici discutăm”, Sorin Preda pentru ProSport, la 1 iunie.
Și, dacă tot am folosit un detaliu istoric, întorsul armelor, fix în această situație se află familia Iacob. Dacă în luna februarie, Vlad și Dorin Iacob au negociat cu Dorin Șerdean la braț cu Red&White și în concurență directă cu Răzvan Zăvăleanu, APCH, Cionca și Apreutese, în prezent, ambii fac lobby pentru preluarea clubului de trio-ul sus amintit.
Nu pot să dau, în acest moment, mai multe detalii. Este un subiect foarte aprins, în care se pune foarte multă pasiune. Nu am o imagine foarte clară asupra procesului care se întâmplă acolo, însă apreciez curajul lui Eugen (n.r. Eugen Voicu) și al lui Andrei (n.r. Andrei Nicolescu) și cred că au multe șanse să reușească. Sunt oameni cu credibilitate, să nu uităm că Andrei a fost parte din proiectul de succes al Rapidului. Ce au gândit ei (n.r. proiectul Red&White) reprezintă un model interesant, sănătos pentru fotbalul din România, însă nu pot să spun mai multe pentru că nu îmi este foarte clar. Cu mulți acționari trebuie să ai anumite reguli, o să vedem și, până atunci, le urez tot succesul din lume”, Andrei Cionca, 27 Aprilie, pentru ProSport.
În ceea ce-l privește pe Simion Apreutese, acesta a încercat, în ultimul an și jumătate, să devină acționar în cadrul mai multor echipe. Mai întâi a fost vorba de UTA, echipa din orașul de origine. Ulterior, Gigi Becali chiar a recunoscut că a avut o ofertă concretă pentru a ceda FCSB-ul acestuia. Mai apoi, ultima echipă pe listă a fost CSA Steaua. În ultima lună și jumătate, conform informațiilor ProSport, au existat mai multe tatonări și discuții între clubul Ministerului Apărării Naționale și avocații omului de faceri.
Totuși, sursele noastre au confirmat că, deși a cerut mai multe acte pentru a verifica statutul „militarilor”, iar avocații săi au avut discuții cu reprezentanți ai LPF și FRF în ceea ce ar fi privit o eventuală asociere, Simion Apreutese este, de câteva zile, istorie pentru Steaua. În acest moment, negocierile dintre Apreutese, prin International Alexander Holding, și CSA Steaua, cu privire la asociere, s-au încheiat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER