Moarte la zero credit EMC: dezvăluiri șocante din interiorul Institutului de Medicină Sportivă. Cine i-a dat viza lui Ekeng și motivul pentru care asiguratorii nu plătesc polița

Ușa de lemn a cabinetului de cardiologie situat la etajul 1 al clădirii Institutului Național de Medicină Sportivă (INMS) e la 50 de centimetri de o plăcuță de metal pe care scrie  „Cabinet sponsorizat de Fundația Cătălin Hîldan și Cosmorom”. Ironia alăturării nu e sesizată de handbalistele junioare care așteaptă pe scaunele din fier și lemn de pe hol să intre la Antropologie Sportivă. Tinerele sunt preocupate să-și verifice conturile de pe rețelele de socializare.

Cabinetul în care urmează să intre a fost modernizat după moartea lui Hîldan petrecută acum 16 ani. La un pas distanță, la Cardiologie, lucrurile nu s-au mai schimbat de ceva vreme deși, spune doctorul cardiolog Adriana Maria Marinescu, în rezultatele autopsiei lui Hîldan au apărut „semne cardiace patologice”.

La Cardiologie, bicicleta veche de două decenii, care măsoară tensiunea arterială post efort, nu mai funcționează. Doctorul Marinescu susține că a solicitat conducerii INMS modernizarea cabinetului cu un aparat pentru testul de efort maximal, un holter EKG pentru monitorizare timp de 24 de ore și un aparat de măsurare a stifnessului arterial. Niciunul dintre obiectele cerute nu a intrat în cabinet. Cu toate astea, directorul Alexandru Răzvan Bușneag spune că „dotarea institutului este destul de bună”. Doctorul Bușneag conduce institutul din 2002.

Pe 12 ianuarie anul acesta, pe ușa de lemn a încăperii cu numărul 14 ieșea camerunezul Patrick Ekeng, fotbalistul căruia Dinamo tocmai îi acordase numărul 14 în urma transferului. Controlul cardiologic făcut la doctorul Adriana Maria Marinescu venea la capătul unui circuit medical care a costat clubul Dinamo 350 de lei și în timpul căruia africanul a fost verificat prin analize de laborator, ortopedie, examen de dezvoltare fizică, examen cardiologic, ORL, oftalmologic și stomatologic. „Din punctul meu de vedere, Ekeng nu avea nicio problemă. Era normal cardiac. Am cerut și o ecocardiogramă pentru că așa am considerat eu!”, spune Maria Marinescu, cardiologul școlit în Japonia și Statele Unite.


Cabinetul de cardiologie cu numărul 14, la un pas de cel sponsorizat de Fundația Cătălin Hîldan

Firul evenimentelor ulterioare este greu de înțeles. Directorul institutului, Alexandru Răzvan Bușneag, declară că, din cauza testului suplimentar cerut de cardiologul Marinescu, mijlocașul a primit doar o viză provizorie de o lună, timp în care trebuia să vină cu rezultatul eco-cordului. Analiza imposibil de realizat la INMS a fost făcută a doua zi la Medas – o clinică privată cu care Dinamo are contract – de doctorul Viorel Mihai și nu a evidențiat nicio afecțiune.

Pe 14 ianuarie, INMS îi dădea jucătorului viza valabilă până pe 14 iulie 2016.

La mai puțin de patru luni distanță, inima secționată a fotbalistului era măsurată pe un cântar, în sala de autopsie de la Medicină Legală. La Digi 24, directorul adjunct al institutului, Simona Nanoveanu, declara: „Dimensiunile cordului date de legiști, a căror competență nici nu visez să o contest, arată că inima era de două ori mai mare față de dimensiunea care ni s-a dat nouă de la ecografie”. A doua zi, în biroul pe care-l împarte cu directorul Bușneag, Simona Nanoveanu îi spunea reporterului ProSport: „Nu ne explicăm nici noi diferența dintre rezultatele analizelor și ce a ieșit la autopsie”.

Cine i-a dat viza medicală lui Ekeng?

Marți la prânz, în același birou dominat de o masă uriașă de lemn, Alexandru Răzvan Bușneag răspunsese încurcat la întrebare: „Nu putem să vă spunem. Nu vrem să vă spunem. Dar să știți că e și parafa doamnei doctor cardiolog. Jucătorul e controlat de toți specialiștii, un medic sportiv centralizează datele, apoi se dă parafa finală”.

În aceeași după-amiază, pe surse, a venit confirmarea. Directorul Bușneag și doctorul Anca Țicu, de la laboratorul de control al loturilor olimpice, au parafat și au semnat vizele tuturor jucătorilor dinamoviști controlați în ianuarie, inclusiv pe cea a lui Patrick Ekeng.

„Ați parafat viza lui Ekeng împreună cu doctorul Țicu, nu-i așa?”.


Parafa și semnătura directorului Bușneag și cele ale doctorul Anca Țicu, pe viza unui fotbalist dinamovist controlat pe 12 ianuarie

Întrebarea adresată față în față directorului, miercuri la prânz, l-a descumpănit inițial: „Nu, nu am pus ștampilă. Nu putem să vă spunem”. După câteva secunde, Alexandru Bușneag s-a lansat într-o nouă explicație:

„Fiecare medic specialist își spune punctul de vedere. După aceea, un medic de medicină sportivă centralizează toate datele. Vede dacă e sănătos, ce regim de efort are, alimentație, toate. El încheie fișa, pune ștampila, iar fișa ajunge la noi. În funcție de ce scrie în fișă, administrativ, ne uităm pe ea dacă a făcut toate cabinetele și dacă au ștampilat toți. Noi din punct de vedere managerial aprobăm”.

Tot timpul, directorul caută să mute discuția spre „specialiștii” din institut. Ei văd sportivii, ei își asumă diagnosticele. Dar, birocratic, viza nu este dată de specialiști, ci de conducerea INMS. Acum, directorul utilizează pluralul. Noi. Ștampila sa este, însă, individuală, la fel și semnătura de pe viza care l-a declarat pe camerunez bun de joc până în iulie 2016.

Sesizând situația delicată, directorul adjunct Simona Nanoveanu încearcă să alunge norii negri strânși în încăpere: „Dar cred că v-ar interesa mai mult cine a pus parafa la cardiologie”. Referirea e la Maria Marinescu, cardiologul care acum un deceniu a avut două procese, unul civil și unul penal, cu Institutul Național de Medicină Sportivă condus de directorii Bușneag și Nanoveanu.

Bușneag: Dânsa (n.red. – Marinescu) este suverană.
Nanoveanu: Pe cord, dânsa hotărăște!
Bușneag: Bănuiesc că dânsa a făcut corect, și noi, la fel, am trimis către ecografie cardiacă.

Dialogul de casă purtat sub ochii nedumeriți ai reporterului l-a scos din nou în față pe „noi”, deși recomandarea pentru un control suplimentar ecocardiografic fusese făcută de cardiologul Marinescu. Ea, nu noi.

Reporterul are senzația unui ping-pong infernal cu inima mărită a unui fotbalist decedat. Cum poate ceda un cord pe care cardiologul îl considera normal acum patru luni? De ce nu vrea să recunoască directorul faptul că a parafat viza lui Ekeng?

Explicația doctorului Marinescu aruncă tot cazul în aer: „Ei (n.red – conducerea INMS) nu au avizul de liberă practică și nici nu sunt specialiști. Nu poți să tot chemi lumea să fie consultată de persoane care nu au nici măcar pregătirea portarului.  Avizul nu avea parafa mea. Dacă a plecat pe alt nume, acela răspunde”.

Dacă doctorița nu se joacă cu vorbele, miroase a penal așa cum mirosul de cordită sufocă tunarii după un obuz tras.

E posibil ca zecile de mii de sportivi care trec anual pe holurile apăsătoare de la Institutul situat pe bulevardul Basarabia să primească vize de la doctori care nu îndeplinesc condițiile legale?


Vitrină cu lucrări de medicină sportivă la INMS. Cele mai multe au paginile îngălbenite de timp și sunt scrise de fostul director, Ioan Drăgan

Ekeng, asigurat la pachet. Asiguratorul nu plătește

Până la acestă întrebare, un mic detour pentru a discuta asigurarea lui Ekeng. În 2009, la propunerea lui Dumitru Dragomir, pe atunci șef la LPF, asigurările obligatorii au dispărut din fotbalul românesc. Totuși, din cauza unui paragraf ambiguu din Legea Sportului, cluburile continuă să își asigure jucătorii, dar o fac la grămadă pentru a reduce costurile.

ProSport a solicitat oficial clubului Dinamo detalii despre asigurarea lui Patrick Ekeng. „Toți fotbaliștii de la Dinamo sunt asigurați. Suma asigurată este confidențială, ca în cazul oricărui contract”, este răspunsul clubului.

Potrivit unor surse din firma Allianz Țiriac, Patrick Ekeng a fost asigurat de clubul Dinamo pe o poliță colectivă, la pachet cu colegii săi. „Firma refuză să plătească asigurarea pentru că autopsia a scos la iveală niște probleme medicale nedepistate la examenele medicale”, e informația de ultimă oră.


Statuia lui Cătălin Hîldan păzește gazonul din Ștefan cel Mare, locul unde fanii au aprins o lumânare pentru Patrick Ekeng

Noutatea este susținută indirect și de cardiologul Marinescu: „Au venit cei de la Asigurări și au întrebat. „Cine este cutare?”. Le-am spus că nu știu cine este cutare, în cabinetul meu nu lucrează. Nu știu cine este. Uitați-vă pe lista de la Colegiul Medicilor. S-au uitat dacă au aviz de liberă practică. Nu au, lucru care se știa de ani de zile”.

Cutare sunt, probabil, Alexandru Bușneag și Anca Țicu. Mirosul acru ca de cordită revine.

Au sau nu acești doctori avizul de liberă practică?

 

Zero puncte EMC în ultimii 5 ani

Potrivit articolului 384 din Legea 95/2006, „medicii care întrunesc condițiile prevăzute la art. 370 exercită profesia pe baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din România, avizat anual pe baza asigurării de răspundere civilă, pentru greșeli în activitatea profesională, valabilă pentru anul respectiv”.

Așadar, fiecare doctor din România are nevoie anual de o vignetă autocolantă înseriată, care se obține prin completarea unei cereri și prin prezentarea unei copii după polița de asigurare pentru malpraxis valabilă pentru anul în curs. Fiecare doctor e liber să încheie polița unde vrea și e obligat să completeze cererea pe care o vedeți mai jos și la care se anexează documentele pentru completarea punctajului EMC.


Formular tip al cererii de solicitare a vizei anuale. Punctajul EMC este stabilit prin anexarea anuală a documentelor

Cheia poveștii e aici. EMC înseamnă educație medicală continuă, o condiție legală pusă pentru stimularea doctorilor de a progresa profesional. Punctele EMC se obțin în urma unor activități planificate de pregătire teoretică și practică, cum ar fi congrese, abonamente la reviste, cursuri, dar și obținerea titlurilor de rezident, doctor sau master în medicină.

O oră de activitate de perfecționare înseamnă un punct EMC. Obținerea doctoratului înseamnă 300 de puncte EMC. Obținerea titlului de specialist e echivalată cu 200 de puncte.

Fără a pierde prea tare vremea cu detalii, modalitatea de calculare a punctelor EMC necesare avizării anuale este precizată în decizia 1/18 ianuarie 2013 a Colegiului Medicilor din România:

Numărul minim de credite EMC pe care un medic trebuie să le acumuleze în vederea evaluării profesionale periodice este de 200, pe parcursul a 5 ani, stabilit la data evaluării, sau de 40, anual, în cazul medicilor pensionari care solicită avizul anual pentru prelungirea activității

Începând cu 2006, punctajul EMC al fiecărui doctor poate fi verificat pe site-urile Colegiilor teritoriale ale Medicilor.

Marți, 10 mai, reporterul ProSport a verificat datele publice de pe site-ul Colegiului Medicilor din București. Majoritatea doctorilor de la Institutul Național de Medinică Sportivă, o instituție finanțată anul trecut de la bugetul de stat cu 3,853 milioane de lei, nu aveau nici un punct EMC obținut în ultimii 5 ani!

Data ultimei actualizări este trecută clar: 1 aprilie 2016. Printre doctorii fără puncte se numără directorul Bușneag, doctorul Anca Țicu, adică oamenii care au parafat viza lui Ekeng, și directoarea adjunctă Nanoveanu.


Fișa doctorului Bușneag, joi, 12 mai. Directorul nu avea niciun punct EMC. Data ultimei actualizări este 1 aprilie 2016

Cardiologul Adriana Maria Marinescu figura cu 44 de puncte EMC.

Imediat, în aceeași zi de 10 mai, două mailuri au plecat din redacție spre Colegiul Medicilor și Ministerul Sănătății cu întrebări privind această situație bizară. Până duminică, 15 mai, ProSport nu a primit niciun răspuns.

Miercuri, 11 mai, la a doua vizită făcută la INMS, directorul Bușneag nu era la birou. După o jumătate de oră, a urcat grăbit scările instituției. „Vin de la Colegiul Medicilor”, s-a justificat. Cu o zi mai devreme, ProSport întrebase Colegiul Medicilor despre punctele EMC ale lui Bușneag.

De ce a mers directorul la Colegiu? În contextul tăcerii instituționale, răspunsul este: mister.

 

Directorul: „Toți avem avize de liberă practică. Au fost doar niște întârzieri”

Directorul părea, însă, pregătit pentru întrebarea legată de cele zero puncte care figurau în contul său.

„De la 1 ianuarie a venit o reglementare de la Colegiul Medicilor în care, de la 1 ianuarie, tuturor celor cărora le vine rândul să-și actualizeze această autorizație trebuie să depună punctele. Pe care ei le-au avut și înainte, că altfel nu aveau cum să profeseze. Acum s-a făcut o chestie mai formală. Zice acolo „puncte acumulate în ultimii 5 ani”. 40 de puncte pe an sau 200 de puncte la 5 ani. Dar chestia asta a început de la 1 ianuarie. Deci chestia asta cu 5 ani e valabilă până în 2021. E o chestie centralizată. Deci în 2021 se va discuta dacă ai făcut 200 de puncte în ultimii cinci ani”

Alexandru Bușneag asigură că toți doctorii și asistentele din INMS au aviz de liberă practică, deși aproape toți încă figurau joi, 12 mai, cu zero puncte în cont. Directorul admite doar câteva întârzieri: „Chiar am verificat de curând. În ianuarie sau februarie. Erau niște întârzieri și le-am zis să-și facă neapărat. Deci toți…Nu se poate să practici medicina fără să ai viză de liberă practică”.

ProSport a sunat joi un om important din conducerea Colegiului Medicilor din București care, însă, a acceptat să vorbească doar neoficial. Discuția, în fapt o serie de justificări pentru lipsa punctelor de pe site, nu poate fi considerată un dialog instituțional. Convorbirea telefonică de 11 minute avută cu doctorul pe care-l vom numi X se poate rezuma la următoarea frază:

„Ca orice lucru care a fost demarat în ultimii ani și nu a apucat să cuprindă…Nu putem să avem un personal superstufos cu care să ne permitem să actualizăm baza de date. Cu timpul se va ajunge să fim la zi. Pot să existe documentele la colegiu și să nu fi fost introduse. E nevoie de 40 de puncte anual, de 200 în ultimii cinci ani”.

Așadar, Colegiul Medicilor operează un site despre care recunoaște că poate să prezinte date neconforme cu realitatea.

Înapoi la doctorii de la INMS. Au ei avizele anuale luate în fiecare an conform legilor și normelor în vigoare? Dacă doctorii au obligația anuală să prezinte puncte EMC, de ce nu figurează ele pe site-ul www.cmb.ro?

 

Au început să apară punctele. Minciuna actualizării

La trei zile după dialogul de mai sus și la cinci zile după mailul trimis Colegiului Medicilor, o nouă verificare a site-ului cmb.ro a produs un șoc în redacție. Duminică, 15 mai, doctorii de la INMS începeau să aibă puncte EMC!

Directorul Bușneag figurează acum cu 40 de puncte, exact necesarul pentru obținerea vizei anuale.


Duminică, 15 mai. Doctorul Bușneag are 40 de puncte EMC. Data ultimei actualizări: tot 1 aprilie 2016

Doctorul Anca Țicu, cosemnatara vizei fotbaliștilor de la Dinamo, are 59 de puncte.

Un alt exemplu: Irina Ghica de la Diagnostic Medico-Sportiv apare cu 79 de puncte.

De unde au ieșit punctele și de ce sunt ele înregistrate abia după ce ProSport a început să pună întrebări?

Duminică la prânz, președintele Colegiului Medicilor București, profesor doctor Cătălina Poiană, a venit cu o altă explicație decât cele oferite de directorul Bușneag și de doctorul anonim din conducerea Colegiului: „Deci, pe site nu apar decât punctele pe care le au. Poate nu au fost încărcate. Nu știu dacă știți, noi am schimbat acum câteva zile site-ul colegiului. Înțelegeți? Nu știu să vă spun exact când, dar noi am avut acum o săptămână conferința Colegiului Medicilor pe București și exact cu acea ocazie s-a lansat și noul site. Mă gândesc că atunci, probabil, s-au încărcat pe site. Să nu credeți că apar fabricate puncte de Educație Medicală Continuă dacă asta încercați să insinuați”.

Explicația președintelui nu stă în picioare. Conferința invocată a avut loc între 5 și 7 mai. Pe 12 mai, directorul Bușneag avea 0 puncte EMC, conform site-ului actualizat, vezi imaginea, pe 1 aprilie 2016. Pe 15 mai, același doctor avea 40 de puncte. Data ultimei actualizări este aceeași, 1 aprilie 2016, și reprezintă o minciună servită celor care consultă site-ul Colegiului Medicilor din București!

Aveți în mine un susținător al ideii de corectitudine. Nu spun că sunt toți doctorii perfecți, nu există pădure fără uscăciuni. Dar nu trebuie să sufere cei care sunt cinstiți din cauza celor care nu sunt. Nu sunt demagog. Dacă am fost riguroasă cu mine până la vârsta pe care o am, să știți că sunt riguroasă și cu cei din jurul meu.
Cătălina Poiană, președintele CMB

Duminică la prânz, în încheierea discuției, Cătălina Poiană a promis: „Nu sunt în Bucu…nu sunt acum la un calculator. Până diseară veți avea un răspuns punctual la toate întrebările pe care ni le-ați adresat”.

E aproape miezul nopții și răspunsul Colegiului Medicilor din București nu a venit încă.

Poate luni.


UPDATE: Mailul promis de profesor doctor Poiană a intrat în căsuța electronică la 23:58, cu două minute înainte de miezul nopții. Iată răspunsurile la câteva dintre întrebările adresate de ProSport:

Cum pot profesa niște doctori care în programul automat disponibil pe site-ul dumneavoastră nu au niciun punct EMC în ultimii cinci ani?

 În măsura în care un medic nu are nici un credit EMC în ultimii 5 ani, el nu poate să mai exercite activitate medicală și ar trebui suspendat, până la momentul în care își realizează obligația legală.

Răspunsul de mai sus acoperă strict prevederile legale, nu și situația în care, din motive administrative ori tehnice evidența publică nu este corelată cu evidența din dosarul profesional al medicului ori cu realitatea faptică. Pentru o înțelegere exactă trebuie avut în vedere că, actualele prevederi legale stabilesc în sarcina medicului obligativitatea de a-și ține evidența creditelor EMC efectuate și de a o prezenta organelor profesionale, atunci când legea îl obligă, sau când există o verificare din partea acestora.

Din acest motiv, al necorelării unor prevederi legale, CMMB a solicitat în mod expres membrilor săi să facă dovada efectuării EMC. În ceea ce ne privește, instituția noastră este într-un amplu proces de reorganizare, inclusiv sub aspectul aducerii la zi a tuturor datelor și informațiilor profesionale ale membrilor. 

Care este numărul de puncte EMC deținut în acest moment de doctorii Alexandru-Răzvan Bușneag și Anca-Adriana Țicu?

Pentru domnul doctor Alexandru-Razvan Busneag

 In conformitate cu Art.29 din decizia 1/18 ianuarie 2013, obținerea titlului  de medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie, confirmat prin ordin de ministru nr…din 2014 iî conferă 200 credite EMC (Nu s-a completat nr. Ordinului Ministrului deoarece domnul doctor Busneag nu a depus o copie inca la Colegiu).

De asemenea, domnul doctor Alexandru-Răzvan Bușneag desfașoară activitate didactică în cadrul Universității Spiru Haret, confirmat ca lector din 25 februarie 2002 ( în conformitate cu Art. 29 statutul de cadru didactic universitar, șef de lucrări, conferențiar sau profesor, inclusiv profesor asociat ori corespondent – îndrumător de doctorat sau asociat), cu activitate confirmată de instituția universitară = 40 de credite EMC pe an. Pentru detalii, se poate consulta Decizia 1/18 ianuarie 2013 a Colegiului Medicilor din România, privind stabilirea sistemului procedural de evaluare a activităților de educație medicală continuă a medicilor, precum și criteriile și normele de acreditare, respectiv de creditare a furnizorilor și formelor de educație medicală continuă.)

Pentru doamna Dr. Anca Adriana Țicu

In conformitate cu Art.29 din decizia 1/18 ianuarie 2013, obținerea titlului  de medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie, confirmat prin ordin de ministru nr. 263/2010 îi conferă 200 credite EMC.

 

Publicat: 16 05. 2016, 08:21
Actualizat: 16 05. 2016, 11:04