Gică Popescu, care a jucat de 115 ori pentru tricolori, este unul dintre cei mai aprigi contestatari ai jocului echipei naționale a României, acuzele sale îndreptându-se cu predilecție către selecționerul Edi Iordănescu, pe care îl taxează dur după fiecare meci nereușit al tricolorilor.
A făcut-o și la finalul meciului cu Belarus, stârnind reacția antrenorului naționalei, care crede că fostul internațional are ceva cu familia lui.
Vorbele lui Edi Iordănescu ascund întradevăr un conflict destul de aspru între Gică Popescu și Anghel Iordănescu, care a dus la o ruptură iremediabilă între cei doi. Motivul? În 2014, când Gică Popescu a fost condamnat la închisoare în Dosarul Transferurilor, el a fost ignorat de Iordănescu senior, deși avea nevoie de ajutorul lui.
„La condamnarea lui Popescu, mai mult indirect, ar fi contribuit și inerția lui Iordănescu. Gică avea nevoie de un act prin care i-a vândut lui Iordănescu locul pe care e acum o școală din Pipera. Dacă ar fi avut acel act, Popescu n-ar mai fi fost condamnat. Și Iordănescu nu i l-a dat. Eu mă opresc aici cu explicațiile. Mai multe vă poate spune Gică. Iordănescu e într-un conflict total cu Generația de Aur. E posibil să mai fie și alte motive pe care nu le stăpânesc”, a dezvăluit Pompiliu Popescu, în 2017.
Episodul a fost confirmat de Ion Crăciunescu, care spune că de vină pentru acest conflict este Anghel Iordanescu.
„Domnul Iordănescu a făcut o gafă foarte mare. Ținând cont de relațiile care au fost între ei doi, n-ai voie să faci așa ceva! Știu foarte bine ce a făcut! E foarte grav, grav, grav! Este o chestiune gravă, în special când un om este la greu. Nu era vorba de un ajutor, ci de o normalitate!
Sută la sută are dreptate Gică Popescu în chestiunea asta! S-a întâmplat în perioada în care Gică Popescu era în detenție. Era un lucru foarte important. Tot ce trebuia să facă Iordănescu era legal. Era o chestiune care depindea numai de el și pe care promisese că o rezolvă”, a povestit și Crăciunescu, care era un apropiat al celor doi.
Gică Popescu îi vânduse un teren lui Iordănescu înainte să fie condamnat, iar ANAF a cerut explicații pentru a demonstra de unde avea o sumă de bani.
Cum Popescu nu mai avea contractul, el l-a rugat pe Anghel Iordanescu să se întâlnească cu soția sa pentru a-i oferi o copie. Chiar dacă inițial a fost de acord, Generalul nu i-a mai raspuns la telefon soției lui Popescu.
Ulterior, antrenorul Generației de Aur s-a mutat în echipa lui Răzvan Burleanu, cel care a câștigat alegerile la FRF, în 2014, la o zi după ce Popescu a intrat la închisoare. Iordănescu a devenit initial director ethnic al FRF, iar apoi selecționer, el mergând cu naționala la EURO 2016. Tata Puiu a căzut astfel în dizgrația foștilor săi elevi, mult timp fiind ignorat de tabăra celor care au scris istorie la CM 1994.
După ce a ieșit din închisoare, revenind apoi și în fotbal, soarta a făcut ca Gică Popescu și Anghel Iordănescu să se mai întâlnească, iar în 2020, fostul international a fost destul de aspru cu cel despre care crede că l-a trădat. „Dacă el trăiește cu impresia că ne-am împăcat… Ne-am văzut la două evenimente, dacă asta înseamnă împăcare… Ceea ce vă pot spune eu e că l-am iertat, dar iertarea nu înseamnă împăcare”, a spus Gică Popescu.
Istoricul războiului verbal dintre Gică Popescu și Edi Iordănescu a început după meciul cu Elveția, scor 2-2, din iunie, când fostul fotbalist a răbufnit:
„Doamne ferește să fie acesta drumul cel bun!
Băi, Edi, tu nu știi ce înseamnă echipa națională! Nu poți să vii după meciul ăsta execrabil când putea să te umfle Elveția cu 7-0, să spui că vii pe drumul cel bun! Să spui că creăm valori! Care valori?
Băi, băiatule, la echipa națională sunt rezultate! Să-i mulțumim lui Dumnezeu că i-a căzut mingea în cap lui Pușcaș.
Doamne ferește să fie ăsta drumul cel bun al echipei naționale! Nu grup, nu familie, rezultate! Ai făcut cele mai proaste meciuri din istoria națională. Lasă-l pe taică-tu să ducă naționala pe drumul cel bun dacă nu te simți în stare.
Astea sunt valorile pe care le creează Edi la echipa națională? Că îi cade mingea pe cap lui Pușcaș? Nu astea sunt valorile pe care le vrem”, a spus acum patru luni Gică Popescu.
El a avut aceeași atitudine și după meciul de aseară.
„Noi creăm situații după ureche. Sunt același mișcări stereotip ale jucătorilor de bandă, care intră în interior, dar fără să văd din partea lor o mișcare în pronfunzime. Toată lumea atacă cu mingea la picior, nimeni nu atacă spațiile!
A fost un joc modest, chiar dacă am avut o posesie de 64%. În afară de ocazia lui Stanciu, nu-mi aduc aminte să fi avut vreo ocazie importantă timp de 95 de minute. Senzația mea e că toate situațiile pe care le-am avut au venit ca urmare a calității individuale a jucătorilor, nu ca urmare a unor idei de joc.
Nu văd nimic colectiv, totul e după ureche. Totul e individual, nu avem o idee comună despre cum trebuie să atacăm și ce trebuie să facem!
Nu ne-a împiedicat gazonul să atacăm, am ajuns de foarte multe ori în preajma careului, dar totul era haotic, la nimereală, fără să fie ceva gândit, care să pună în valoare jucătorii noștri.
Prea multă tatonare, prea multă teamă la început. Mă așteptam ca echipa va crește ca joc după ocazia lui Stanciu, însă noi ne-am stins. Am auzit că pe final că se striga: „Calm, calm!” Am crezut că n-am auzit bine. Calm? Atunci trebuia să „dăm foc la stadion” și să dăm gol, să urcăm cu fundașii centrali.
Nu ai voie să vorbești despre gazon, pare că-ți găsești alibiuri. Dacă vrei să te califici, trebuie să dai dovadă de personalitate, de încredere. Asta trebuie să transmiți tu, ca antrenor. Vrem să mergem la Campionatul European? Trebuie să avem atitudine, să jucăm și pe maidan dacă e nevoie!”
Replica lui Edi Iordănescu a venit destul de rapid: „E părerea lui şi chiar cred că v-am obişnuit că eu nu comentez. Eu totuşi întreb ceva, de când încercăm să construim şi să ajungem la un turneu final, dânsul a spus un lucru pozitiv? Măcar unul! Se uită aceşti băieţi şi probabil pentru mulţi reprezintă un exemplu, e conducător de club. Sunt jucători pe care îi reprezintă… dar măcar un lucru pozitiv? Nici când am făcut egal cu Elveţia, nici când am bătut Kosovo, nici când am plecat în grupă cu 6 puncte nu am auzit un lucru pozitiv. Nu ştiu dacă problema e cu mine sau cu familia, dar sunt lucruri personale!
Eu nu mă clatin uşor, sunt pregătit să absorb orice fel de critică, îmi asum total responsabilitatea. La final sunt sigur că ne vom bucura pentru calificare. Sunt sigur că şi după ce se va termina campania, şi dacă ne vom califica, vor fi în continuare voci negative. Din păcate sunt aceleaşi voci negative şi cel puţin din interior e senzaţia că abia se aşteaptă un pas greşit ca să putem să comentăm”.
Când a auzit declaraţiile selecţionerului, Gică Popescu nu a stat pe gânduri şi a ţinut să îi răspundă.
„Din păcate între noi doi este o mare diferenţă, între mine şi Edi Iordănescu. Eu ştiu ce înseamnă echipa naţională, el nu ştie ce înseamnă echipa naţională. Eu am plâns pentru echipa naţională, m-am bucurat pentru echipa naţională, lucru pe care el nu l-a făcut până acum. Deci percepţia noastră despre echipa naţională este total diferită.
Ce vreau să-i spun lui Edi Iordănescu este că nu am absolut nimic cu familia sa. Eu am un respect imens pentru nea Puiu Iordănescu, alături de care am avut cele mai mari performanţe la echipa naţională, dar nu pot să vin aici în studiou şi să aplaud rezultatele echipei naţionale, atunci când ele sunt foarte proaste. De când a preluat domnul Edi Iordănescu echipa naţională cred că sunt cele mai proaste rezultate, într-o grupă aşa de uşoară. Ce vrea, face egal cu Belarus şi să venim să-l aplaudăm? Când avem o singură situaţie clară în minutul 10?
Ne dorim o naţională la Campionatul European, să redevenim o naţională cum se speria toată Europa când era generaţia noastră. Dar când trebuie să spunem lucrurile, să nu se deranjeze domnul Edi Iordănescu, da? Şi să facă lucrurile de aşa natură să ne ducem la Campionatul European. Avem şanse şi întotdeauna am susţinut echipa naţională.
Poate văd lucrurile diferit pentru că am o altă percepţie când văd echipa naţională. Am alte pretenţii!”, a fost reacţia lui Gică Popescu.
15 octombrie: Elveția – Belarus (19:00), ROMÂNIA – Andorra (21:45) 15 noiembrie: Israel – Elveția 18 noiembrie: Belarus – Andorra (19:00), Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo (21:45) 21 noiembrie: ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus (21:45)
Meciul Kosovo – Israel a fost amânat și nu se știe momentan când se va disputa
Elveția 14 puncte ROMÂNIA 13 puncte Israel 11 puncte Kosovo 7 puncte Belarus 5 puncte Andorra 2 puncte
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER