„N-am mai văzut așa ceva în 8 ani!” ProSport îți prezintă în exclusivitate secretele din spatele cuvintelor lui Nicolae Stanciu legate de mandatul Edi Iordănescu. Cele 5 motive concrete pentru care naționala României a devenit o echipă | EXCLUSIV
Încă de la startul acestor preliminarii pentru EURO 2024, în martie contra Andorrei, o idee a ieșit cumva surprinzător din interiorul echipei naționale. Nicolae Stanciu a fost cel care a vorbit prima oară, cu subiect și predicat, despre o atmosferă și o mentalitate cum nu a mai simțit la națională în ultimii ani. Ieri, la conferința de presă de la Lucerna, înaintea meciului România – Elveția din această seară, același Stanciu a accentuat. Selecționerul a evitat să detalieze ce se întâmplă. Dar ProSport a discutat cu mai mulți jucători ai naționalei și oameni din jurul naționalei pentru a descoperi secretele acestei realități. Și ți le dezvăluie astăzi în exclusivitate!
Cuvintele ieșite din tipar ale lui Stanciu
Pe 24 martie, cu o zi înaintea primului meci din preliminariile EURO 2024, Nicolae Stanciu era în conferința de presă oficială a tricolorilor organizată în Andorra. Jucător cu personalitate și care spune lucrurilor pe nume, Stanciu a afirmat atunci:
Nu îmi place să folosesc cuvinte mari, dar nu cred că am mai simţit vreodată grupul atât de unit”
Declarația puternică s-a evidențiat din mai multe motive. Nicolae Stanciu joacă de 8 ani pentru România, e unul din liderii incontestabili, a prins mandatele lui Anghel Iordănescu, Christoph Daum, Cosmin Contra și Mirel Rădoi, până la Edi Iordănescu.
În plus, actualul selecționer marșase public încă de la numirea sa în funcție pe o schimbare de mentalitate, pe unitatea grupului, pe o altă atmosferă la lot. Dar poate că discursul lui Edi Iordănescu fusese perceput doar ca o componentă de PR până la declarația lui Nicolae Stanciu.
Cert este că, dincolo de estetica jocului care uneori a lăsat de dorit, cu Andorra, Belarus și Kosovo tricolorii și-au îndeplinit obiectivele de puncte și au reflectat de fiecare dată în teren tocmai spusele lui Iordănescu și Stanciu. Luptă, îndârjire, risipă de efort, inclusiv episodul cu bucuria jucătorilor după ce VAR a anulat golul kosovarilor intrând în această categorie.
„N-am mai văzut așa ceva în 8 ani!”
La trei luni distanță de Andorra, ieri, la Lucerna, jurnalistul Costin Ștucan l-a chestionat pe Nicolae Stanciu pe aceeași temă, în conferința de presă oficială. Iar răspunsul lui Stanciu a fost parcă și mai tranșant:
Am zis-o, ca atmosferă, de când am început această campanie, nu cred că am mai văzut așa ceva în 8 ani. Cum ne-am adunat, e totul perfect în interiorul grupului, toată lumea trage la aceeași căruță”
Ce s-a schimbat la nivelul lotului? Ce a făcut Edi Iordănescu, în mod concret, spre această realitate confirmată care ne dă speranțe inclusiv pentru rezultate? Care sunt secretele? Pentru că Iordănescu, în aceeași conferință de ieri, a evitat să detalieze, argumentând că sunt lucruri ce țin de “bucătăria internă”.
ProSport a discutat cu mai mulți jucători, atât cu experiență cât și recent intrați în angrenajul naționalei, dar și cu oameni din jurul primei reprezentative care au observat atent ce s-a schimbat în aceste preliminarii, inclusiv comparativ cu anii trecuți. Toate informațiile compun un tablou care se poate rezuma în 5 mari puncte care explică lucrurile! Unele dintre ele s-au regăsit, parțial sau în totalitate, și în mandatele selecționerilor recenți. Dar, toate la un loc, se pare că nu!
Ne place biciul!
Disciplina totală și ordinea impusă în fiecare detaliu al cantonamentului sunt principii de prioritate maximă pentru Iordănescu. Abordarea “milităroasă”, cu origini poate în stilul tatălui, Anghel Iordănescu, dar pusă în practică prin alte metode, e un prim secret, poate paradoxal.
Că vrem sau nu să acceptăm, jucătorii români devin total concentrați și conștienți de obiectivele echipei doar atunci când intră într-un regim de disciplină totală. De la organizarea cantonamentului și respectarea progamului cu sfințenie până la ce trebuie să facă în antrenamente”, explică sursele ProSport.
Culmea, deși marea majoritate sunt jucători tineri și foarte tineri în naționala lui Iordănescu, stilul a prins cum nu se putea mai bine! De ce? Explică un jucător:
Cred că marele avantaj când ai reguli mai stricte e că toată lumea le respectă la fel. Simți că ești o echipă. Și nici nu-ți mai poate fugi mintea la altceva, te obligă și să fii cu mintea total la ce ai de făcut pentru națională”
Presiune în antrenamente
Ședințele de pregătire puse în practică de Edi Iordănescu sunt pentru jucători teste propriu-zise pentru alcătuirea primului 11, iar jucătorii au înțeles acest lucru, cei nou-veniți află din prima acest detaliu esențial.
Fiecare antrenament are intensitate, la nivel de concentrare, ca pentru un meci. Sunt doar 3-4 antrenamente pe care ai timp să le faci la națională înainte de o partidă, așa că abordarea asta a lui Iordănescu e și firească, dar uite că și productivă! Jucătorii simt că joacă pentru România doar dacă joacă bine și în fiecare antrenament”, povestesc sursele ProSport.
Iar un tricolor cu experiență completează, prin filtrul propriei percepții:
E adevărat că nu prea se râde și nu prea se glumește în antrenamentele cu Edi, față de alți ani. Dar nici teroare nu pot să spun că e. Pur și simplu toți sunt serioși și concentrați maxim. Cred că asta ne ajută foarte mult pentru că sunt mulți jucători tineri, iar când ei vin și văd asta de prima oară, intră într-o mentalitate de luptă și n-au loc de vreun moft. În plus, câți suntem mai în vârstă nițel, facem același lucru, fără excepții”
Unitate, înainte de absolut toate
Startul acestor preliminarii pentru EURO 2024 în mandatul lui Edi Iordănescu propune la nivel de lot lărgit o națională mixtă ca generații. Iar contextul a fost abordat inteligent, se pare, de Iordănescu și staff-ul lui:
Sunt cam 10 jucători care au fost semifinaliști la EURO U21 din 2019 și care acum au 24-27 de ani. S-au mai maturizat, iar lângă ei vin Stanciu, Tănase, Alibec, Burcă sau Bancu, fotbaliști cu experiență deja. Nu există fracturi între personalitățile lor, nu sunt grupulețe, nu ai bisericuțele obișnuite”, explică sursele de la lot.
Dar cum s-a ajuns aici? Un fotbalist din generația EURO U21 oferă detalii concrete. Jucătorii preferă să nu declare cu nume și prenume pentru că “avem un respect pentru toți ceilalți selecționeri și nu se pune problemă că ei ar fi făcut ceva greșit, dar pur și simplu lucrurile s-au legat altfel acum, din toate motivele astea”. Iată detaliile:
Nimeni nu trage doar pentru el acum la națională, simți asta și în cantonament, dar mai ales la antrenamente și cred că se vede clar acum și în meciuri. Mister spune mereu și cred că au înțeles toți acum: la un turneu final nu am auzit să se califice un jucător sau un grup de jucător, doar echipe!”
Analiza și detaliile “marca” Iordănescu
Cunoscut în lumea fotbalului ca un expert al detaliilor, cu profil analitic, pe care l-au confirmat public inclusiv oamenii care au lucrat cu el la cluburi, precum Adrian Porumboiu sau Mihai Stoica, Iordănescu se pare că a găsit “pachetul” optim în ce privește analiza adversarilor și, mai ales, livrarea informațiilor utile către jucători.
Toți selecționerii pregăteau bine meciurile din punctul ăsta de vedere, fiecare cu stilul lui. Unii ne ofereau mai multe informații decât era nevoie, sincer, alții doar esențialul. Ce cred eu că e diferit și e bine acum e că primim exact, dar exact, ce ne trebuie fiecare, pe limba fiecăruia, legat de adversar. E analiza individuală, foarte detaliată, și separat analiza colectivă”, mărturisește un tricolor cu experiență.
„Nu sunteți ce sunteți, sunteți ce puteți să fiți!”
“Toți selecționerii au crezut în noi și în valoarea noastră, nu se pune problema. Dar abia acum poate Mister ne-a făcut să credem că nu doar valoarea pe care o avem acum contează, trebuie să credem mai mult în valoarea pe care o putem avea mâine, în potențialul nostru, despre care tot vorbește”, explică un tricolor.
Practic, în fața unei naționale care seamănă mai mult cu o reprezentativă divizionară, completată de un nucleu din Serie B și câțiva jucători din China, Emirate, Spania 2, Cehia ori Scoția, Iordănescu a găsit un “buton” pe care să apese pentru a consolida încrederea jucătorilor.
Le-a insuflat jucătorilor că au potențial peste nivelul cluburilor unde joacă acum și mult peste ce a arătat naționala în ultimii ani. I-a făcut să creadă că dacă se sacrifică total la națională, vor veni turnee finale și, implicit, vor ajunge și ei la cluburi mai mari, din competiții mai bune. Practic, nu sunteți ce sunteți, sunteți ce puteți să fiți”, argumentează sursele ProSport.