NANE, artist implicat financiar în renașterea echipei de fotbal din orașul natal, trage un semnal de alarmă. „Sunt dezamăgit de anumite persoane. Copiii din zonă nu au nicio activitate”. Cum poate fi atras celebrul luptător de UFC, Conor McGregor, în acest proiect. „Tot timpul sare în ajutor!” | EXCLUSIV
Ștefan Avram Cherescu sau NANE (32 de ani), așa cum este cunoscut la nivel național, este unul dintre cei mai în vogă artiști din România. De curând, cântărețul s-a implicat financiar în proiectul renașterii echipei din orașul natal, Dierna Orșova. Formația din județul Mehedinți, înființată în 1940, a atins apogeul în anii ’60-’70, când activa în „C” și atingea 16-imile de finală ale Cupei României. De-a lungul timpului, a petrecut 23 de sezoane la nivel de Liga 3 însă, în prezent, este doar o amintire a oamenilor din zonă. ProSport a luat legătura cu artistul și a discutat, cu acesta, despre stadiul proiectului, planul pe care el și cei implicați îl au în cap, dar și suma necesară pentru refacerea și dezvoltarea infrastructurii.
Orșoveanul a recunoscut că a dat de acest proiect „scrollând pe Facebook”. Acolo a văzut o postare a unui prieten din copilărie, Alex Radu, cunoscut drept „Rabla” în cartier, stabilit, în prezent, în Dublin. ProSport a intrat în contact și cu omul care a venit cu inițiativa reînființării echipei. În discuția cu reporterul ProSport, mai în glumă, mai în serios, bănățeanul din Republica Irlanda a menționat că se gândește să-i înainteze o scrisoare lui Conor McGregor (34 de ani), faimosul luptător de UFC, pentru a-l atrage în proiect. „Este cu sportul, tot timpul sare în ajutor”, a declarat Alex.
NANE, implicat financiar în renașterea echipei de fotbal din orașul natal. „Avem inițiativă, un plan, dar suntem dezamăgiți de băieții de bani gata din oraș”
Ștefan Avram Cherescu este, de ani buni, unul dintre cei mai importanți artiști din industria muzicală. Acesta, de-a lungul timpului, a produs melodii cu sute de milioane de vizualizări pe YouTube și platformele de streaming.
Știrea implicării lui NANE, numele de scenă, în renașterea echipei Dierna Orșova, din județul Mehedinți, a apărut de curând. Cântărețul a acceptat să poarte un dialog cu reporterul ProSport cu privire la situația fotbalului și a echipei din orașul natal. De altfel, a recunoscut că a dat întâmplător de acest proiect, însă nu a putut sta deoparte.
Eu nu voi fi patron, am început doar să donez bani, să susțin proiectul și, eventual, să-l promovez pe social media. Inițiativa este a lui Alex Radu, Alecu, vecinul meu din bloc, de când eram copii. Ca să înțelegi, eu eram în Grecia și, scrollând pe Facebook să văd ce mai fac prietenii mei, am găsit această inițiativă. Am văzut că se zbate pentru acest lucru, l-am sunat și am discutat despre ce ar presupune o revenire. Au mai fost terțe persoane care au mai încercat să refacă echipă, în trecut. Am discutat cu ei și am aflat că ne lovim de lege. Practic, noi am fi dorit să facem un ONG, dar nu putem să-l creăm și să investim într-o proprietatea a statului, implicit a Primăriei. Pentru început, am dori să băgăm banii care sunt donați în stadion.”
Cel poreclit „Ică” este dezamăgit de reacția oamenilor cu bani din oraș.
Sunt oameni mult mai înstăriți în oraș, în Orșova și noi am încercat și încercăm, prin donațiile și acțiunile noastre, să le atragem atenția. Am ales GoFundMe, pentru că e o platformă transparentă. Practic, noi, dacă strângem banii, trebuie să-i redirecționăm către Primărie și, ulterior, ei să facă achizițiile pentru ca totul să fie legal. Noi avem o inițiativă. Suntem dezamăgiți de băieții de bani gata pentru care, niște sume pe care le-am donat noi, sunt mai jos decât modice pentru ei. Dacă noi, băieți simpli cu părinți simpli, avem inițiativa, nu văd de ce ei nu ar vedea binele mai mare pentru comunitate. Nu vreau să presez pe nimeni, dar hai să ne gândim la binele comunității. Copiii din zonă nu au nicio activiate.”
În acest moment, pe platforma aleasă pentru renașterea Diernei Orșova (LINK AICI) s-au strâns aproape 1500 de euro.
Artistul cu aproape 1 milion de abonați pe Youtube și 520.000 de urmăritori pe Instagram plănuiește, în viitorul apropiat, să promoveze echipa pe social media.
Vreau să fac clipuri promoționale pentru TikTok și platforme de social media. Și, te rog să mă crezi, am primit mesaje de la creatori de conținut care vor să vină, ca voluntari, alături de noi în acest proiect. Voință există, dar trebuie să se simtă și alți oameni. Am dat startul acestui proiect și vrem ca oamenii să înțeleagă.”
Dierna Orșova, formație fondată în 1940 și desființată în 2020, în pandemie, a petrecut, de-a lungul lungii existențe, 23 de sezoane la nivel de Divizia C. Mai mult, în stagiunea 1975-1976, echipa din Mehedinți a ajuns până în 16-imile de finală ale Cupei României. FC Baia Mare, însă, a fost mult prea puternică.
Echipa a fost finanțată, pentru o bună bucată de timp, de Șantierul Naval Orșova. Totuși, în 2003, din cauza faptului că au scăzut, la momentul respectiv, contractele cu firmele olandeze, aceștia au renunțat să mai susțină financiar echipa.
Deși, de-a lungul timpului, formația a jucat doar la nivel de Liga 3 sau Liga 4, a reprezentant, în comunitate, un mod de a-ți petrece timpul.
Suntem antitalent la jucat fotbal. Amândoi (n.r. – râde). Mai mult, când era dat vreunul afară, atunci intram eu. În schimb, când erau meciuri, noi eram prezenți mereu în tribune.”, mărturisește cântărețul. Prietenul Alex îl dublează. „Așa slabi cum eram, jucam în fiecare weekend cu toți vecinii pe stadion. Totuși, nu putea veni oricine, aveam paznic, deci nu se intra așa ușor. Pe Nane îl băgam în poartă (n.r. – râde).”
Alex Radu: „Domnul primar m-a contactat și mi-a spus că este greu să găsim oameni. Unchiul meu, care a jucat la Poli Timișoara și are licența Pro, vrea să vină pro bono”
Alex Radu, vecinul de bloc al lui Nane, este inițiatorul proiectului de revenire a Diernei Orșova. Contactat de ProSport, acesta a vorbit de lucrurile de care s-a lovit, până acum, în demersurile sale.
Noi am vrut să facem un ONG, dar nu putem, legal vorbind, să băgăm bani și, de exemplu, să refacem stadionul din oraș. Eu îl am pe domnul primar la prieteni pe Facebook. A văzut postarea pe social media și el m-a contactat. Mi-a spus că este de acord cu această inițiativă, doar că, nemaifiind tineri în oraș, e greu să alcătuim o echipă. Am fost dezamăgit să aflu asta, dar sunt atâtea sate pe lângă, sigur găsim oameni. Am primit telefoane, mesaje de la profesori de sport din liceele din oraș care ar dori să aducă jucători, am fost contactat de diverși băieți care s-ar băga la echipă să joace. Se găsesc jucători, sunt sigur de asta.”
Mai mult, în familia lui Alex există ADN de fotbalist. Unchiul său, Petre Vlătănescu, a fost legitimat la Dierna Orșova, în anii ’70. De aici, a ales calea Timișoarei, unde a evoluat la echipe precum Politehnica Timișoara, CFR Timișoara sau Banatul, în deceniul următor.
Mai mult, s-a aflat pe banca tehnică a echipei ACS Poli Timișoara, în Liga 3, în stagiunea 2018/2019. Nepotul său a subliniat că acesta s-ar implica, de la zero, în acest proiect.
Mi-a propus de mult timp să facem o echipă aici, să căutăm juniori, ar veni să antreneze și gratis. Are licența Pro, poate să fie pe bancă și în prima ligă, vrea să vină pro bono, dar nu prea face nimeni de acolo (n.r. – Orșova) nimic. Am un prieten, Coco Irimică, băiatul lui Petre Irimică (n.r. – cântăreț de muzică populară), care m-a sunat și și-a cerut scuze. „Alecu, îmi cer scuze. Noi, de aici, nu facem nimic și tu te chinui din străinătate”. M-a sunat personal, mi-a mulțumit și a donat pentru proiect.”
Mai mult, „sunt oameni care au vrut să-mi trimită bani pe Revolut, efectiv. Le-am zis că nu are rost și i-am redirecționat spre platformă. Acolo este totul transparent, iar oamenii văd donațiile, văd unde se duc, evident, dacă vom cumpăra ceva, vom arăta bonurile fiscale”.
În acest moment, este nevoie de „maxim 50.000 de euro. Trebuie făcut gardul din jurul stadionului, tribuna care nu are scaune, și, evident, vestiarele. Trebuie uși și sistem de supraveghere pentru a nu mai intra oricine acolo. Totul este distrus, iarba trebuie tunsă, lemnul este putrezit. Se adună toate. Acestea ar trebui să fie punctele de start”.
Stabilit în Dublin, Irlanda, cel poreclit „Rabla” vrea să încerce marea cu sarea.
Eu stau în Dublin, Irlanda și o să merg la un restaurant al lui Conor McGregor. Mă gândeam, mai în glumă, mai în serios, să-i scriu că avem nevoie de o donație de 50.000 de euro. El este cu sportul, tot timpul sare în ajutor, mai stă și la 20 de minute de mine.”
În acest moment, stadiul revenirii Diernei Orșova este la nivel de inițiativă. Se strâng bani și se caută oameni care, în viitorul apropiat, să vină lângă proiect. Ulterior, în cazul în care se vor rezolva problemele de acest tip, dar și infrastructura, următorul plan va viza jucătorii care să reprezinte echipa.
20 de echipe înscrise, la nivel județean, în Mehedinți
Județul Mehedinți este în coadă în ceea ce privește populația la nivel național. Acesta ocupă locul 39 în clasament. Cu un număr mai mic de locuitori se situează doar Sălaj, Tulcea și Covasna, pe ultimul loc. Totuși, în anii recenți, prin Sepsi OSK, județul Covasna a scos capul capul în lume, atât la nivel național, dar și în Europa.
Echipa patronată de Laszlo Dioszegi și fondată în 2011 a cucerit, consecutiv, Cupa României în 2022 și 2023 și, bonus, Supercupa vara trecută. Mai mult, a evoluat în preliminariile competițiilor europene în două sezoane: 2021-2022 și 2022-2023. Evident, ca și deținătoare a cupei, va porni, în stagiunea 2023-2024, în tururile preliminare ale UEFA Conference League.
Revenind la Mehedinți, Asociația Județeană de Fotbal are înscrise, la nivel de Liga 4 (14) și Liga 5 (6), 20 de echipe.
În Liga 3 există o singură reprezentantă a județului: Viitorul Șimian. Echipa din micuța comună cu sub 10.000 de locuitori a avut un sezon 2022-2023 mai mult decât bun. La capătul campionatului regular, a ocupat poziția a patra în seria 7, dominată de CSM Deva. În play-off, mehedințenii și-au menținut locul în clasament.
La nivel de primă ligă, Mehedinți a avut o singură formație: CS Turnu Severin, în stagiunea 2012-2013. Totuși, echipa a petrecut un singur sezon în Superligă. A retrogradat în vara lui 2013 de pe locul 16, cu doar 32 de puncte acumulate în 34 de runde. Imediat după, clubul a fost desființat.