”Naționala de acum nu prea-mi inspiră încredere, dar nu e cazul să ne fie frică până și de Andorra”. Înaintea debutului ”tricolorilor” în campania Euro 2024, Florin Cernat vorbește cu cărțile pe masă despre ”națională” și cariera sa | VIDEO EXCLUSIV

”Naționala de acum nu prea-mi inspiră încredere, dar nu e cazul să ne fie frică până și de Andorra”. Înaintea debutului ”tricolorilor” în campania Euro 2024, Florin Cernat vorbește cu cărțile pe masă despre ”națională” și cariera sa | VIDEO EXCLUSIV
  • Publicat:

„Tricolorii” pornesc sâmbătă seara în Andorra în campania pentru Euro 2024 în fața unui adversar liliputan, pe care România l-a întâlnit prima dată în septembrie 2004, preliminariile CM 2006. Cu tatăl actualului selecționer pe bancă, ”naționala” a făcut atunci un antrenament cu public, 5-1, iar Florin Cernat a deschis balul cu o ”dublă” rapidă, în primul sfert de ceas. Azi, directorul sportiv al lui FC Voluntari face o incursiune prin amintirile de la reprezentativă și printr-o carieră tumultoasă, cu un verdict tăios despre profilul la zi al României: ”Naționala de acum nu prea-mi inspiră încredere, dar nu e cazul să ne fie frică până și de Andorra”.

Despre România nu prea se mai vorbește de bine”

Florin, începe un nou drum pentru națională pe un stadion unde te-ai distrat cu colegii de atunci în urmă cu aproape două decenii. Aștepți o altă defilare pentru România?

În 2004 se punea numai problema scorului. Câte le dăm. Lucrurile nu mai stau așa acum. Asta pentru că fotbalul din România e într-o cădere continuă și legăm numai rezultate slabe. Mergem însă înainte, asta-i viața! Sper să începem cu dreptul și să ne încărcăm serios pentru următoarele partide, cu adversarii mai bine cotați.

Să nu-mi spui că trebuie să ne temem de Andorra!

Asta nu, însă un plus de circumspecție nu strică în ziua de azi, când apar tot felul de minuni.

  • 153 e locul pe care-l ocupă Andorra în topul FIFA la zi: România e pe poziția 52

Bine, dacă ar fi vorbit Dan Petrescu, ne-ar fi convins că urmează să ne batem cu Liverpool!

Daaa, cu Liverpool! Serios acum, tot ce contează e victoria, 1-0, 5-0. Trebuie să fim optimiști măcar în acest start, chiar dacă despre naționala României nu prea se mai vorbește de bine.

Nu i-am înțeles niciodată pe cei care refuză naționala”

Nu prea-ți inspiră încredere actuala națională?

Aș spune că nu. Dar sunt acolo jucători care promit, să avem răbdare cu fiecare. Sunt tineri care visează să ajungă la un nivel mai mare, iar chestia asta ar trebui să-i motiveze. Personal, îmi doresc foarte mult să văd din nou România la un turneu final.

Ai remarcat valul acesta grozav de refuzuri la adresa ”tricolorilor”? Coubiș, Boloca, Cârjan, mai vechi Maxim, Mitriță.

N-am înțeles niciodată un asemenea gest. Când vii la națională, o faci pentru țara în care te-ai născut și atât. Nu vreau însă să judec pe nimeni, fiindcă nu cunosc motivele deciziei în cazul fiecăruia. Poate e atracția aceasta de a juca pentru Italia, de exemplu, sau, pur și simplu, lipsa de încredere față de România, pe fondul unor rezultate tot mai slabe.

Andrei Coubiș a intrat pe lista tot mai lungă a celor care refuză naționala României © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Povestea ta de dragoste cu naționala a fost una scurtă, doar 14 meciuri.

E singurul regret al carierei mele, că nu mi s-a oferit șansa să fac mai multe pentru România. Așa a fost situația, ce să mai schimb? N-am înțeles niciodată și nici n-am să înțeleg de ce mi s-a închis ușa. Mi s-a părut ciudat să nu fiu chemat, deși jucam constant la Dinamo Kiev, eram în Champions League.

  • 2 e numărul golurilor marcate de Florin Cernat pentru echipa națională

”Da, ajunsesem să-l antipatizez pe Pițurcă”

Vorbim de Pițurcă, da?

Da. N-am o explicație nici în ziua de azi. Am încercat să aflu motivul, dar am abandonat. Am simțit la un moment dat nevoia să-l întreb direct pe Pițurcă, dar n-am reușit. Am lăsat-o așa! Mă convocase atunci la primul meci, am venit în țară, dar, cu două ore înainte de reunire, m-a anunțat Dan Apolzan că nu mai fac parte din lot. Și de atunci n-am mai fost chemat niciodată.

Ai suferit serios, îmi închipui!

Am suferit, fiindcă îmi doream enorm să joc pentru România. Evoluasem și la U21, am fost și căpitan acolo, iar pasul firesc era spre prima reprezentativă. Dar acolo s-au blocat la un moment dat toate porțile.

Florin Cernat era om de bază la Kiev, dar invizibil pentru selecționerul Victor Pițurcă

Ai avut o antipatie pentru Pițurcă din toate aceste motive?

Atunci, da! Dar emoțiile s-au mai topit, nu sunt genul care să țină ură pe cineva. Era însă foarte frustrant în acea perioadă să văd cum Ghioane pleca la lot, iar eu rămâneam la Kiev. Eram colegi în Ucraina, Tibi merita din plin să meargă la națională. Dar pe numele meu nu venea nicio telegramă.

”Cînd aud cuvântul Danemarca, am și acum alergie”

Ai jucat ultimele 20 de minute într-un trist Danemarca – România 2-2 la Copenhaga, meciul care ne-a închis în prelungiri calificarea la Euro 2004.

Și acum am alergie când aud cuvântul Danemarca, indiferent de context. Am fost acolo la faza aceea din final, cu cornerul lui Dorinel, după care s-a declanșat faza de la golul egalizator al lui Laursen. M-am dus spre el ca să jucăm scurt, să facem în colț un doi contra unu, dar mi-a făcut semn să plec, să nu vin lângă el. Și-am plecat, fiindcă eram un puști, ascultam ce-mi zicea Dorinel. M-au prins apoi danezii pe mine în superioritate, pe dreapta, n-am putut să-i blochez și s-a întâmplat necazul. Nici nu vreau să-mi mai amintesc!

E același Dorinel aflat acum pe banca Oțelului tău, în drum înapoi spre Liga 1. Revine Galațiul în elită?

Le țin pumnii! Am mers la toate meciurile pe care le-au jucat în București, am fost la câteva partide și la Galați. Va fi bătaie mare în play-off. Îmi doresc să promoveze, pentru oraș, pentru fani. Ar fi extraordinar să văd din nou Oțelul în Liga 1.

Dorinel Munteanu visează să aducă din nou în Liga 1 Galațiul lui Cernat © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

”În Ghencea a fost singurul stadion în care simțeam teamă”

Ai prins trei mari derby-uri în carieră: Steaua – Dinamo, Dinamo Kiev – Șahtior și Hajduk Split – Dinamo Zagreb. Care e cel mai teribil pentru un jucător?

E o chestiune pe care am mai spus-o unor prieteni, dar niciodată în public până acum. Singurul stadion unde aveam mari emoții era în Ghencea. Am jucat acolo și cu Oțelul, și cu Dinamo, și cu Kievul. Se întâmpla ceva inexplicabil înaintea partidelor din cauza suporterilor, a arhitecturii stadionului, a faptului că era plasat așa, într-o groapă. Sincer, îmi pierdeam concentrarea în primele 10-15 minute. Era ca un flash și efectiv nu-mi mai puteam stăpâni trăirile. Se instaura un soi de teamă, care se risipea abia după vreun sfert de oră.

  • 7 cluburi se află per CV-ul de jucător al lui Florin Cernat: Oțelul, Dinamo București, Dinamo Kiev, Hajduk Split, Karabukspor, Rize și Viitorul

Prin urmare, locul 1 e Steaua – Dinamo, da?

Sigur! Mi-aduc aminte și o înfrângere acolo, un 4-1 pentru Steaua, care mi-a rămas în cap. Un meci imposibil!

Ai fost la un pas să joci chiar la Steaua, dar, în 2015, ai ales Viitorul pe ultima sută de metri. De ce?

Mi-am dorit mult să lucrez cu Hagi. Purtasem o discuție în iarna anterioară, ne-am întâlnit prin Poiana Brașov și mi-a plăcut extraordinar proiectul pe care-l dezvolta la Constanța. I-am spus că voi veni dacă va mai rămâne deschisă oferta. Am renunțat atunci la Steaua, la Astra, special ca să joc la Hagi. Nu m-a interesat niciun alt detaliu.

”Kievul a avut pe masă oferta pentru mine de la Juventus”

Apropo de oferte: e adevărat că Juventus a vrut să te cumpere de la Kiev când erai pe val acolo?

Așa este. Am aflat mai târziu despre acele negocieri, intrase pe fir și Ajax. Dar clubul a cerut prea mulți și a căzut toată afacerea. Au avut pe masă oferta clară de la Juve, însă nu s-au înțeles la finanțe. Sigur, Juventus era un colos, dar mă simțeam foarte bine la Kiev, unde intram an de an în Champions League. Poate m-am mulțumit cu puțin într-un anumit moment al carierei, dar pentru mine a fost OK una peste alta.

  • 13 trofee a adunat Cernat în carieră: o Cupă a României (Dinamo București), 3 titluri, 4 Cupe, o Supercupă și o Cupă a Statelor Independente (toate cu Dinamo Kiev) și o Cupă a Croației (Hajduk)

Mai ții legătura cu cineva de la Kiev?

Cu foști colegi. Chiar zilele trecute discutam cu Vașciuk, fostul stoper. Îmi spunea că viața decurge oarecum normal acum în Kiev. Se mai aud sirene, dar lumea își vede de viața de zi cu zi. Fotbal se joacă fără spectatori, dacă apar alarme se adăpostesc în buncăre de la stadion, după care reiau meciurile. E greu, dar toți speră să se termine cât mai curând.

Ai un hotel în Galați, te-ai implicat probabil în criza refugiaților din Ucraina, nu?

Nu mai aveam locuri libere în hotel și tot încercam să găsesc soluții. Ne trezeam la ușă cu oameni necăjiți, veniți doar cu ce purtau pe ei, cu copii mici. Povești absolut tulburătoare! N-aveam cum să rămân indiferent. Am ajutat cât am putut, dar lucruruile s-au mai liniștit în ultimele luni.

”Pentru Hagi, mi-aș dori să iasă Farul campioană”

Povestește-mi, te rog, despre fiul tău, Marco, botezat de Meme Stoica! De ce nu l-ai făcut fotbalist?

Nu i-a plăcut fotbalul. Chiar l-a urât! Asta fiindcă am fost foarte mult plecat din cauza fotbalului, am stat departe unul de altul, ceea ce a fost neplăcut pentru amândoi. Am preferat să-l las să facă școala în țară, nu să-l iau peste tot cu mine. Ne întâlneam destul de rar, prin vacanțe. A lăsat urme. A mers o perioadă la fotbal, dar mi-a zis într-o zi că spune stop și n-am insistat. Nu era pentru el. În general, nu e un spirit sportiv, mai mult pe carte, are Bac-ul la vară.

”Briliantul” Mutu și ”Diamantul” Cernat. I-ai urmat lui Adi la Dinamo, ați fost colegi la națională, te surprinde traseul lui curajos pe banca tehnică?

Deloc. Pentru mine nu e o surpriză. Mă așteptam să devină un tehnician bun, pentru că a lucrat cu atâția antrenori de top, a avut ce învăța de la fiecare în parte. Va ajunge foarte sus, veți vedea! E greu însă să ia titlul anul acesta cu Rapidul, pentru că CFR rămâne o forță. Sentimental, mi-aș dori însă ca Farul să devină campioană. Hagi merită!

Cernat a ținut să joace sub comanda lui Hagi înainte să agațe ghetele în cui și a rămas un fan al ”Regelui”

”Abia în Ucraina m-am apucat de un șpriț și o noapte mai lungă”

Ai bifat și tu în carieră escapade grele gen Mutu?

N-am fost chiar la nivelul lui, dar toți am greșit în viață. Sincer, până să plec în Ucraina, nu puneam gura nici măcar pe o bere. Abia când am ajuns la Dinamo Kiev am schimbat tactica. Eu stăteam liniștit la masă cu un suc, o apă, iar colegii o dădeau pe un șpriț, o distracție. M-am adaptat. Am înecput și eu să mai pierd câte o noapte cu băieții. Nu vă spun însă de câte ori ne-au prins în cluburile din Kiev!

Cine?

Secunzii lui Lobanovski. Mihailicenko avea vreo două-trei cluburi în Kiev, Demianenko – la fel. Ne știau fiecare pas. Nu puteai să-i păcălești. Ne-a abordat Demianenko într-o noapte. ”Băi, băieți, ăsta e barul meu! Duceți-vă și voi în altă parte!”. Și ne-am dus, dar am dat peste localul lui Mihailicenko! Ne-a chemat Lobanovski în birou a doua zi și ne-a mustrat pe cinste, plus o amendă pe măsură.

  • 20 de ani a stat celebrul Valeri Lobanovski pe banca lui Dinamo Kiev, în trei mandate diferite (‘73-’82, ‘84-’90, ‘97-’02)

Era un dur? Vă mai altoia după ceafă?

Niciodată! Dar să te ferească Dumnezeu să stai în calea lui în vestiar, la pauză, când era ceva în neregulă. Furtună! Mai lovea în câte o sticlă, țipa de se cutremura cabina. Dar fără să atingă vreodată un jucător. Exclus!

”Nu puteai să te iei de Achim dacă n-aveai nicio dovadă cu pariurile”

Mai continuă Voluntariul cu Ciobotariu pe bancă și sezonul următor, că Mititelu îi dă târcoale de la Craiova?

Facem deja planurile penmtru sezonul viitor tot cu Ciobi antrenor. Lucrăm încă de acum la cantonamentul pentru vară. Îmi doresc mult să rămână, mie nu-mi place ideea de a schimba antrenori foarte des. Nornal e să-l lași pe termen lung, să-și pună în practică o strategie, o filozofie, nu unul-două sezoane și gata! Încă nu e semnată prelungirea, probabil sunt încă discuții în derulare, dar aș vrea să continue.

  • 2021 e anul de când Liviu Ciobotariu antrenează la Voluntari, cu care a pierdut o finală de Cupa României, în ediția trecută a competiției

Cum a fost posibil să nu detectați pornirile periculoase ale lui Achim spre pariuri, spre jocuri de noroc? L-ați avut în vestiar timp de șapte-opt sezoane!

Existau într-adevăr zvonuri în jurul lui, dar n-am avut niciodată nimic palpabil la adresa lui. O dovadă. Nu poți să te iei de un jucător dacă nu ai ceva clar în mână. Nici n-am asistat vreodată la vreun episod de genul să vină cineva să-l ia la întrebări pe la vreun antrenament sau chestii de genul ăsta. Se auzea imediat.

Anchetat pentru că a jucat la pariuri, Cosmin Achim ajunsese un veteran în lotul Voluntariului

Hai să încheiem într-o notă mai relaxată! Te apucasei la un moment dat de arte marțiale, de kempo. Pusesei cuiva gând rău?

Ha, ha, ha! Nu, a fost o perioadă în care am făcut just for fun. Nu mi-a plăcut niciodată să lucrez la sală, așa că mai compensam cu alte procedee. Un kempo, o alergare, să mă întrețin. Dar nu mai fac acum.

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×