România întâlnește diseară Lituania, în al patrulea meci din actuala ediție a Ligii Națiunilor. Partida de la Kaunas se dispută chiar pe 15 octombrie, o zi cu o importanță deosebită pentru fotbalul românesc.
În urmă cu 44 de ani, pe fostul stadion 23 August, în fața a 80.000 de oameni, România a învins pentru prima dată Anglia. Succesul a venit la zece ani după ce englezii ne învinseseră la Mondialul din Mexic. Naționala reușise două egaluri în preliminariile Mexico 70, 0-0 la București și 1-1 la Londra, dar pierduse alte două meciuri în fața englezilor.
15 octombrie, o zi mare pentru fotbalul românesc. Ce s-a întâmplat în urmă cu 44 de ani la București
Pentru Anglia, înfrângerea de la București a fost un șoc. Cu doar o lună înainte, în septembrie 1980, Anglia surclasase Norvegia cu 4-0 în primul meci din preliminariile CM 1982. Cu trei săptămâni mai devreme, România făcuse doar 1-1 cu aceeași Norvegie, la Oslo.
Marcel Răducanu a deschis scorul în minutul 35 cu un șut de la marginea careului. Tony Woodcock a egalat în minutul 64, însă în minutul 75 Anghel Iordănescu a făcut 2-1 dintr-un penalty scos de Zoltan Crișan.
Valentin Stănescu, selecționerul de atunci al României, a folosit o echipă cu șase jucători de la campioana Universitatea Craiova, din care a lipsit însă Ilie Balaci. Au jucat pentru tricolori: Iordache (Steaua) – Negrilă (U Craiova), Sameș (Steaua), Ștefănescu (U Craiova), Ion Munteanu (Sportul Studențesc) – Beldeanu (U Craiova), Țicleanu (U Craiova) din minutul 71 Ion Dumitru (Poli Timișoara), Iordănescu (Steaua) – Crișan (U Craiova), Cămătaru (U Craiova), Marcel Răducanu (Steaua).
Anglia, pregătită de Ron Greenwood, a răspuns cu toate vedetele ei: Clemence (Liverpool) – Neil (Liverpool), Watson (Southampton), Thompson (Liverpool), Samson (Arsenal) – Bryan Robson (West Bromwich), Rix (Arsenal), Mc Dermott (Liverpool) – Birtles (Nottingham), Woodcock (FC Koln), Gates (Ispwich). Plus Cunnigham (Real Madrid) și Coppel (Manchester United), intrați pe parcurs.
În ciuda acelei victorii, dar și a faptului că tricolorii nu au pierdut nici la Londra, în aprilie 1981, la turneul final s-au calificat Ungaria și Anglia, iar România, Elveția și Norvegia au rămas acasă.
Anglia este însă una dintre marile puteri fotbalistice ale lumii, în fața căreia România s-a comportat mai mult decât onorabil. Din 12 partide, Anglia a câștigat trei, România trei, iar șase s-au încheiat la egalitate. Toate cele trei victorii ale naționalei noastre au fost în meciuri oficiale, iar cele de la CM 1998 și EURO 2000 sunt chiar coșmaruri pentru britanici.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER