15 octombrie, o zi mare pentru fotbalul românesc. Ce s-a întâmplat în urmă cu 44 de ani la București

FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 5 poze

România întâlnește diseară Lituania, în al patrulea meci din actuala ediție a Ligii Națiunilor. Partida de la Kaunas se dispută chiar pe 15 octombrie, o zi cu o importanță deosebită pentru fotbalul românesc.

În urmă cu 44 de ani, pe fostul stadion 23 August, în fața a 80.000 de oameni, România a învins pentru prima dată Anglia. Succesul a venit la zece ani după ce englezii ne învinseseră la Mondialul din Mexic. Naționala reușise două egaluri în preliminariile Mexico 70, 0-0 la București și 1-1 la Londra, dar pierduse alte două meciuri în fața englezilor.

15 octombrie, o zi mare pentru fotbalul românesc. Ce s-a întâmplat în urmă cu 44 de ani la București

Pentru Anglia, înfrângerea de la București a fost un șoc. Cu doar o lună înainte, în septembrie 1980, Anglia surclasase Norvegia cu 4-0 în primul meci din preliminariile CM 1982. Cu trei săptămâni mai devreme, România făcuse doar 1-1 cu aceeași Norvegie, la Oslo.

Marcel Răducanu a deschis scorul în minutul 35 cu un șut de la marginea careului. Tony Woodcock a egalat în minutul 64, însă în minutul 75 Anghel Iordănescu a făcut 2-1 dintr-un penalty scos de Zoltan Crișan.

Valentin Stănescu, selecționerul de atunci al României, a folosit o echipă cu șase jucători de la campioana Universitatea Craiova, din care a lipsit însă Ilie Balaci. Au jucat pentru tricolori: Iordache (Steaua) – Negrilă (U Craiova), Sameș (Steaua), Ștefănescu (U Craiova), Ion Munteanu (Sportul Studențesc) – Beldeanu (U Craiova), Țicleanu (U Craiova) din minutul 71 Ion Dumitru (Poli Timișoara), Iordănescu (Steaua) – Crișan (U Craiova), Cămătaru (U Craiova), Marcel Răducanu (Steaua).

Anglia, pregătită de Ron Greenwood, a răspuns cu toate vedetele ei: Clemence (Liverpool) – Neil (Liverpool), Watson (Southampton), Thompson (Liverpool), Samson (Arsenal) – Bryan Robson (West Bromwich), Rix (Arsenal), Mc Dermott (Liverpool) – Birtles (Nottingham), Woodcock (FC Koln), Gates (Ispwich). Plus Cunnigham (Real Madrid) și Coppel (Manchester United), intrați pe parcurs.

În ciuda acelei victorii, dar și a faptului că tricolorii nu au pierdut nici la Londra, în aprilie 1981, la turneul final s-au calificat Ungaria și Anglia, iar România, Elveția și Norvegia au rămas acasă.

Anglia este însă una dintre marile puteri fotbalistice ale lumii, în fața căreia România s-a comportat mai mult decât onorabil. Din 12 partide, Anglia a câștigat trei, România trei, iar șase s-au încheiat la egalitate. Toate cele trei victorii ale naționalei noastre au fost în meciuri oficiale, iar cele de la CM 1998 și EURO 2000 sunt chiar coșmaruri pentru britanici.

 

 

 

Publicat: 15 10. 2024, 14:17
Actualizat: 15 10. 2024, 14:20