Ultima noastră victorie împotriva „Squadrei Azzurra” datează tocmai din anul Revoluției, când naționala condusă de Emeric Ienei i-a învins pe italieni într-un amical disputat la Sibiu.
În Ardeal, tricolorii i-au surprins pe peninsulari, câștigând la limită prin golul marcat de Ioan Ovidiu Sabău. De-atunci, pentru România a urmat un lung șir de eșecuri în fața Italiei, ultimul datând din toamna lui 2003, într-un alt meci de pregătire.
Italienii ne-au tratat de sus „Aoleu, ce le-am făcut noi, românii, unor jucători ca Baresi, Maldini, Donadoni și Zenga! Am jucat bine atunci. Cred că nu ne-au uitat multă vreme după acel meci. Italienii ne-au tratat de sus. Îmi amintesc că atunci când au intrat pe terenul din Sibiu, înaintea meciului, italienii aveau ochelari de soare la ochi, erau dați cu gel. Lui Vialli îi stătea de minune, mai ales că purta un costum de prezentare elegant. Noi eram îmbrăcați cu treninguri care, când te așezai pe scaun, făceau «genunchi»!”, și-a reamintit cu umor actualul tehnician al Gloriei Bistrița.
Emeric Ienei păstrează și el vie în memorie amintirea acelui moment. „Țin minte că nu eram calificați încă la Coppa del Mondo, de aceea am ținut să ne măsurăm forțele cu un adversar de calibru. Italienii aveau și atunci numai staruri în echipă, cum erau Zenga, «Il Principe» Giannini, Vialli, tânărul Roberto Baggio, Baresi, actualul selecționer Donadoni (foto) sau interistul Bergomi. Cum i-am motivat pe băieți? Trebuie să-ți zic un secret. Uneori, nici nu mai este nevoie ca antrenorul să mai spună ceva, pentru că numele adversarului este suficient pentru a-ți oferi motivația necesară. O supramotivare poate fi și ea dăunătoare, trebuie păstrate mereu proporțiile”, și-a reamintit nea Imi, care nu a adoptat atunci tactica marcajului om la om. „Am considerat întotdeauna că este mult mai bun dublajul făcut de aproape. La Sibiu am îmbinat perfect jocul defensiv cu ieșirile pe contraatac. Să știți că nici măcar pe Maradona nu l-am ținut om la om, doar i-am spus lui Rotariu să fie ceva mai atent în privința lui”, a precizat experimentatul antrenor. Meciul de debut al lui Dan Petrescu De remarcat este și faptul că partida din 1989 a consemnat debutul lui Dan Petrescu la prima reprezentativă, în timp ce un alt meci contra Italiei, jucat la Milano în toamna lui 2000, a reprezentat pensionarea „Bursucului”, după 95 de selecții, acela fiind, totodată, ultimul meci la prima reprezentativă și pentru Belodedici, și pentru Lupescu. Nu vreau să-mi mai amintesc nimic despre meciul din 1989! Chiar dacă a fost doar un amical, înfrângerea de la Sibiu nu ne-a picat deloc bine… Giuseppe Giannini fost internațional
România: S. Lung (cpt.) – D. Petrescu, M. Rednic, Iovan, Klein – Sabău, Mateuț, Gh. Popescu, Hagi (86, Lupescu) – Lăcătuș, Cămătaru (46, Sorin Cigan)
Italia: Zenga – Bergomi (cpt.) (51, Marocchi), R. Ferri (38, Maldini), Baresi, Ferrara – Berti, Donadoni (65, R. Baggio), De Napoli, Giannini – Vialli, Borgonovo
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER