România la EURO 2024 versus capacitatea generală a fotbalului românesc de-a șlefui și desăvârși talentele autohtone. Iată o provocare importantă ca să înțelegem cum s-a produs performanța fantastică a naționalei și în ce măsură poate ea să se repete!
Firește, meritul calificării la turneul final european aparține în primul rând celor 43 de tricolori convocați în campanie, lui Edi Iordănescu, publicului care i-a susținut, Federației care a avut încredere în selecționer și în cei anteriori care au crescut mulți dintre tricolori, antrenorilor care au lansat acești fotbaliști, tehnicienilor și cluburilor unde ei activează acum.
Dar, analizând cei 43 de jucători convocați de Iordănescu în preliminariile EURO 2024, apar câteva concluzii incredibile, care se transformă în adevăruri incomode. Pentru cine? Pentru patronii al căror unic obiectiv e promovarea cu orice preț, dincolo de merit chiar, a propriilor jucători. Pentru ce și cât poate fotbalul românesc de azi când vine vorba de tineri jucători la nivelul cluburilor de Superliga. Și pentru mai mulți! O analiză în premieră cu concluzii pe care le descoperi în exclusivitate din ProSport!
Fără Gică Hagi, diaspora și cluburile de afară, poate rămâneam la televizor și la vară! Da, e o realitate, cu toată prezența acestui “poate”. Să o luăm pe rând. Gică Hagi.
Din cei 43 de tricolori pe care s-a bazat Edi Iordănescu în loturile cu care a abordat preliminariile EURO 2024, nu mai puțin de 13 au fost formați, lansați, șlefuiți sau relansați de Gică Hagi! Adică un procent uluitor de 30%!
Iată cum arată un prim 11 imaginar, într-un 3-4-3 extrem de ofensiv, al tricolorilor din campania România la EURO 2024 pe filieră Gică Hagi:
Descoperă AICI confesiunea-eveniment a lui Ianis Hagi pentru suporterii români!
Mergem mai departe și, calculând câți ani a petrecut fiecare din acești 13 jucători, de la începutul carierei lor și până azi, la Academia Hagi, Viitorul Constanța sau Farul Constanța, avem o radiografie copleșitoare!
Un total cumulat de 90 de ani! Sunt perioade între minimum 3 ani, cazurile Aioani și Alibec, dar și peste un deceniu, situațiile lui Borza, Cicâldău sau Ianis! Tudor Băluță, jucător și azi la Farul, are 9 ani de lucrat acolo. Răzvan Marin vine cu 8 ani. Apoi, cu câte 7 ani fiecare sunt Cristi Manea, Florinel Coman, Florin Tănase ori Louis Munteanu!
Sunt 3 fotbaliști, Răzvan Marin, Alex Cicâldău și Florinel Coman care în 2017 erau campioni cu Viitorul iar acum au contribuit ca oameni de bază la calificarea României la EURO 2024.
Un impact evident și cu multiple efecte asupra campaniei România la EURO 2024 l-au avut cluburile din străinătate. Nu atât prin numărul de stranieri din totalul celor 43 de fotbaliști convocați de Edi Iordănescu. Ci, mai ales, prin numărul jucătorilor care s-au desăvârșit în perioade de final de juniorat și început al carierei la seniori în cadrul unor cluburi din afară!
Pe lângă Radu Drăgușin, Ionuț Radu și Raul Opruț, pe care îi vom analiza separat mai jos pentru că au ajuns în străinătate la doar 15-16 ani, avem 14 jucători care au plecat la vârste fragede în fotbalul vest-european! Iată-i în acest top după vârsta la care au părăsit fotbalul românesc și destinația lor la acel moment:
Și mai interesant e să vedem câți ani au petrecut, până la împlinirea vârstei de 21 ani, fotbaliștii tricolori în cultura fotbalului vest-european.
Ei bine, sunt 22 de tricolori din totalul de 43, adică peste jumătate!, care au în evoluția lor până la 21 de ani cel puțin un sezon petrecut la un club la vest de România! Fie că vorbim de Italia, care vom vedea că domină categoria, de Spania, Franța, Belgia, Olanda, Anglia ori Elveția!
Iată cum arată ierarhia în funcție de numărul anilor petrecuți la cluburi din afară și țările respective, până la împlinirea vârstei de 21 de ani:
Diaspora românească devine și ea, în completare, un factor tot mai important când vine vorba de echipa națională. Nu mai puțin de 5 fotbaliști din totalul de 43 sunt produse 100% , la nivel de juniorat, ale unui fotbal din afara țării noastre!
Vorbim de jucători care s-au născut în afara României sau au plecat la vârste foarte fragede peste hotare, cu familia. Ori, cazul special al lui Mario Camora, portughez naturalizat.
Aici sunt Andrei Rațiu, plecat de la 6 ani în Spania și format exclusiv în acel fotbal, unde evoluează și acum. Vasile Mogoș, plecat de copil în Italia și abia în acest sezon jucând, în premieră, dincolo de “Cizmă”, în țara natală.
Stoperul Racovițan, care s-a născut și s-a format la începutul carierei în Franța. Ori atacantul Bîrligea, repatriat de CFR Cluj după ce la 12 ani a luat drumul Italiei.
În plus, 3 tricolori care nu pot fi integrați în diaspora, dar care sunt plecați la 15-16 ani din țară și a căror adolescență și ascensiune în fotbal a început să se scrie dincolo de fotbalul românesc. Mai exact, în Italia. E vorba de Radu Drăgușin, Ionuț Radu și Raul Opruț!
Firește, unii dintre acești jucători menționați până acum (Mogoș, Opruț) nu au avut un rol esențial poate în campania România la EURO 2024. Dar vorbim de o realitate în plină expansiune, care are toate șansele să devină constantă și să se multiplice. De ce?
Iată ce fotbaliști ai României U21, viitori tricolori la seniori foarte posibil, sunt deja în această categorie:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER