Când spui Alain Giresse, spui Bordeaux și 16 sezoane petrecute în Aquitania natală. Adică o legendă, în curtea girondinilor sau în naționala Franței. Două titluri epice aduse pe vechiul „Parc Lescure” (1984, 1985), un Euro în palmares cu ”cocoșii” (1984), două Mondiale pe CV (1982 – loc 4, 1986 – loc 3), un argint în topul Balonului de Aur (1982, câștigător Paolo Rossi). Din februarie 2022 conduce naționala din Kosovo, după un deceniu și jumătate de aventuri ca selecționer în Georgia, Gabon, Mali, Senegal și Tunisia. Urmează acum ciocnirea cu Iordănescu jr. pe drumul spre Euro 2024. Iar Alain Giresse avertizează din Pristina: „Nu suntem la nivelul Croației sau Serbiei, dar pregătim destule surprize pentru România”. Francezul explică și de ce atacantul lui CFR, Ermal Krasniqi, nu poate fi ”spionul perfect” în pregătirea meciului cu ”tricolorii”.
Gigi, cum i se spune în Hexagon, e un tip cu un discurs absolut colocvial. Nu are nici puseurile egocentrice ale lui Hagi, nici fanfaronada lui Șumudică, nici închistarea enervantă a lui Pițurcă, deși anvergura atinsă în perioada de jucător i-ar fi permis să etaleze la pachet, în regim de aroganță, toate cele trei fațete. Arată mai degrabă a Boloni la nivel de subiect și predicat, echilibrat, serios, analitic, uneori înțepător discret, cu niscaiva poante servite în program și tobă de fotbal. Poate că nu întâmplător ambii, în vârstă de 70 de ani, sunt absolvenți de Clairefontaine!
Boloni a realizat un lucru fantastic la Metz. Chiar dacă a blocat la promovare pe Bordeaux, echipa mea de suflet, trebuie să admit că a construit acolo o echipă admirabilă, demnă de respect – Alain Giresse, pentru Prosport
„Am văzut ultimele meciuri ale României, am cules multe detalii interesante despre echipă, știu ce avem de făcut, dar chiar vă așteptați să aflați de la mine secrete utile pentru monsieur Iordănescu?”, deschide Giresse dialogul telefonic într-un stil șugubăț.
Răsfoiește însă apoi, puțin câte puțin, caietul cu notițele personale: „E foarte bine pentru noi că lipsește Răzvan Marin, care era un jucător important în mecanismul echipei. Oricum, România se bazează azi mai mult pe forța grupului decât pe individualități. Nu mai există un Hagi sau un Dumitrescu. E o națională în căutarea anilor de aur, care a pornit însă excelent actuala campanie, iar asta ne obligă să fim și mai atenți pentru partida de vineri”.
Aparent, are un atuu suplimentar în prepararea jocului: l-a convocat din Liga 1 pe Ermal Krasniqi, atacantul lui CFR Cluj, potențial furnizor de informații de insider despre ”tricolori”. „Nu are cum să fie, din păcate, un spion perfect, pentru că sunt puțini jucători din campionatul intern despre care ar putea să ne vorbească, să-i cunoască bine”, punctează Giresse.
Remarcă însă că „sunt în lot mulți fotbaliști produși de Academia lui Hagi, ceea ce, pentru mine, înseamnă un certificat de calitate. Am remarcat că Farul a și cucerit titlul în România. Hagi a fost un jucător minunat, iar ca antrenor dovedește că face o muncă productivă, pozitivă”.
Pe Krasniqi nu l-am convocat la acțiunea anterioară a naționalei, pentru că avem la dispoziție foarte multe variante în zona ofensivă. Am considerat atunci că e mai bine pentru el să rămână la club, să se adapteze, să aibă timp să se integreze, fiindcă fusese transferat de puțin timp la Cluj. Acum ne poate ajuta mai mult – Alain Giresse, pentru Prosport
A lăsat urme adânci remiza surprinzătoare cu Andorra din luna martie, 1-1 la Pristina și două puncte irosite dramatic în fața liliputanilor din Pirinei? „A fost genul de meci în care adversarul se închide cu toate liniile, blochează culoarele cu un efort extraordinar, se agață de fiecare balon. Pur și simplu, n-am găsit soluțiile potrivite, ne-a lipsit și șansa, așa că a rezultat acel egal neplăcut. A fost un scor nefericit, care ne obligă acum să nu mai facem niciun pas greșit pe teren propriu, inclusiv împotriva României”, adaugă Giresse.
Nu crede în versiunea că ”tricolorii” se vor inhiba în fața trecutului negativ înregistrat de-a lungul anilor în spațiul ex-iugoslav: „Nu suntem la nivelul Croației, Serbiei sau Muntenegrului, dar pregătim destule surprize pentru România. Vom avea câteva avantaje pe care să le frutificăm, dar vă rog să nu mă întrebați la ce mă gândesc, fiindcă ar însemna să deconspir lucruri importante din vestiar”.
Sigur că vom etala și agresivitate în meciul contra României, dar nimic în sensul negativ al cuvântului. Agresivitatea și determinarea sunt câteva dintre calitățile importante ale acestei naționale, care, vă reamintesc, are deocamdată o istorie foarte scurtă în spate. Vom avea însă alături și un public fantastic, aflat mereu în spatele echipei. Va fi o atmosferă excepțională! – Alain Giresse, pentru Prosport
E curios pe cine va miza România în poartă după accidentarea lui Ionuț Radu, suferită în ultima etapă din Ligue 1, când goal-keeper-ul a gafat uluitor la două goluri și, consecință a unui 1-3 acasă cu Lens, a împins-o pe Auxerre în liga secundă. ”Am văzut rezumatul acelei partide, am remarcat greșelile lui Radu, dar sunt lucruri care se întâmplă și unor nume mari. Așa cum jucători de top ratează incredibil de la 11 metri, așa și portarii trec uneori prin momente neinspirate, cum a fost cazul la Auxerre. Neplăcut e că a rezultat o retrogradare”, a mai comentat Giresse.
Nu se ferește să spună că ”România e favorită în această partidă. Sigur, nu aveți acum în lot fotbaliști din primele cinci campionate europene, spre deosebire de Kosovo. Dar contează mult startul diferit din aceste preliminarii și tradiția fiecărei echipe, care joacă totuși un rol important în plan mental”.
Kosovarii vin cu șase oameni din eșaloanele de elită: Italia (Rrahmani – Napoli, Ujkani – Empoli, Vojvoda – Torino), Franța (Zhegvova – Lille, Rashani – Clermont) și Spania (Muriqi – Mallorca). Ar mai fi Muric, promovat abia acum cu Burnley în Premier League, situație similară cu Pușcaș și Drăgușin, urcați cu Genoa în Serie A.
Iar la final, firește, o incursiune-flash spre memoriile despre disputele lui Bordeaux cu Universitatea Craiova și Dinamo. S-a produs mai întâi dubla de vis cu oltenii, care au trecut de girondini, 0-1 și 2-0 (noiembrie/decembrie 1982), pe celebrul drum al Maximei către semifinala cu Benfica din Cupa UEFA. Apoi, a urmat eliminarea ”câinilor” din Cupa Campionilor, 0-1 și 1-1 (octombrie/noiembrie 1984).
Giresse a fost căpitanul lui Bordeaux în toate cele 4 întâlniri și a și marcat golul victoriei cu Craiova, în Franța. „Cu Universitatea mi-aduc aminte în special atmosfera incredibilă de la returul din România și driblingurile amețitoare ale lui Balaci. Am trăit atunci o mare dezamăgire din cauza eliminării, dar Craiova a însemnat un adversar surprinzător de puternic. Ne-am descurcat însă mult mai bine cu Dinamo într-o perioadă în care Bordeaux crescuse foarte mult”, a încheiat fostul internațional din Hexagon.
Clasament Grupa I
1. Elveția 2 2 0 0 8-0 6
2. România 2 2 0 0 4-1 6
3. Kosovo 2 0 2 0 2-2 2
4. Andorra 2 0 1 1 1-3 1
5. Israel 2 0 1 1 1-4 1
6. Belarus 2 0 0 2 1-7 0
Următoarele meciuri
16 iunie: Andorra – Elveția, Belarus – Israel, Kosovo – România (toate 21:45) 19 iunie: Belarus – Kosovo, Israel – Andorra, Elveția – România (toate 21:45)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER