Mitriță a resimțit puternic diferența de fus orar, după ce s-a întors în țară pentru dubla cu Suedia și Insulele Feroe din preliminariile EURO 2020. Fosta vedetă a Craiovei a ajuns în vară la New York, iar până la această convocare a stat în SUA.
„Americanul” spune că venirea din SUA l-a afectat în primele zile: „Am fost obosit, luam pastile ca să adorm. În primele patru zile, dormeam trei ore pe noapte. Mă culcam la 12, mă trezeam la 3. Dar asta nu mi-a afectat jocul”, a spus Alexandru Mitriță, pentru Digi Sport.
ProSport a explicat, după meciul cu Suedia, de ce sportivii care fac această trece din SUA în Europa au nevoie de circa 72 de ore pentru a da randamentul maxim.
Chiar dacă nu a fost folosită drept scuză, performanța lui Mitriță poate să fie afectată de factori ce nu țin de fotbal sau de forma fotbalistică de moment. Mitriță a fost chemat în cantonamentul echipei naționale direct de la New York, adică de la o diferență de fus orar de 6 ore. În mod normal, cursele de linie care fac legătura între Europa și coasta de est a Statelor Unite oferă un zbor total de minimum 11 ore: circa 6,5-7,5 ore între New York și Londra, Amsterdam sau Frankfurt, apoi încă 2,5 – 3,5 ore între principalele hub-uri europene și capitala României. Mai mult decât atât, problema lui Alexandru Mitriță poate să fie accentuată de direcția de călătorie. „Jet lag-ul”, felul în care corpul resimte parcurgerea unui număr mare de fusuri orare, este mai accentuat atunci când călătoria se face de la vest la est, spre deosebire de plecare din Europa și sosirea în Statele Unite.
Selecționerul Cosmin Contra a recunoscut că primele zile au fost mai dificile pentru Mitriță, dar lucrurile au intrat apoi pe un făgaș normal: „Mitriță a fost dat peste cap în primele două zile. Era un pic mai lejer la antrenament, din punct de vedere fizic. Nu răspundea prea bine la comenzi, îi era cam somn. După aceea a început să arate mult mai bine. La antrenamentul oficial a arătat foarte bine. L-am întrebat cum se simte și mi-a spus că a dormit bine. L-am întrebat și a doua zi dacă n-a dormit bine înaintea jocului, iar el mi-a spus că se simte foarte bine”, a spus Cosmin Contra, pentru Digi Sport.
Citiți aici: Trucuri pentru depășirea ușoară a „jet lag-ului”
Institutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii a publicat în 2018 un studiu comun autraliano-qatarez care și-a propus arate diferențele de performanțe fizice în corpul uman în urma călătoriilor de lungă durată. Astfel, mai multe instituții de studiu, spitale și universități din Australia și Qatar și-au propus să stabilească timpii necesari pentru recuperarea somnului, oboseala resimțită și performanțele fizice după călătorii de lungă durată în ambele direcții, spre est și spre vest. Subiecții au fost zece bărbați cu o condiție fizică foarte bună care au fost supuși testelor fizice pentru patru zile consecutive înainte de o călătorie lungă, dar și patru zile consecutive după ce au călătorit traversând opt fusuri orare, atât de la vest la est, cât și de la est la vest.
Pe scurt, concluziile testelor au arătat cercetătorilor faptul că performanțele în ceea ce privește capacitatea de efort au fost mult mai slabe după ce subiecții au călătorit spre est, în comparație cu testele făcute după călătoria spre vest. De asemenea, „jet lag-ul”, oboseala și moralul, toate au fost măsurate și considerate a afecta mai tare subiecții în urma călătoriei spre est. În final, cercetătorii au subliniat faptul că o călătorie intercontinentală afectează performanțele fizice și, în mod special, cele către est au un efect mai pronunțat în ceea ce privește calitatea somnului, oboseala și moralul. Aceștia au notat că în primele 72 de ore după sosirea la destinația din est, performanțele fizice au cel mai mult de suferit.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER