Am început bine. Continuăm așa? Indiciul cu privire la viitorul lui Budescu, de ce joacă Andone ceva în Primera și altceva la lot și cum vom arăta contra unui adversar cu adevărat puternic
Cosmin Contra a debutat fericit pe banca tehnică a echipei naționale. Noul selecționer și-a condus echipa către o victorie, 3-1 acasă cu Kazahstan, motiv pentru care entuziasmul cu privire la viitorul echipei naționale e pe un trend crescător. Totuși, pentru microbiștii români jocul de la Ploiești dă naștere unor întrebări, altfel legitime, întrebări pentru care au fost încercate deja unele răspunsuri.
1. Indiciul despre viitorul lui Budescu la națională
Absența lui Constantin Budescu de la echipa națională în mandatul lui Daum a fost unul dintre subiectele preferate de discuție în rândul microbiștilor, dar și în rândul oamenilor de fotbal. Acuzată pentru lipsa de creativitate și expresivitate fotbalistică, naționala gândită de neamțul demis luna trecută a suferit de multe ori din pricina lipsei unui fotbalist cu „sclipiri”. Iar Constantin Budescu a demonstrat în meciul de la Ploiești, cu Kazahstan, că poate livra pe măsura pretențiilor.
Mijlocașul ofensiv al FCSB-ului a filtrat cea mai mare parte a mingilor ofensive și, dincolo de golurile înscrise, a fost în permanență un pericol pentru poarta adversă, dar și un furnizor de pase de calitate. De altfel, la finalul meciului absența lui de până acum a fost comentată și de Adrian Mutu, cel mai probabil viitor colaborator al lui Cosmin Contra la echipa națională. „Nu-mi explic, de când a început campionatul Budescu a fost într-o formă bună. Întrebați-l pe Daum de ce, nu pe mine! În ultimii ani n-a fost la națională un jucător de execuție așa cum e el”, a spus Mutu, un posibil indiciu în ceea ce privește felul în care va fi văzută „problema Budescu” în mandatul lui Contra.
2. Joacă Florin Andone ceva la Depor și altceva la națională?
În ciuda CV-ului impresionant pentru nivelul fotbalistului român de echipă națională, Florin Andone încă nu confirmă și în tricoul galben. Atacantul lui Deportivo pare de cele mai multe ori corp străin în organismul echipei naționale, lucru care s-a văzut și la Ploiești. Deși este folosit drept vârf împins sau vârf de careu, Andone este prins de cele mai multe ori în afara spațiului în care trebuie să lucreze, atacantul găsindu-se în meciul cu Kazahstan în ciudata postură de a centra din bandă într-un careu gol.
Întrebarea care se poate pune în cazul acesta este dacă Florin Andone își schimbă stilul de joc la echipa națională pentru că așa i se cere. Nuanța a fost observată și de Adrian Mutu, cel care a încercat o explicație pentru lipsa de eficiență a atacantului: „În Spania e mai multă posesie și poate de aceea e învățat să se miște mai mult, să aibă mai mult spațiu în care să alerge. Naționala României nu are încă posesia asta, dar sunt convins că sub comanda lui Contra lucrurile se vor schimba în direcția asta”.
3. Putem să jucăm la fel și cu naționalele valoroase?
Victoria contra Kazahstanului, oricât de importantă poate să fie în ideea în care oferă un moral bun la debutul lui Contra, nu poate fi relevantă în planurile de viitor ale României. Cum lupta pentru calificarea la turneele finale se va da contra unor selecționate mai valoroase, întrebarea care persistă este: putem să jucăm la fel și cu adversari mai puternici?
Primul răspuns ne va fi oferit duminică seară, atunci când România se deplasează în Danemarca pentru o partidă care se anunță dificilă. Fostul selecționer Victor Pițurcă și-a domolit entuziasmul și anunță că „nu mai e atât de ușor să driblezi în Danemarca, nu știu dacă te mai întorci cu fața spre poarta adversă. Trebuie să fim pregătiți pentru un pressing în terenul nostru”. Cu alte cuvinte, adevăratul test pentru Cosmin Contra va fi dat de felul în care fostul antrenor al lui Dinamo va reuși să gândească jocul cu danezii și modalitatea în care va reuși să conteze ofensiv contra unei echipe cu un mijloc mai puternic, echipă pentru care meciul va avea o miză importantă.