Aseară s-a tras cortina peste preiliminariile Campionatului Mondial din Africa de Sud, iar bătrânul continent și-a desemnat pretendentele la mână „Zeiței de Aur”. În acest context , www.prosport.ro analizează parcursul echipei noastre naționale în grupa a 7-a de calificare.
În timp ce Danemarca, Elveția sau Slovacia, asta că să nu amintim de super-puterile Germania, Spania, Italia sau Anglia, sărbătoreau prezența la turneul final, naționala română disputa un meci ce avea drept singură miză rămânerea în urna a doua valorică. Băieții lui Răzvan Lucescu au atins acest deziderat, învingând pe Insulele Feroe cu 3-1, însă această victorie reprezintă doar o palidă consolare comparativ cu țelul pe care ni-l propusesem la începutul campaniei.
„Meciul cu Lituania ne-a tăiat elanul! De acolo a început declinul!„, a declarat Dorin Goian, unul dintre fundașii naționalei.
Într-adevăr, România a debut cu stângul, 0-3 cu Lituania, la Cluj, însă era abia prima partidă a campaniei și mai era timp pentru redresarea situației. Curios, înainte de startul preliminariilor Lituania era văzută drept una dintre echipele pe seama căreia se pot obține ușor punctele calificării.
A urmat apoi meciul din Feroe, aparent o formalitate, dar „tricolorii” au muncit mult pentru un 1-0 chinuit, iar intervenția providențială a lui Lobonț, din finalul partidei, a salvat echipa de un nou rezultat rușinos. Acumulam primele puncte în clasamentul grupei a șaptea.
Meciul cu Franța sau mai bine zis prima repriză a partidei de la Constanța a oferit speranțe, atât prin prisma jocului, cât și prin cea a rezultatului. 2-0 la pauză, cu Florentin Petre și Dorin Goian pe post de eroi. Partea secundă a aparținut oaspeților, Ribery reducând din diferență, în timp ce EUROGOLUL lui Gourcuff sublinia cu dungi groase motto-ul românilor „e bine si asa, mai mult nu se putea„. Un 2-2 inexpresiv și fără impact asupra clasamentului grupei, dar un rezultat care oferea ambilor antrenori, Victor Pițurcă, respectiv Raymond Domenech, o vacanță de iarnă liniștită.
Următorul meci avea să fie unul la spectaculos, cel puțin ca număr de goluri marcate. Din păcate România pierde cu 2-3 în fața Serbiei, pe teren propriu, iar partida cu Austria devenea decisivă în lupta pentru obținerea locului de baraj.
Partida de la Klangenfurt a început bine pentru noi, Cristi Tănase a marcat un super-gol la chiar debutul său sub „tricolor”. Gravele greșeli din apărare i-au oferit lui Hoffer șansa să-l devanseze pe jucătorul nostru, atacantul austriac reușind o „dublă” la debutul său pentru naționala austriacă.
Returul partidei cu Lituania aduce o schimbare: „iese” Victor Pițurcă, „intră” Răzvan Lucescu. Noul selecționer avea ca obiectiv reîmprospătarea lotului în vederea noilor preliminarii pentru EURO 2012 și, evident, calificarea la acel turneu. Lucescu jr. își ia rolul în serios și obține victoria, la primul său meci în postura de antrenor al echipei naționale. Marica a semnat reușita prin care România își lua, tardiv e drept, revanșa vis-a-vis de meciul de la Cluj.
Partida de pe Stade de France contra naționalei „Cocoșului Galic” se juca pentru orgoliu și pentru infimele șanse teoretice de a mai ajunge pe locul 2. Henry deschide scorul în minutul 48, iar Escude pune „piciorul” la remiza de palmares. 1-1 obținut de Răzvan și noua sa echipă, dar calificarea era compromisă.
Returul cu Austria se dorea a fi un meci-reviriment, având în vedere schimbările și noua atmosferă din jurul echipei reprezentive, însă golul din minutul 83 al lui Schiemer anulează reușita lui Gigel Bucur. Un nou 1-1, un nou rezultat de egalitate, un punct contând doar pentru clasamentul coeficienților de țară.
A urmat întâlnirea cu Serbia. Scorul, 5-0 pentru gazde, nu lasă loc de comentarii. Trei goluri primite la foc automat în ultimele 10 minute ale partidei, cu Milan Jovanovic pe post de mitralior. Ca o paralelă jenantă, amintim că modesta reprezentativă a Insulelor Feroe a primit doar patru goluri de la sârbi, în două meciuri.
Ultimul meci, cel cu Insulele Feroe de pe teren propriu, trebuia câștigat pentru a nu capota definitiv în lupta cu coeficienții și clasamentul pe țări. 3-1 la Piatra-Neamț în fața unui public entuziast și dornic de a urmări la lucru naționala indiferent de context; astfel s-a pus capăt unei campanii pe care am terminat-o pe locul 5 al grupei, deși obiectivul minim era poziția a doua. S-a ajuns aici poate și pentru că majoritatea partidelor importante au fost abordate având o atitudine umilă, un complex de inferioritate de care nu reușim să scăpăm indiferent de modificările din cadrul staff-ului tehnic sau al lotului.
Sloganul de promovare al WorldCup din 2010 este „It’s possible„…nu și pentru noi.
Articol scris de Valentin Năstăilă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER