Analiza** meciului Lituania-România: Fără fițe!
Marele câștig al naționalei în Lituania nu sunt cele trei puncte. Victoria e schimbarea atitudinii tricolorilor. Vedetismul și blazarea nu s-au văzut la Marjampole, în schjimb au (re)apărut munca și seriozitatea.
Prima impresie a noii naționale a fost că nu se mai plimbă pe teren. Că toți jucătorii sunt implicați în fiecare fază.
Răzvan a reușit să amestece ambiția jucătorilor noi cu dorința "veteranilor" de a demonstra că mai pot. Fițele, vedetismele au rămas pe dinafară. A ieșit o echipă mai dinamică, mai arțăgoasă. Iar atmosfera schimbată mult în bine în afara terenului s-a văzut și pe gazon: jucători mai relaxați, cu poftă de joc. Observația de telespectator e confirmată de analiza firmei italiene Panini Digital. Probabil și datorită sistemului 4-4-2, distribuția paselor a fost mult mai bună și n-a exclus niciun jucător! Fiecare titular a dat minimum 14 pase (cazul lui Mara) și a primit cel puțin 15 (Raț). Spre comparație, litanienii au trei jucători cu cel mult 10 pase trimise.
Și totalul mingilor jucate ne este favorabil, 447 la 418, dar marele câștig este faptul că ele n-au fost jucate doar pe trasee "răsuflate" și nici aruncate la întâmplare.
Mijlocașii au primit cele mai multe pase, Mara și Ghioane câte 25 fiecare, Apostol 21, Tănase 20. Pentru comparație, în meciul cu Austria doar Tănase a fost în joc, primind 30 de mingi, dar Nicoliță și, mai ales, Cociș și Rădoi n-au contat la mijloc.
Cu siguranță este devreme să dăm un verdict asupra noului selecționer și echipei sale. Primul pas confirmă că schimbarea și dă impresia unei direcții bune. Confirmarea va veni însă doar în timp.
Â
Ce s-a schimbat
Din datele comparative de la meciurile cu Austria și Litania se pot scoate multe diferențe. Atunci 8 din 15 șuturi au venit din faze fixe, acum nu mai puțin de 10 au fost urmare a unei acțiuni. Mutat înapoi în defensivă, Rădoi a fost acum mult mai util, de la el începând cele mai multe faze.
Meciul cu Austria a fost abordat mult mai ofensiv. Viteza de joc a fost mai mare, presingul s-a făcut mai sus, iar echipa a fost mai scurtă. Și totuși am pierdut. De ce am câlștigat în Lituania? Pentru că am jucat mai inteligent. Apărarea a fost mai sugură, recuperând 45 de mingi în careu, față de doar 14 în Austria! Am câștigat 21 de dueluri aeriene față de doar 5 în Austria! Jocul s-a dezvoltat mult mai mult pe benzi, iar pasele în lung de linie au fost nouă utile din 11, în timp ce în Austria n-am avut niciuna!
Am scos în evidență și comparative între jucători. Raț, Tănase și Marica au evoluiat în ambele partide. Tănase are multe cifre mai bune în eșecul cu Austria, în care a fost singurul remarca. Pe posturi se pot vedea diferențele între Cociș și Apostol, respectiv Rădoi (mijlocaș cu Austria) și Ghioane. Acestea trebuie analizate însă sub rezerva diferenței de sistem de joc. Sâmbătă a fost un 4-4-2 clar, în timp ce la Klagenfurt Pițurcă a folosit un 4-3-3.
Â
34 de mingi a jucat Tănase în Lituania, cu nouă mai puțin decât în Austria. Important însă: atunci a jucat doar el, acum întreaba echipă
Â
Â
Â