Analiza om cu om a jucătorilor naționalei în meciul cu Franța. Pintilii, cel mai bun fotbalist al României
Pe Stade de France din Paris, România s-a aflat foarte aproape de a obține un rezultat mare în fața Franței, dar s-a înclinat în minutul 89, scor 1-2 (0-0). Pentru gazde au marcat Giroud 57 și Payet 89, iar pentru trupa lui Iordănescu a punctat Stancu 65 din penalty. Cu o partitură care l-a surprins pe Didier Deschamps, România a început în forță, cu pressing agresiv, însă jocul în viteză al „cocoșilor”, șiretenia lui Giroud și sclipirile lui Payet i-au făcut pe Chiricheș & Co să spere doar la o remiză. Un egal care ar fi reflectat mai bine realitatea din teren. ProSport vă prezintă analiza om cu om a jucătorilor naționalei în meciul de debut la Euro.
CIPRIAN TĂ‚TĂ‚RUȘANU Goal-keeper-ului naționalei i se poate imputa primul gol marcat de Franța. Chiar dacă a fost atins în duelul aerian de Olivier Giroud, vârful lui Arsenal nu a avut intenția de a-l lovi. Fostul portar de la Steaua a părut că vrea să prindă mingea, însă soluția simplă și eficientă era să o boxeze. La golul al doilea nu i se poate imputa nimic, însă Ciprian nu a schițat vreun gest. În familia portarilor există o lege nescrisă: „Trebuie să sari după orice minge, pentru că altfel nu dă bine”. Tătărușanu a avut un reflex ca la handbal în actul secund, însă în prima repriză a plutit pe sub minge la o centrare relativ ușoară.
CRISTIAN SĂ‚PUNARU Fostul fundaș de la Porto a arătat agresivitate, stăpânire de sine în momentele cheie și o răutate pozitivă care i-a făcut pe francezi să-și reconfigureze strategia în banda lor stângă de atac. L-a ridiculizat pe Evra în prima repriză și a blocat un șut amenințător al francezilor în minutul 37. Cu personalitate în joc, Săpunaru a urcat în atac, a trimis mai multe centrări înșelătoare pentru francezi, însă nici el nu a reușit în multe momente să-l blocheze pe creativul Payet.
VLAD CHIRICHEȘ S-a completat bine cu Dragoș Grigore și a reușit împreună cu fostul dinamovist să țină o linie avansată. Astfel, în multe secvențe ale partidei ambele reprezentative se aflau masate într-un spațiu de cam 40 de metri. Chiricheș a greșit grav de două ori, când a făcut marcaj larg la Giroud: în minutul 10 și în actul secund. Nu s-a complicat ca altădată cu incursiuni ofensive cu mingea la picior, a jucat simplu și s-a poziționat fără cusur mai ales în prima repriză, când a anticipat pasele în adâncime trimise fie de Pogba, fie de Matuidi. La mingea trimisă în bară de Griezmann, în minutul 15, și el, și Dragoș Grigore au fost lipsiți de reacție. Dacă pe Benzema, în trecut, l-a transformat într-un anonim, cu Giroud i-a fost infinit mai greu.
DRAGOȘ GRIGORE Fundașul lansat de Ioan Sdrobiș a fost unul dintre cei mai buni jucători ai naționalei în partida cu Franța. A luat prim-planul în mai multe clinciuri cu puternicul Giroud și i-a dublat perfect în câteva rânduri pe Chiricheș și pe Răzvan Raț. A avut o intervenție providențială în finalul primei reprize, a respins spectaculos, în minutul 60, cu o semifoarfecă, o minge dificilă din careul de 6 metri, însă aparițiile sale în atac, eficiente în alte partide, au lipsit. Și el, și Chiricheș, au o parte din vină la golul lui Giroud, pentru că nu l-au incomodat pe francez, lăsându-l neprotejat pe portarul Fiorentinei.
RĂ‚ZVAN RAȚ În multe perioade ale jocului s-a văzut experiența sa, însă a avut reale probleme în a-i bloca fie pe Griezmann, fie pe Payet. A fost surprins departe de minge la câteva acțiuni desfășurate pe flancul său, iar centrările declanșate din banda sa au generat de fiecare dată panică în careul lui Tătărușanu.
OVIDIU HOBAN A alergat pe tot terenul, iar principalul său obiectiv a fost să-i blocheze pe francezi din jumătatea lor. Alături de Pintilii, mijlocașul de la Hapoel Beer Sheva a dat siguranță apărării, însă efortul depus l-a privat să mai participe la construcție. În ofensivă s-a remarcat doar printr-un șut cu piciorul stâng, în repriza a doua, peste poartă. Ambii mijlocași centrali ai României au avut un rol esențial în transmisia mingii și i-au pus pe picior greșit pe elevii lui Deschamps prin schimbările de direcție.
MIHAI PINTILII Fiecare jucător al naționalei și-a propus să se autodepășească în partida cu Franța. Ar fi câștigat vizibilitate, autoritate și credibilitate. Pintilii a fost cel mai bun component al trupei lui Iordănescu pentru că s-a exprimat la cel mai înalt nivel din toate punctele de vedere. A arătat atitudine din start – a amenințat poarta lui Lloris din minutul 3, a încetinit atacurile francezilor printr-un repertoriu vast de procedee tehnice și, în câteva rânduri, în echipa României au părut că sunt mai multe tricouri cu numărul 8 pe teren. A riscat accidentări și a demonstrat încă o dată că face parte din clubul sportivilor români care nu suferă la capitolul mentalitate și nici nu intră în poziția ghiocelului când au în față adversari cu cote de piață impresionante.
ADI POPA Aportul ofensiv al mijlocașului de la Steaua nu s-a simțit, dar a făcut o mare risipă de efort în prima repriză pentru a încetini atacurile „cocoșilor” din flancul stâng și pentru a-l susține pe Săpunaru. A încercat driblingul partidei, când, lipit de tușă, a vrut să-i strecoare mingea lui Patrice Evra printre picioare, însă balonul s-a scurs în afara terenului. Nu a impresionat, a jucat în nota echipei, iar capacitatea sa mare de efort s-a văzut pe finalul primului act, când a neutralizat un atac vijelios al gazdelor, blocându-l în marginea careului pe adversarul său direct, fundașul lui Juventus, Evra. Popa a alergat în total 9,18 km.
NICUȘOR STANCIU A părut că nu e în apele lui, dar, treptat a început să se simtă mai confortabil. A făcut o mare risipă de efort ajutând la pressingul agresiv din prima repriză și a făcut schimb de roluri cu Popa și Stancu pentru a împrăștia confuzie în rândul fracezilor. Insistent și hotărât, fotbalistul din Alba Iulia și-a valorificat explozia în momentul în care a scos penalty-ul transformat de Bogdan Stancu. A profitat de reacția lentă a lui Evra și l-a forțat pe centralul Viktor Kassai să acorde penalty numai după ce arbitrul adițional i-a atras atenția. Stanciu nu a reușit să-și demonstreze calitățile ofensive și ingeniozitatea în relația unu la unu și pentru că a fost obligat să susțină blocul defensiv.
BOGDAN STANCU Piteșteanul nu s-a lăsat copleșit de cele două ratări mari din timpul partidei și s-a dus hotărât să execute penalty-ul. L-a fentat din ochi pe Hugo Lloris și a fost printre puținii tricolori care au amenințat poarta Franței. Nu avea însă voie să rateze în prima repriză, când, de la doar șase metri, l-a transformat în zeu pe Lloris. În repriza a doua s-a demarcat perfect, a scăpat de Sagna ca de un țânțar, însă a impresionat doar la impresie artistică. Apare bine, ca întotdeauna la finalizare, însă de multe ori pare lipsit de luciditate în fața porții în situații clare de a marca.
FLORIN ANDONE Bătăios și incisiv, atacantul de la Cordoba a alergat în spate cu Rami și Koscielny, însă realizările sale au lipsit. Și-a valorificat detenta o singură dată, însă mingea sa nu a găsit spațiul porții. A încercat să se demarce mai ales în prima repriză, însă a părut că mai are nevoie de un atacant de meserie lângă el. Pare a deține capacitate de a face diferența în disputele cu Elveția și Albania.
DENIS ALIBEC Introdus târziu de Iordănescu, vârful de la Astra s-a remarcat doar printr-un dribling spectaculos care îi poate crește cota de piață.
ALEX CHIPCIU Nu a avut timp pentru a crea superioritate în atacul României.
GABI TORJE A încercat să-și pună în valoare viteza și jocul combinativ însă a fost introdus mult prea târziu în locul lui Adi Popa.