ANALIZA om cu om a tricolorilor din meciul cu Grecia. Câștigul Dragoș Grigore și ineficiența jucătorilor de creație

Redactor:
Andru Nenciu
ANALIZA om cu om a tricolorilor din meciul cu Grecia. Câștigul Dragoș Grigore și ineficiența jucătorilor de creație
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru Nenciu

Naționala României a încheiat la egalitate, scor 0-0, meciul de pe Național Arena cu Grecia, din Grupa F a preliminariilor pentru Campionatul European din Franța, iar suspansul în privința calificării se menține. Repartizată într-o serie accesibilă, reprezentativa antrenată de Anghel Iordănescu trăiește periculos în ultimele două etape, pe 8 octombrie cu Finlanda, acasă, și pe 11 octombrie cu Insulele Feroe în deplasare. România se află pe locul secund, cu 16 puncte, la o lungime distanță de Irlanda de Nord și la trei puncte avans față de Ungaria.

  • ProSport vă prezintă o analiză om cu om a celor 14 componenți ai naționalei care au intrat în confruntarea cu o echipă lipsită de orice motivație, ‘cea mai valoroasă din grupă’, după cum o caracteriza Anghel Iordănescu, ‘o echipă venită să facă act de prezență’ după cum o eticheta aseară, la Digisport, Ilie Dumitrescu

Ciprian TĂ‚TĂ‚RUȘANU Protejat în majoritatea timpului de defensiva solidă asamblată de Iordănescu, portarul naționalei a avut o intervenție providențială pe final de meci. O paradă prin care practic a evitat un dezastru pe Național Arena.

După ce în prima repriză și-a dezmorțit oasele doar în urma unei pase înapoi trimisă de un coechipier și o preluare în doi timpi, goalkeeperul din Serie A a primit atenția cuvenită din partea elenilor în partea secundă. Dacă Mitroglou n-a reușit nici să respire în menghina formată de Dragoș Grigore și Chiricheș, buzduganele aruncate spre poarta fostului stelist au plecat din șiretul unui nou intrat. Abia trimis pe teren în locul inexistentului Fortounis, grecul Panagiotis Kone a înviorat rapid atacul oaspeților și a limitat raza de acțiune a lui Papp. Mai întâi i-a dat emoții portarului României cu un trasor din vole care a trecut puțin peste poartă, pentru ca în minutul 83 să cadreze perfect un șut. De la aproximativ 30 de metri ușor lateral stânga, aripa de la Udinese a tras înșelător,  în cross, la semiînălțime, însă Tătărușanu a avut reacție. S-a arcuit perfect și România a scăpat fără să primească gol. Pe Tătă nu l-a deranjat nici musca minute bune, dar atunci când defensiva a cedat, fostul stelist a avut un reflex excelent.


Paul PAPP Fundașul Stelei face parte din clubul sportivilor care nu suferă la capitolul mentalitate. A fost cu moralul sub nivelul solului în urmă cu o lună, însă a reușit treptat să-și ridice nivelul de energie și de încredere. Partida cu Grecia i-a oferit un nou imbold psihic.

Folosit pe postul de fundaș dreapta, ardeleanul a început vijelios. A făcut până în minutul 25 cuplu în bandă cu Torje, pentru ca apoi să dialogheze pe dreapta cu Maxim, în contextul în care pe partea sa a evoluat un jucător de clasă, Jose Holebas. În defensivă problemele au fost generate doar de intrarea lui Kone, iar aportul său din ofensivă s-a dovedit consistent. Deficitar la capitolul centrări – în minutul 10  a trimis dintr-o poziție bună o minge prin spatele porții spre careu – Paul a încercat să mute munții din loc. Prin voință, condiție fizică fără cusur și determinare. În minutul 14 a recuperat o minge în apropierea careului grecilor și l-a servit pe Torje cu precizie și a apărut la finalizare în minutul 25, când Raț a centrat de pe stânga. În poziție optimă a apărut și în minutul 58, însă i-a stricat mingea lui Torje, mult mai bine plasat. Obișnuit să se impună în duelurile aeriene din careul advers, fotbalistul de la Steaua n-a reușit să le ia luni seara fața unor fundași centrali cu statură impresionantă, precum Manolas și Sokratis.

Vlad CHIRICHEȘ  Fundașului de la Napoli i se oferă credit total. Nu mai mizează pe acrobații și pe elemente de virtuozitate în defensivă, dar nici pasiunea pentru incursiunile riscante nu l-a părăsit.

Per total, jucătorul format de Mihai Georgescu a făcut un cuplu bun în centrul defensivei cu Dragoș Grigore, însă trebuie ținut cont și de faptul că grecii au avut un atac bont în partida din antepenultima etapă a Grupei F a preliminariilor. Chiricheș a anticipat de la bine spre foarte bine acțiunile adversarilor până în minutul 83, când a aproximat eronat traiectoria unei mingi periculoase. A lăsat mingea să cadă și din indecizia sa s-a născut cea mai periculoasă fază a campionilor europeni din 2004: șutul în forță trimis de Kone și respins de Tătărușanu. Jucătorul din Bacău a rămas la fel de implicat și în faza de construcție. Sau cel puțin arată că are inițiativă. În minutul 37 i-a trimis o minge teleghidată lui Raț, de peste 50 de metri, iar căpitanul a centrat din prima, în mijlocul careului, către Torje. Chiricheș pare încă departe de forma care l-a consacrat, dar Napoli poate deveni cadrul care să-i deschidă noi perspective. 

Dragoș GRIGORE E marele câștig al acestei campanii de calificare. Drumul de la evoluțiile oscilante de la Dinamo și provocările din Hexagon, la omul de neclintit din mecanismul defensiv al naționalei a fost unul scurt.

Robust, disciplinat și mereu abordând un marcaj extrem de strâns, Grigore a reușit să-l neutralizeze pe Mitroglou. Deși călăul grec a părut neconectat la tensiunea partidei, marii atacanți pot marca și din jumătate de ocazie. Grigore a învățat asta și l-a pedepsit pe vicleanul atacant de la Benfica. Grigore se poziționează bine, însă, la fel ca și Papp, nu a reușit să profite de jocul bun de cap și în careul cenușăresei Grupei F. Problemele apar atunci când trebuie să blocheze un jucător cu bagaj tehnic vast. Dacă în celelalte compartimente România șchioapătă, naționala se poate baza pe șase fundași centrali care se pot exprima oricând la un nivel ridicat.

Răzvan RAȚ Nu mai este fundașul stânga care ara timp de 90 de minute terenul, iar raidurile sale par eficiente atunci când este susținut de un mijlocaș cu bandă cu o disponibilitate mare de efort. Cu Grecia, Torje a schimbat cu Maxim flancurile după 25 de minute, iar decizia lui Iordănescu nu s-a dovedit o soluție perdantă. Raț a urcat mult în atac în meciul de luni seara și pentru că în fața sa avut un jucător lipsit de experiență, Kitsiou, și a oferit câteva pase perfecte în careu. A intrat în multe combinații și mingea a curs ca pe ață în partea secundă, când după o recuperare în propria jumătate, l-a servit excelent pe Torje. Fostul dinamovist a tras la colțul scurt și Karnezis a respins în corner.


Mihai PINTILII ne obișnuise ca un fotbalist consecvent, fără oscilații în joc. După întoarcerea în România, la Pandurii, ceva pare că s-a schimbat în evoluțiile sale. Joacă la siguranță, nu mai verticalizează, nu mai apare la finalizare, dar impresionează în continuare prin modul în care blochează atacurile și recuperează mingi imposibil de recuperat. La fel ca și colegii săi, nici Pintilii nu și-a asumat cu Grecia responsabilitatea șutului din afara careului.

Ovidiu HOBAN Față de celelalte partide în care a îmbrăcat tricoul naționalei, fostul jucător de la Mediaș, Cluj și Petrolul a avut un aport ofensiv consistent. S-a implicat în faza de construcție, l-a servit ideal pe Budescu la cea mai mare ocazie a primei reprize, când Karnezis a pus un picior salvator, și a apărut în poziție de finalizare, tot în actul întâi, însă Keșeru l-a ignorat. Perceput ca un mijlocaș deprins cu muncile dificile ale câmpului, Hoban a avut o mare libertate de exprimare în partida cu Grecia, însă la fel ca și ceilalți coechipieri ai săi nu a șutat de la distanță spre poarta elenilor. În 95 de minute, șuturile de la distanță au apărut doar din lovituri libere. A fost schimbat cu Florin Andone în minutul 80.


Alexandru MAXIM E plin de calități, însă cu Grecia nu a reușit să impulsioneze construcția lentă a echipei Generalului Iordănescu. A făcut rocada cu Torje în minutul 25 trecând pe dreapta, însă mutarea nu l-a avantajat. După ce a început meciul cu câteva devieri fine, fotbalistul lui Stuttgart s-a stins pe parcurs, neizbutind să scoată oameni din joc, să obțină lovituri libere sau să ofere pasele marcă înregistrată.

Constantin BUDESCU  A primit șansa din partea selecționerului de a-și arăta calitățile într-un meci cu miză, la cel mai înalt nivel. S-a simțit încorsetat de dispunerea fără cusur a grecilor și a făcut risipă de energie încercând să-și găsească cele mai bune poziții. S-a demarcat îndeosebi în partea stângă și a încercat să inițieze acțiunile ofensive pornind din flancul său preferat. Dacă în prima repriză a fost activ, în cele 18 minute din actul secund nu a mișcat. Budescu a început cu tupeu. A simțit că grecii aglomerează pe centru și a forțat pe benzi. A executat încă din primul minut o lovitură liberă care a stârnit panică în careul advers, pentru ca apoi să devină protagonsitul celor mai mari ocazii din primele 45 de minute. Pătruns în careu ușor lateral dreapta, a șutat în  blocajul unui adversar, iar după o recuperare a lui Hoban la mijlocul terenului, căpitanul Astrei a fost anticipat de Karnezis. Chiar dacă nu a jucat la potențialul său maxim, Budescu a adus varietate în jocul naționalei și, mai presus de toate, a amenințat poarta. Dacă pregătirea sa fizică nu-l trădează în Liga 1, într-o partidă de un asemenea nivel nu poate rezista mai mult de 60 de minute.

Gabriel TORJE A alergat de parcă a avut jăratec sub tălpi. Atitudinea e principalul atu al timișoreanului născut în 1989. S-a zbătut mult, s-a sincronizat bine cu Raț în banda stângă și obținut o lovitură liberă în minutul 35. În prima repriză a oferit cea mai amuzantă secvență a meciului încercând o foarfecă de la peste 30 de metri de poarta lui Karnezis, iar după pauză a intrat mai hotârăt pe teren. Insistența sa a dat roade și l-a scurtcircuitat de două ori pe goal-keeperul grec: o dată în debutul reprizei și o dată pe final, când a șutat din colțul stâng al careului de 6 metri, la semiînălțime, dar Karnezis a avut un reflex senzațional.


Claudiu KEȘERU A ieșit de multe ori din cleștele grecilor, însă nu i-a deranjat lui Karnezis niciun fir din barbă. A avut o rezolvare fantezistă în minutul 18, șut din întoarcere cu stângul din colțul careului mare peste poartă și a gestionat greșit faza din minutul 41, când a preferat un șut cu dreptul din interiorul careului, deși îl avea lângă el pe Hoban. Pe parcursul meciului a arătat de mai multe ori că se simte mult mai bine venind din spate, cu fața spre poartă. A avut puterea la final de a recunoaște că naționala e nepregătită  fizic și a lăsat o urmă de speranță anunțând că trlicolorii se vor da peste cap pentru a răpunde Finlanda.


AU MAI JUCAT

Lucian SÂNMĂ‚RTEAN Din postura de rezervă – a intrat în minutul 63 în locul lui Budescu, bistrițeanul în vârstă de 35 de ani nu a reușit să aducă varietate în jocul naționalei și să-și pună în valoare colegii. A început pe poziții avansate, dar a coborât rapid pentru a-și lua mingile. Nu a mai aprins scânteia țesăturii de pase de altădată și nici nu a mai reușit să paralizeze defensiva adversă cu un assist de manual. Pe final de joc, Lucian a obținut o lovitură liberă de la 20 de metri, însă a executat-o peste poartă.

Adi POPA A animat jocul pe aripa dreaptă și i-a crescut pulsul lui Holebas. Și-a valorificat viteza superioară, a obținut o lovitură liberă din preajma careului și atât. A fost introdus în locul lui Maxim, în minutul 63. Chiar dacă nu a ieșit în evidență, Popa e unul dintre puținii jucători români de națională cu un evident progres în joc în acest debut de sezon.

Florin ANDONE A intrat târziu, în minutul 80, în locul lui Ovidiu Hoban, și nu a reușit să se remarce. A primit puține mingi în momentele în care tricolorii nu au reușit să mai declanșeze un iureș de final.


Rezultate România preliminarii Euro 2016, Grupa F:

  • Grecia – România 0-1 (C. Marica ’10)
  • România – Ungaria 1-1 (Rusescu ’45 / Dzsudzsak ’82)
  • Finlanda – România 0-2 (B. Stancu ’54, ’83)
  • România – Irlanda de Nord 2-0 (Papp ’74, ’79)
  • România – Insulele Feroe 1-0 (Keșeru ’21)
  • Irlanda de Nord – România 0-0
  • Ungaria – România 0-0

CLASAMENT

 

  GRUPA F – EURO 2016  
Loc Tară Pct.
1 Irlanda de Nord 17
2 România 16
3 Ungaria 13
4 Finlanda 10
5 Insulele Feroe 6
6 Grecia 3

 

  Calificare Euro 2016
  Baraj Euro 2016

Program meciuri Grupa F – Preliminarii Euro 2016

Etapa a opta – 7 septembrie 2015

  • Finlanda – Insulele Feroe 1-0 (Pohjanpalo 23)
  • Irlanda de Nord – Ungaria 1-1 (Lafferty 90+4 / Guzmics 74)
  • România – Grecia 0-0


Etapa a noua – 8 octombrie 2015

  • Ungaria – Insulele Feroe
  • Irlanda de Nord – Grecia
  • România – Finlanda


Ultima rundă – 11 octombrie 2015

  • Insulele Feroe – România
  • Finlanda – Irlanda de Nord
  • Grecia – Ungaria
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Aproape de un ACORD! Italienii scriu că transferul lui Ianis Hagi se face
Aproape de un ACORD! Italienii scriu că transferul lui Ianis Hagi se face
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia…
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
BREAKING | Mutu revine în Liga 1.
BREAKING | Mutu revine în Liga 1. "Briliantul" şi-a dat acordul şi preia un club de mare tradiţie din fotbalul…
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că mai este cea din trecut
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că…
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
"Ţeapa" luată de o femeie după ce a plătit 400 de lei să rezerve un penthouse de Revelion
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat: Problema este că a apărut...
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat: Problema este că a apărut...
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat:
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales…
×