Naționala lui Răzvan Lucescu a pierdut pentru prima oară în istorie un duel cu ucrainenii, dar, dincolo de scorul de 3-2 înregistrat sâmbătă seară în amicalul de pe stadionul „Ucraina” din Lvov, stă un mare semn de întrebare. Poate naționala României să se califice la turneul final al Euro 2012 cu această echipă și cu o asemenea atitudine pe teren?
Fără victorie în 2010 (în martie, tricolorii au cedat, 0-2 cu Israel, la Timișoara, într-un meci amical) și la numai trei luni înainte de debutul în preliminariile Euro 2012 (3 septembrie, cu Albania la Piatra-Neamț), prima reprezentativă a arătat că este vulnerabilă în anumite momente și pe anumite posturi.
1. Posturile deficitare
Portar: Lobonț a încasat impardonabil un gol de la 40 de metri, din lovitură liberă. Apoi, a mai luat unul printre picioare, în timp ce-i certa pe fundași. „Lobby” are un mare dezavantaj: a lustruit banca de rezerve la AS Roma. Răzvan Lucescu ar fi trebuit să mizeze măcar pe tinerețe, însă fosta mare glorie Helmuth Duckadam spune altceva: „Indiferent de greșelile pe care le-a făcut Lobonț cu Ucraina, alt portar mai experimentat nu avem. Aici trebuie luat în calcul și că din spate nu vine nimeni”.
Fundaș dreapta: Vasile Maftei pare în continuare doar o soluție de „rezervă a rezervei”. Jucătorul în vârstă de 29 de ani a ajuns să joace titular la națională doar pentru că nu există altă variantă de moment. Greoi, Maftei a fost depășit deseori de tehnicii jucători ucraineni. „Pe Maftei nu l-aș lua nici la o partidă de table”, a declarat ironic Cornel Dinu.
Mijloc: A fost compartimentul cel mai vulnerabil. Roman a jucat șters, Ghioane parcă nu a existat pe teren, iar Tănase nu a reușit să dea nici măcar o pasă bună, exasperându-l pe Răzvan Lucescu. Aici a fost practic problema cea mare a meciului cu Ucraina.
2. Atitudine
Faza de la golul doi al ucrainenilor este sugestivă. Lobonț a scos greu un șut al lui Șevcenko, din 10 metri, iar mingea a deviat la Konoplianka. Ucraineanul a avut timp să preia la marginea careului, să înainteze câțiva metri și să tragă, mingea ajungând în poartă printre picioarele lui Lobonț. În tot acest timp, Maftei și Tamaș s-au invitat unul pe altul să-l atace pe Konoplianka. „A fost ales un moment nepotrivit pentru acest meci. Toți vin după un sezon greu și nu cred că le-a stat capul la meci”, încearcă Duckadam să găsească un alibi tricolorilor. Tot aici intră și ieșirile la adresa presei. Mai întâi Chivu și mai apoi Tamaș.
3. Tactică
Răzvan Lucescu încearcă să facă o națională de „furnicuțe”, cu Cristi Chivu șef de orchestră. Jucători corecți, muncitori și fără fițe, chiar dacă din ecuație lipsește strălucirea. Fără fotbaliști care să facă diferența pe ultimii 30 de metri, cei de care vorbește de ani buni Gheorghe Hagi, și doar cu scheme liniare, jocul României este ușor de citit și de blocat. Sâmbătă a existat o singură fază în jocul României când imaginația și explozia au luat locul stereotipului: slalomul lui Daniel Niculae, din minutul 65, încheiat cu un gol superb. Nici la tehnică nu stăm prea bine, ucrainenii dându-ne lecții. Ce a fost OK?
Nu toate au fost dezastruoase în jocul României cu Ucraina. Au fost momente când tricolorii au dominat și chiar au jucat fotbal de calitate. Golul lui Tamaș, accelerările lui Daniel Niculae și ale lui Cociș din repriza a doua sunt la „pozitiv”. În ceea ce privește compartimentele, prima reprezentativă stă bine la nivelul fundașilor centrali și al atacanților. Și într-o parte, și în cealaltă există chiar și variante de rezervă la fel de viabile ca și cele folosite acum de Răzvan Lucescu (Goian, Ștefan Radu, respectiv Marica, Alexe).
De trei ori în 30 de ani!
Naționala României a ajuns la finele lunii mai fără să fi făcut măcar un egal în 2010. În ultimii 30 de ani, doar de două ori s-a mai înregistat un debut atât de slab. În 1980, când tricolorii au pierdut primele meciuri ale anului, cu Italia (1-2, amical) și cu Iugoslavia (0-2, Cupa Balcanică), ambele în deplasare. A doua oară, anul trecut, când naționala condusă de Victor Pițurcă începea anul cu trei înfrângeri: 1-2 cu Croația (amical), 2-3 cu Serbia, 1-2 cu Austria (ambele, preliminarii CM). (Răzvan TOMA)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER