Andorra, prezentată pe larg!** Adversara tricolorilor e obișnuită să fie ciuca bătăilor în grupele de calificare la turneele finale
Vânzători de asigurări, lucrători în construcții, grădinari sau afaceriști, aceștia sunt adversarii de mâine ai „tricolorilor”
FC Andorra, echipa care dă cei mai mulți jucători la națională, evoluează în campionatul spaniol
Căpitanul e fundaș și golgheter all-time al naționalei, cu 7 reușite
„Național Arena” se pregătește mâine de duelul celor mai slabe echipe din grupă. „E crunt și trist ce spune statistica”, remarca amar Ciprian Marica, în urmă cu câteva zile, imediat după ce FIFA a dat publicității clasamentul pe luna septembrie. România, locul 57, cea mai proastă clasare din istorie, față în față cu Andorra, locul 199, o prezență permanentă în subsolul fotbalului mondial.
Adversarii de mâine ai lui Torje&Co. privesc de sus doar 10 naționale, gen Mauritania, Brunei, Montserrat sau Mauritius. În decembrie 2011, cifrele arătau și mai grav pentru andorrezi, scufundați pe 206, la distanță mare de poziția 125, cea mai bună clasare a lor, înregistrată în 2005. O înfruntare între două selecționate în regres. Cu o mică mențiune: oaspeții sunt amatori! Sunt șanse mai mari ca în tribunele de pe „Național Arena”, în ciuda unei asistențe reduse, să se găsească 11 inși peste cei care se vor duela mâine cu tricolorii. „Doar nu ne-o fi frică și de ăștia?”, s-a întrebat Dumitru Dragomir.
35 de înfrângeri consecutive între 2007 și 2012
Încasatori de serviciu. Cam ăștia sunt băieții în albastru de mâine în 99,99 la sută din meciuri. Între februarie 2007 și mai 2012, Andorra a legat 35 de înfrângeri consecutive, în partide amicale și oficiale. O contraperformanță greu de egalat, dar explicabilă. Toți jucătorii sunt amatori, iar perspectivele sunt ca și inexistente. Din cei 85.000 de locuitori ai statului liliputan din Pirinei, strivit între Spania și Franța, doar vreo 22.000 au pașaport andorrez. În 2009, jucătorii posibili a fi selecționați erau în jur de… 45! Asta pentru că liga internă de fotbal, formată din opt echipe, e plină de jucători brazilieni, spanioli sau francezi. Iar ciudățeniile nu se opresc aici.
FC Andorra, echipa care trimite cei mai mulți jucători la națională pentru meciul cu România (10), are baza în capitala principatului, Andorra la Vella, dar evoluează în campionatul spaniol! Evident, într-o ligă inferioară, Segona Catalana, al șaselea nivel al fotbalului iberic.
19 goluri marcate. În toată istoria!
Joacă Silva, Vieira și, mai ales, Puyol, se va vorbi catalana pe teren, dar Andorra nu iubește deloc tiki-taka. Stilul e cunoscut, autobaza 4-5-1, transformată pe alocuri în 4-6, și cu accent pus mai mult pe adversar decât pe minge. Andorra și-a dobândit renumele de cea mai dură echipă din lume, după ce a încheiat preliminariile pentru CM 2006 cu un palmares „redutabil”: 36 de cartonașe galbene și 3 eliminări.
Oaspeții vor intona cu mâna la inimă „El Gran Carlemany” (Mărețul Carol cel Mare), dar nu vom avea în față niște cuceritori. Reușitele Andorrei înseamnă înfrângeri la cel puțin două goluri diferență. 19 goluri marcate în competițiile oficiale, în întreaga istorie, și o singură victorie, în octombrie 2004, 1-0 cu Macedonia, în preliminariile CM 2006, întregesc tabloul.
Așa că singurul obiectiv de mâine pentru Marica&Co este victoria, pentru a evita un posibil „11 septembrie” al fotbalului românesc. Atât pentru a nu periclita șansele de calificare la CM 2014, cât și pentru a nu-l pune pe Victor Pițurcă într-o situație asemănătoare cu Dragan Kanatlarovski, fostul selecționer al Macedoniei, care și-a prezentat, în 2004, demisia de onoare (ulterior refuzată) după eșecul istoric cu amatorii andorrezi.
Andorra a fost oficial în război cu Germania până în 1957! Asta pentru că micuțul stat fusese în conflict cu Germania Imperială și a fost „uitat” la semnarea Tratatului de la Versailles (1919)!
10 înfrângeri în 10 meciuri a înregistrat Andorra în ultima campanie de calificare, în preliminarii Euro 2012, cu un singur gol marcat și 25 încasate
Cea mai mare „performanță” din preliminaÂriile Euro 2012 a fost o dublă înfrângere, la limită, în fața Slovaciei, 0-1
Jesus Alvarez „KoLDo” – Strategul
Fost goalkeeper, selecționerul Jesus Alvarez (42 de ani), alias „Koldo”, a fost desemnat în ianuarie 2006 de către federația andorreză cel mai mare jucător din istorie. În iunie 2009, în timpului partidei cu Anglia, de pe Wembley, din preliminariile CM 2010, a primit aplauze în picioare din partea fanilor britanici, după ce-a fost înlocuit din cauza unei accidentări. Erau aprecieri pentru paradele lui Koldo, care limitase proporțiile scorului, într-o partidă încheiată cu 6-0 pentru echipa condusă atunci de Capello. S-a dovedit a fi ultimul meci al lui Koldo în tricoul Andorrei (79 selecții), numit selecționer în februarie 2010. E antrenor și la o „școală de fotbal” din Andorra la Vella.
Oscar Sonejee – Veteranul
Oscar Sonejee (36 de ani) este un nume greu în vestiarul andorrez. A strâns 90 de selecții, cele mai multe din istoria naționalei, și trei goluri, și evoluează pentru echipa din țara sa natală, FC Lusitanos. După nume și culori (verde și roșu), nici n-are rost să mai menționăm că majoritatea jucătorilor de la echipa de club a lui Sonejee, antrenorii și chiar fanii (imigranți), sunt portughezi. Fundașul Sonejee, fost mijlocaș, are origini indiene și lucreză ca și vânzător de asigurări. Tip cu personalitate, Sonejee s-a contrat verbal cu Rooney într-un meci cu Anglia, din preliminariile EURO 2008, catalogându-l „arogant” pe atacantul lui United.
Căpitanul-golgheter
Ildefons Lima a fost până de curând singurul fotbalist profesionist din lotul Andorrei. Fundaș central, a trecut și pe la Rayo Vallecano (2004-2005), iar până recent a jucat la Triestina, unde evolua ocazional și ca atacant. Doar că gruparea italiană a retrogradat din „Lega Pro Prima Divisione”, divizia a treia, iar în vară a intrat în faliment și a fost desființată. Așa că Lima a trecut cu bagajele la FC Andorra. Fundașul este golgheterul all-time al naționalei, cu 7 reușite, și singurul jucător care a marcat mai mult de trei goluri din lotul actual.
Alți jucători de „temut”: Josep Ayala
(32 de ani), fundaș dreapta, care s-a remarcat în 2006 nu pentru vreo reușită pe teren, ci pentru că a renovat primăria din Andorra. Lucrează și ca grădinar.
Marc Vales (22 de ani) s-a trasferat în acest sezon la Real Madrid C, a doua echipă de rezerve a „galacticilor”, în divizia a treia. Atacantul Joan Toscano (28 de ani) nu are grija zilei de mâine. Provine dintr-o familie milioanară, grație investițiilor în imobiliare.
I-am învins de două ori
Două întâlniri are România cu selecționata Andorrei, ambele în preliminariile CM 2006, și ambele au însemnat victorii ale jucătorilor antrenați pe atunci de Anghel Iordănescu. Pe 8 septembrie 2004, naționala noastră s-a impus cu 5-1, cu „duble” Cernat și Pancu, și cu o reușită a lui Marius Niculae, golul gazdelor fiind marcat de Marc Puyol de la punctul cu var. În retur, pe 17 august 2005, România învingea cu 2-0, tot după o „dublă”, autor Mutu.