Andrei Rațiu, primul interviu după ce a uimit Europa anihilându-i pe Vinicius, Bellingham și Modric! Debut în La Liga, erou pe Bernabeu cu Real Madrid: „Zero emoții! Am făcut schimb de tricouri cu Vinicius, dar rămân cu picioarele pe pământ, e începutul și pot mai mult!” | EXCLUSIV
Un fotbalist român e din nou în atenția întregii Europe și asta după o evoluție în teren la cel mai înalt nivel, nu din postura de subiect „pompat” pentru un transfer iluzoriu. Andrei Rațiu, fundașul de tricolor de 25 de ani, a impresionat în ultima etapă din La Liga: debut în campionat pentru Rayo Vallecano, deplasare pe Bernabeu cu Real Madrid, un 0-0 în care i-a anihilat pe Vinicius, Bellingham, Modric și restul starurilor mondiale din trupa lui Carlo Ancelotti! Primul său interviu după această performanță este oferit în exclusivitate pentru ProSport. În spatele „viralelor” din online care îi potențează debutul de vis, Andrei rămâne același personaj modest și realist, un model de bun-simț și devenire prin muncă pentru orice copil care se visează azi fotbalist.
Andrei Rațiu în 10 momente: naționala a pierdut doar 3 din 13 meciuri cu el titular!
ProSport a urmărit îndeaproape ascensiunea lui Andrei Rațiu în fotbalul spaniol și a anunțat în exclusivitate AICI, încă din 25 august, transferul lui de la Huesca, L2 Spania, la Rayo Vallecano, dar și faptul că va fi titular pe Bernabeu, cu Real Madrid, la debutul în La Liga!
Înainte de a descoperi confesiunea lui Rațiu după duelul cu Real, iată cum s-ar putea rezuma parcursul spectaculos al tricolorului, de la Aiudul natal până azi:
- Născut pe 20 iunie 1998 în Aiud, județul Alba, Andrei Rațiu rămâne împreună cu fratele său mai mic în grija bunicilor la vârsta de 4 ani, părinții plecând la muncă în Spania
- La 6 ani, după ce termină clasa I, puștiul se mută în Aguaviva, o localitate de 600 de locuitori din Aragon, cu tatăl, care lucrează în construcții, și mama, angajată în bucătăria unui restaurant
- Joacă futsal și astfel e remarcat de modesta CF Andorra din provincia Teruel. Mama îl duce și aduce zilnic de la antrenamente, 30 de kilometri distanță de casă
- La 12 ani e recrutat de Villarreal: rămâne până în 2021 jucătorul lor, dar nu debutează pentru prima echipă decât în Europa League, semifinalele ediției 2018/2019
- Septembrie 2019 – debutează pentru România U21, convocat și utilizat în premieră de selecționerul Mirel Rădoi
- După un sezon împrumut în prima ligă olandeză, la Den Haag, semnează în 2021 cu Huesca și devine unul din cei mai apreciați fundași laterali din liga a doua spaniolă
- Iulie 2021 – participă cu naționala olimpică pregătită de Mirel Rădoi la turneul final de la Tokyo
- Septembrie 2021 – devenit selecționer la seniori, Mirel Rădoi îi oferă debutul în Islanda – România 0-2
- Septembrie 2022 – primul gol pentru România, în 4-1 cu Bosnia-Herțegovina, cu Edi Iordănescu selecționer
- 13 meciuri pentru națională până azi, România pierzând doar de trei ori cu Andrei Rațiu titular (Germania, Grecia, Muntenegru)
„Dacă aveam emoții ar fi fost mult mai greu”
Andrei, cum ai trăit debutul în La Liga, ai avut timp să te pregătești special pentru meciul cu Real Madrid?
Am aflat doar cu câteva ore înainte de meci că voi fi titular, dar mă gândeam că aș putea debuta. Evoluasem bine în Cupa Spaniei și știam că Balliu, coechipierul meu de pe același post, are ceva probleme medicale. M-am setat și pregătit mental pentru asta, pentru faptul că voi juca. Și m-a ajutat.
Ai avut emoții?
Nu, deloc!
Chiar deloc?!
Sincer! Păi, dacă aveam emoții, era mult mai greu decât a fost!
„Mă gândeam în timp ce alerg…”
Mai greu cu Real pe teren decât îți imaginai?
Daaaa, diferență uriașă, realitatea față de așteptări. Presing-ul lor agresiv, foarte sus, plus senzația că e atât de greu să îi depășești în duelurile unu la unu… Îmi pare rău că nu ne-am putut crea mai multe ocazii. Am încercat, pe contre, dar atât s-a putut.
Ce moment din meci te-a impresionat cel mai mult, raportat la adversar?
Am avut un sprint cu Camavinga, pe care l-am câștigat, dar mă gândeam în timp ce alerg că e incredibilă viteza lui! Mă așteptam la alți adversari să aibă super viteză, nu tocmai la Camavinga.
Care a fost cea mai dificilă provocare din meci?
Nu un adversar anume, pentru că toți sunt incredibili. Începutul de meci, per total, aș spune că a fost cel mai greu. Nu puteam ieși din apărare, ca echipă, iar eu am avut nevoie de ceva timp ca să intru în meci la nivelul pe care știam că pot să îl arăt.
Cel mai frumos moment?
Când a fluierat arbitrul finalul! 🙂
Schimb de tricouri cu Vinicius, mii de mesaje după meci
Ai apucat să vorbești cu fotbaliștii Realului după meci, a fost vreo…
Am făcut schimb de tricouri cu Vinicius și atât. Nu prea le ardea de vorbit, îți dai seama, erau foarte supărați, după un 0-0 acasă…
Care a fost reacția coechipierul în vestiar, având în vedere că a fost debutul tău în La Liga?
Toți m-au felicitat, e o atmosferă tare frumoasă la Rayo. Bucuria a fost uriașă pentru că vorbim de un punct pe care l-am câștigat pe Bernabeu, unde e greu să obții puncte. Iar asta după un meci de mare luptă, de sacrificiu, așa că satisfacția e și mai mare la sfârșit.
Mai sună telefonul, mai vin încă mesaje de felicitare?
Păi am primit mii de felicitări, pe rețelele sociale, pe telefon, încă mai sună telefonul, da (râde). Sper să apuc să răspund la cât mai multe. Îți dai seama că nici n-am apucat să le văd pe toate. Dar tu mă cunoști de mult, eu rămân același. Sunt cu picioarele pe pământ. Da, am făcut un meci bun. Dar am contribuit la obținerea unui punct important și atât. E un început într-o etapă nouă, la un nou nivel, așa văd lucrurile. Un început și o promisiune pentru ce pot să arăt. Că pot mult mai mult!
Secretul vitezei vine tot din muncă
Dani Alves e unul din fundașii laterali all-time al cărui joc îl admirai, dar cine îți place din fotbalul de acum?
Dacă ar fi să aleg doar unul, Theo Hernandez.
Ai atins 35,6 kilometri pe oră, viteză în meciul cu Real Madrid. Recordul tău personal e 35,8 km/h, setat în sezonul trecut, la Huesca. Îl dobori în 2023?
E posibil, dar pe mine chiar nu mă obsedează asta. E foarte important să fiu rapid pe postul meu, vreau mereu mai mult și mai bine, dar viteza e doar o componentă din jocul meu.
Cât e din naștere și cât din antrenament la viteza ta?
Mi-e imposibil să evaluez. Ce știu e că mereu am fost rapid, deci ceva e și din naștere. Însă simt că faptul că m-am antrenat mereu serios și fără să stau cu ochii pe ceas m-a ajutat mult și să îmbunătățesc, să dezvolt, viteza. Tehnica de alergare, chiar și explozia…
„Sunt recunoscător. Dau totul pentru România și naționala m-a ajutat enorm la nivel mental”
Până la meciul din Cupa Spaniei și cel cu Real Madrid, ai avut o perioadă destul de lungă fără minute în teren pentru Rayo Vallecano, după transferul tău. Ai jucat însă la echipa națională și...
Sunt foarte recunoscător pentru încrederea pe care mister mi-a acordat-o la națională! Pentru mine, foarte sincer îți spun, a contat enorm.
Pentru că ai avut ritm de joc în această perioadă?
Nu neapărat fizic, să știi! Ci, în primul rând, a fost un ajutor mental. Am dat totul în fiecare minut pentru România și am primit în schimb un sprijin mental extraordinar. Pentru că nu a fost ușor să stau atâtea zile fără meciuri, la nivel mental, repet.
Cum vezi meciul cu Israel din drumul spre EURO 2024?
Va fi, în mod sigur, foarte greu. Dar, când noi nu ne-am calificat de atâta timp la un turneu final, tu-ți dai seama ce motivație avem noi? Nu poate fi egalată!