Naționala României s-a calificat din postura de câștigătoare de grupă la EURO 2024, a câștigat inclusiv grupa ei de la turneul final continental iar acum a câștigat grupa de Ligii Națiunilor, cu ochii spre preliminariile de Mondial. Parcursul cu rezultate de excepție pare să nu fie, însă, suficient. Jocul tricolorilor și, mai ales, stilul de joc au devenit recent subiecte de polemică în lumea fotbalului nostru, cu păreri pro și contra.
Totul a plecat de la o intervenție publică a lui Mircea Lucescu, un selecționer mulțumit doar parțial de ce înseamnă azi naționala României și care a fixat un obiectiv dincolo de scorul de pe tabelă. Dar poate România să facă ceea ce își dorește Il Luce? Răzvan Marin, unul din fotbaliștii reprezentativi ai Generației de Suflet, lider al vestiarului tricolorilor alături de Nicolae Stanciu, abordează tranșant situația!
În conferința de presă premergătoare partidei România – Kosovo din Liga Națiunilor, Mircea Lucescu a avut un discurs-manifest cu privire la ce consideră că ar trebui să joace naționala României. De aici a plecat totul:
În ultimul timp, echipa s-a dus în jos, pentru că am renunțat la stilul nostru de joc… am neglijat aspectul atât de important de creștere al jucătorilor pe baza tehnicii şi al paselor. Jucătorii noștri sunt așa. Apoi, am obținut această calificare (la EURO 2024, n.r.), dar am obţinut-o altfel, prin alte mijloace. Noi trebuie, ușor-ușor, să trecem la o altă etapă, când trebuie să controlăm jocul dacă vrem să ne confruntăm cu marile echipe ale lumii. Nu putem rămâne la un anumit nivel”
În interviul de colecție pe care l-a oferit ProSport și care poate fi descoperit în integralitate aici, Răzvan Marin a acceptat să detalieze viziunea lui cu privire la dorința selecționerului.
Practic, Răzvan a răspuns fără menajamente la o întrebare crucială: poate naționala noastră să joace fotbalul de posesie prin care să controleze meciuri, dorit de Mircea Lucescu sau calea reușitei e profilul reactiv, cu organizare defensivă și un atac oarecum speculativ?
Bună întrebare și tare grea! Îți spun ce cred eu, nimeni nu poate garanta că e soluția ideală: eu cred că trebuie calea de mijloc! Experiența mi-a dovedit că există un drum între aceste două variante. Ai nevoie de posesie când posesia e chiar utilă. Și, în același timp, fără organizare defensivă impecabilă totul e degeaba. Uite, cu Mirel Rădoi selecționer, începusem să ne dominăm adversarii. Aveam posesie, ne îndreptam spre acest model, dar noi, jucătorii, și nu doar fundașii, toți jucătorii!, nu reușeam să facem defensiv ce își dorea selecționerul. Așa că am jucat foarte bine cu Germania tur-retur, spre exemplu, dar n-am luat niciun punct, din păcate”
Mai mult decât atât, Răzvan Marin a acceptat să explice în completare cum consideră că juca Generația de Aur, considerată mai degrabă o națională reactivă:
Și aici e de discutat! Era o echipă reactivă, dar hai să ne uităm cât de mult ajuta echipa faptul că avea posesia în momentele-cheie ale jocului pentru noi. Țineau de minge în perioadele acelea și apoi aveau resurse ca să conteze în atac. Repet, pentru mine, calea de mijloc e ideală. Trebuie să urci posesia spre 45% chiar și împotriva celor mai tari adversari din lume, dacă vrei să ai șanse pentru un rezultat așa cum ți-l dorești. Iar în fața adversarilor mai abordabili, să stăpânești jocul. Cu disciplina defensivă permanent în minte!”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER