Mai mulți martori oculari ne-au povestit ce s-a întîmplat sâmbătă în cantonamentul naționalei de la Cluj, cu o zi înaintea meciului cu Danemarca. Era puțin după prânz, când tricolorii s-au urcat în autocar pentru a merge la plimbare, cel puțin așa era prevăzut în program. „Toată lumea jos!” – s-a auzit de pe scara autovehiculului. Băieții nu au luat în seamă comanda, dar aceasta s-a auzit din nou. Cei din față au coborât, iar apoi, văzându-i jos pe aceștia, au venit și ceilalți componenți ai lotului.
Pe autocar stătea scris România – Danemarca, iar pe dedesubt erau legate niște sfori groase. Psihologul echipei naționale, Silviu Ioniță, era foarte mândru de el, le-a spus băieților în cuvinte scurte, că trebuie să apuce sforile și să tragă autocarul!
Tricolorilor nu le-a picat bine, s-au cam îndoit de misiunea pe care o aveau de îndeplinit, dar, la rugămintea selecționerului, au luat sforile în mâini și au început să tragă. Autocarul s-a urnit, dar băieții au părut foarte nemulțumiți de ce li se întâmpla. „Așa să fiți și la meci, să trageți unul pentru altul”, le-ar fi spus psihologul.
Fotbaliștii spun că după această activitate ciudată au resimțit o stare de oboseală musculară.
Au ținut țeava de patru metri cu degetul!
Nu e singura acțiune comică pe care a întreprins-o Ioniță la naționala României. Înainte de partida cu Muntenegru (1-1), a adus la antrenament o țeavă de pexal de patru metri, i-a strâns pe tricolori și le-a spus să se înșiruie de-a lungul acesteia, de-o parte și de alta, și să încerce să o țină în echilibru folosind fiecare câte un deget! Băieții s-au chinuit vreo 40 de minute, nu le-a ieșit și i-au spus psihologului să-i lase în pace. Psihologul a concluzionat: „Trebuie să mai lucrăm la coeziune!”
Și nu s-a lăsat însă! În ziua meciului, a cărat țeava în autocar, a dus-o la vestiare și, înainte ca tricolorii să iasă pentru a inspecta gazonul, s-a dus hotărât la Daum și i-a șoptit acestuia la ureche: „Mister, mai putem încerca un pic cu țeava?”. Daum i-a spus însă că nu e momentul.
Cum a ajuns la națională?
Silviu Ioniță, psihologul naționalei, a fost adus la FRF după ce a lucrat pentru divizionara C Viitorul Domnești, de unde fusese dat afară. S-a ocupat mai întâi de loturile de juniori U17 și U19 ale României, ambele ratând calificarea la turneele finale. Drept recompensă, a fost promovat la naționala mare, condusă atunci de Anghel Iordănescu.
La Euro, România a luat doar un punct din trei meciuri și nu a părut că stă foarte bine din punct de vedere mental, cel puțin în meciul pierdut cu Albania.
Drept recompensă după CE, lui Ioniță i se prelungește contractul și pentru mandatul lui Daum!
Dar și în partidele din actualele preliminarii, mentalul nu pare a fi la un nivel ridicat (vezi ratările uriașe ale lui Keșeru cu Danemarca și ratarea penalty-ului de către Stanciu, în ultimul minut al partidei cu Muntenegru).
Sunt câteva întrebări la care ar trebui să răspundă FRF:
Jucătorii naționalei sunt uimiți și nedumeriți de metodele psihologului, iar specialiștii spun că acestea nu se regăsesc în niciun manual de psihologie.
Impresia din exterior este că Mister Ioniță are o „proptea” puternică la FRF și că forul condus de Burleanu a bifat doar un post, fără a ține cont de competența omului care a fost pus pe acest post. Exemple de acest gen mai sunt la Federație: un departament căruia ar trebui să i se acorde o mare importanță e format dintr-un singur om: șeful departamentului!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER