Au semnat același contract? Burleanu: „Daum are ca obiectiv calificarea la Mondiale”. Daum: „Am vorbit despre Euro 2020, nu despre Mondiale”. ProSport confirmat – șeful FRF pregătește un „23 august” pentru neamț
Dezastrul de la echipa națională duce evenimentele de la FRF spre o turnură tragicomică: deși au semnat, acum nici 12 luni, același contract, președintele Burleanu și selecționerul Daum invocă obiective diferite! Seria de declarații a celor doi ar putea părea haotică și ciudată, dar în realitate este vorba despre începutul negocierilor pentru rezilierea contractului.
Alianța dintre președintele Răzvan Burleanu și selecționerul Christoph Daum se îndreaptă cu pași repezi către o ruptură. Șeful FRF a afirmat, după meciul cu Chile, așa cum anunțase deja ProSport cu o zi înainte, că demarează o procedură care se va încheia „în cel mai scurt timp”, urmând apoi să se ia o decizie în privința lui Daum.
Este o schimbare de atitudine bruscă a lui Burleanu, care pe parcursul ultimelor trei săptămâni s-a delimitat tot mai clar și mai apăsat de german, după ce timp de aproape un an lăsase impresia că-l susține necondiționat.
Burleanu vrea să scape de Daum pentru că nu va mai avea cu ce să-l plătească și pentru că vrea să diminueze prejudiciile de imagine
Motivele, așa cum a explicat deja pe larg publicația noastră, sunt multiple, dar în principal țin de imagine și de bani. În acest moment, asocierea cu Daum, care i-a exasperat pe suporteri, îi aduce prejudicii lui Burleanu. Acesta încearcă să limiteze impactul negativ al mandatului său prin disocierea de selecționerul care a obținut cele mai proaste rezultate din ultimele patru decenii, după campania lui Pițurcă și Lucescu junior pentru Mondialele din 2010. Al doilea motiv clar îl reprezintă partea financiară. Daum și stufosul său staff costă FRF aproape 2 milioane de euro pe an. Federația nu-și permite, pur și simplu, să mai plătească aceste onorarii încă un an degeaba. România mai are doar șanse teoretice de calificare la Mondiale. Ratarea acestui obiectiv ar însemna că:
1) nu va veni prima de milioane de dolari de la FIFA, pentru participarea la turneul final;
2) Daum și oamenii săi ar încasa uriașele lor salarii, timp de încă un an, aproape degeaba. România nu va mai avea meciuri oficiale între octombrie 2017 (finalul actualelor preliminarii) și august-septembrie 2018 (startul următoarelor preliminarii).
Schimbarea de macaz a lui Burleanu l-a luat prin surprindere pe Daum, care nu se aștepta ca șeful FRF să îl trădeze atât de repede și de brusc. Aceasta este și explicația pentru reacțiile nervoase din ultimele zile avute de Daum. El a acuzat presa și jurnaliștii că nu țin cu România, l-a apărat pe Burleanu, dar a și afirmat, cât se poate de clar, că obiectivul său este calificarea la Euro 2020 și nu la Mondialul din 2018.
Această precizare a fost făcută însă între alte două declarații ale lui Burleanu, care mai întâi acum trei săptămâni, pe 22 mai, apoi marți, 13 iunie, după meciul cu Chile, a spus clar că obiectivul lui Daum este calificarea la Mondiale, iar ratarea țintei schimbă datele problemei.
Doi oameni, un contract, versiuni diferite
Iată mai jos succesiunea declarațiilor contradictorii ale președintelui Răzvan Burleanu și selecționerului Christoph Daum.
Răzvan Burleanu, 22 mai: „Mă abțin (n.r. – dacă mai rămâne Daum după ce ratează calificarea). În momentul de față avem un contract ferm. Domnul Daum are această misiune, de a duce echipa națională la Campionatul Mondial. La finalul lunii octombrie sau noiembrie vom trage linie și vom vedea în ce direcție ne vom îndrepta”.
Christoph Daum, 12 iunie: „Când ne-am întâlnit la Viena, am vorbit despre 2020, nu despre despre calificarea la 2018! (…) Îmi asum responsabilitatea pe care o am aici și cred în jucătorii noi pe care i-am convocat. Am crezut în proiectul de aici. Trebuie să trecem acum prin vremuri dificile. Săriți pe mine, criticați-mă. În următorii trei ani vom construi ceva împreună cu FRF. Sunt convins că putem construi împreună„.
Christoph Daum, 13 iunie: „Eu nu am nevoie de niciun contract. E important să fim uniți, să lucrăm pentru viitor. Mă identific cu proiectul lui Răzvan Burleanu și e o onoare să fac parte din acest proiect. Am nevoie ca oamenii și naționala să fie alături de mine”.
Răzvan Burleanu, 13 iunie: „Șanse de calificare nu mai sunt, nu are rost să ne amăgim (…) Nu am discutat nici de demisie, nici de reziliere, ar fi fost total neprofesionist să ai o asemenea discuție cu stafful tehnic între două meciuri, la un interval de trei zile. În mod cert voi solicita un raport stafului tehnic, care să fie discutat la nivel de Comisie Tehnică și apoi prezentat în Comitetul Executiv. Rezultatele… Cred că niciunul dintre noi nu este mulțumit de rezultate. (…) Am discutat și de proiectul Euro 2020. Dar, în același timp, atât eu, cât și domnul Christoph Daum am vorbit de acest obiectiv, calificarea la Campionatul Mondial. Contractul lui Daum avea acest obiectiv, calificarea la Campionatul Mondal. Voi solicita un raport de analiză din partea stafului tehnic, care va fi discutat la nivel de Comisie Tehnică, iar analiza Comisiei Tehnice va fi discutată în Comitetul Executiv al FRF, după care vom lua o decizie”.
Miza jocului: 600.000 de euro
Șeful FRF anunță că va pune lupa pe rezultatele muncii lui Daum la națională. FOTO: Mediafax
Acest joc al declarațiilor făcut de Burleanu are o cauză precisă. El dă, practic, semnalul negocierilor pentru rezilierea contractului cu Daum, dar nu poate proceda brutal, pentru că neamțul are o clauză de demitere foarte mare (sursele ProSport vorbesc de 3 milioane de euro). La rândul său, Daum a intrat deja în joc afirmând, după înfrângerea cu Polonia, că are de gând să muncească încă trei ani la naționala României, că îi place să facă echipă cu Burleanu și că se simte mai român decât mulți dintre români. „Pentru ce să îmi dau demisia? Doar pentru că nu am rezultate?”, a întrebat nervos Daum, mergând astfel subliminal pe ideea că obiectivul său nu este calificarea la Mondiale.
Până la sfârșitul preliminariilor mai sunt patru luni. Asta înseamnă că FRF ar trebui să le mai achite lui Daum și oamenilor săi, circa 600.000 de euro (cu tot cu taxe), din care aproximativ 370.000 ar fi salariul germanului. Iată și miza evenimentelor din zilele următoare. Burleanu ar încerca o reziliere pe cale amiabilă în care FRF să plătească o sumă compensatorie, dar nu chiar atât de mult. Daum joacă tare și vorbește de proiectul său la națională pentru a arăta că nu e dispus să plece.
Lucrurile se vor clarifica în perioada următoare. Președintele FRF vorbește de un orizont foarte scurt de timp: „Vă invit să așteptăm acest parcurs, după o să putem să avem un punct oficial din partea federației și să clarificăm lucrurile. În cel mai scurt posibil vor veni aceste analize. Nu regret numirea pe care am făcut-o în ceea ce-l privește pe Christoph Daum. În același timp, un antrenor este ținut de rezultate, iar rezultatele nu ne avantajează”.
Plecarea lui Daum ar aduce FRF în postura de a avea la îndemână două soluții:
a) instalarea unui antrenor interimar cel puțin până la finalul preliminariilor, dacă nu chiar până anul viitor. Se poate recurge la soluții ieftine, inclusiv din interiorul FRF, cum ar fi Mihai Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice. Această variantă are avantajul că ar costa puțin și ar permite căutarea, fără presiunea timpului, a unui nou antrenor, fie din străinătate, fie român.
b) aducerea rapidă a unui înlocuitor titrat care să încerce marea cu degetul – redresarea naționalei în finalul campaniei de calificare și o calificare aproape miraculoasă la Mondiale, clasându-se la final pe locul 2 în grupă și câștigând barajul. Această soluție ar avea avantajul că poate aduce un cadou nesperat acum, precum și pe acela că noul selecționer, chiar dacă ratează calificarea, are timp să își facă o idee despre echipă și să pregătească pe îndelete campania pentru Euro 2020.
Ambele variante cad dacă negocierile dintre Burleanu și Daum eșuează, iar neamțul va ține de contractul său până la sfârșit. FRF nu-și permite să plătească gigantica sa clauză de reziliere unilaterală.