Cristian Muscalu, singurul fotbalist român care a jucat în Bosnia, la Slavia Sarajevo, îi avertizează pe tricolori de atmosfera incendiară de la Zenica
„Eu sunt primul și ultimul fotbalist român care a jucat în Bosnia”, spune Cristian Muscalu, noua achiziție a lui Metalurg Donețk. În urmă cu doi ani, mijlocașul crescut de Steaua evolua în tricoul Slaviei Sarajevo, iar astăzi este singurul insider în universul bosniac pe care tricolorii vor trebui să-l descopere pe 26 martie. „Vă garantez că o să fie infern!”.
Cristi, ce a însemnat pentru tine perioada petrecută în Bosnia? Probabil că te întrebi de ce m-am dus tocmai acolo, nu? Aveam nevoie de meciuri, la 19 ani era important să am o echipă profesionistă la care să joc constant. Nu-mi pare rău că am ales să mă duc la Slavia, acolo am câștigat Cupa Bosniei, primul trofeu din cariera mea.
Cum erau condițiile? Nu ne lipsea nimic, aș minți dacă aș spune: „Vai, ce condiții groaznice erau în Bosnia!”. Aveam o echipă normală, profesionistă. Cantonamentele le făceam în Antalya, așa cum fac și formațiile din România. Diferența dintre echipele de acolo și cele de la noi era dată de factorul financiar, că în România sunt mai mulți bani…
Cum e Bosnia ca destinație turistică? În perioada în care am jucat eu, încă se vedeau urmele războiului. Nu cred că s-a schimbat foarte mult de atunci. Mergeam pe stradă și vedeam zidurile blocurilor găurite de gloanțe. Uite așa erau de mari găurile! (face un cerc cu degetele ambelor mâini pentru a arăta exact dimensiunile urmelor lăsate de gloanțe)
Care sunt lucrurile de care ar trebui să se teamă naționala noastră? Am văzut că toată lumea spune că Bosnia are o superechipă, dar eu nu văd lucrurile chiar așa! La nivel de cluburi suntem clar peste ei și cred că echipa noastră națională e mai valoroasă decât a lor. Au câteva individualități, dar cam atât. În meciul de la Zenica vor conta foarte mult și fanii.
Adică? Știi cum sunt bosniacii?! Fanatici! Îți garantez că va fi o atmosferă infernală pe stadion, ai să vezi. Păi, ăia sunt în stare să facă orice pentru echipa lor. Mie mi se făcea pielea ca de găină doar când îmi strigau numele la meciuri…
Sunt mai pătimași decât suporterii de la noi? Nici nu se compară! Fii atent: după meciurile din deplasare, când ieșeam de la vestiare, făceau ditamai șirul până la autocarul echipei să ne protejeze pe noi, pe jucători. Zici că erau bodyguarzii noștri.
România va întâlni Bosnia în deplasare pe 26 martie 2011
Cine este Cristian Muscalu? Fotbalistul cumpărat recent de Metalurg Donețk a început fotbalul la juniorii Stelei și a reușit performanța ca la 21 de ani să evolueze în nu mai puțin de șase campionate străine. Prima aventură a puștiului a fost în Belgia, la Sint-Trudense, apoi s-a transferat la echipe din Bosnia, Azerbaidjan, Bulgaria, Polonia și Serbia. Din acest an, Muscalu va bifa al șaptelea campionat din străinătate, cel al Ucrainei, fiind cumpărat de Metalurg Donețk.
În Bosnia, din cauza conflictului dintre musulmani și ortodocși, fiecare meci e derby. Sunt orgolii foarte mari la mijloc la fiecare partidă Cristian Muscalu, mijlocaș Metalurg Donețk
Tribunele sunt aproape de teren, iar acest lucru face ca presiunea fanilor să fie și mai puternică Cristian Muscalu, mijlocaș Metalurg Donețk
„Musulmanii și ortodocșii se urăsc de moarte în Bosnia!”
Cristian Muscalu a jucat un retur pentru Slavia Sarajevo la vârsta de 19 ani, dorind să acumuleze experiență într-un campionat profesionist. Fotbalistul cumpărat recent de Metalurg Donețk povestește despre confruntarea religioasă din campionatul Bosniei: „Sunt doar câteva echipe ortodoxe acolo, nu cred că sunt mai mult de trei. Eu nu puteam să joc decât la ele, nu m-ar fi acceptat la o formație musulmană!”, a explicat Muscalu. Deși echipa la care a evoluat tânărul fotbalist poartă numele de Sarajevo, aceasta era situată într-o suburbie a capitalei Bosniei, loc în care trăiesc doar sârbi: „Deși eram la câțiva kilometri de capitală, noi nu primeam aceleași ziare care apăreau în Sarajevo, ci pe cele din Serbia. Mai mult, în publicațiile din Sarajevo niciodată nu apăreau știri despre echipa noastră, noi fiind ortodocși. Conflictul acesta religios e în continuare foarte puternic în Bosnia, chiar dacă au trecut atâția ani de la război”, a mai spus mijlocașul lui Metalurg Donețk.
Constanța Bosniei Bilino Polje (foto) este cea mai modernă arenă a Bosniei, devansând la acest capitol stadionul „Olimpic” din Sarajevo. Federația bosniacă alege această locație pentru meciurile echipei naționale, întrucât stilul englezesc în care a fost construit stadionul din Zenica sporește presiunea pe care fanii o pun asupra adversarilor. Așa cum tricolorii alegeau stadionul de la Constanța pentru meciurile importante, așa și bosniacii aleg Zenica. Terenul este unul cu noroc pentru naționala lui Susici, care până la meciul disputat contra Ungariei, din campania de calificare pentru Euro 2008, nu pierduse niciodată un meci disputat pe „Bilino Poje”. Bosnia are un palmares de invidat pe arena din Zenica, 11 victorii, 5 egaluri și 4 înfrângeri. Procentaj remarcabil pentru o națională al cărei vârf în ierarhia mondială a fost un loc 47, ocupat în iulie 2009.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER