„Băi, e păcat să vorbeşti de morți!”. Cum a răspuns Liță Dumitru la întrebarea „De ce nu a jucat Dobrin la Cupa Mondială din Mexic?”. Adevărul a ieşit la suprafață după mai mult de 5 decenii

SURSA FOTO: MEDIAFAX
Vezi galeria foto - 4 poze

Liță Dumitru (74 de ani) a fost întrebat în cadrul unui podcast difuzat pe internet „de ce nu a jucat Nicolae Dobrin la Cupa Mondială din Mexic?”, iar în ciuda faptului că a încercat să dribleze elegant subiectul, fostul mare mijlocaș al echipei naționale și-a spus în cele din urmă opinia.

La ediția din 1970 a turneului final, cel poreclit „Gâscanul” sau „Prințul din Trivale” s-a aflat în lotul primei reprezentative, însă a rămas doar pe banca de rezerve la toate duelurile din faza grupelor. România a debutat cu un eșec la limită în fața Angliei, 0-1, după care a învins-o pe Cehoslovacia cu 2-1 și a pierdut în fața Braziliei cu 2-3.

„De ce nu a jucat Dobrin la Cupa Mondială din Mexic?”. Liță Dumitru a ezitat inițial, dar în cele din urmă a spus lucrurilor pe nume

Liță Dumitru, unul dintre cei mai mari mijlocași din istoria naționalei, fost component al unor echipe ca Rapid, Steaua, Poli Timișoara și Universitatea Craiova, a acceptat în cadrul unui podcast să răspundă la o întrebare pe care mulți iubitori ai primei reprezentative și-au pus-o în trecut: „De ce nu a jucat Dobrin la Cupa Mondială din Mexic?”.

Nicolae Dobrin este văzut de mulți oameni de fotbal din România drept cel mai mare atlet care a performat în „sportul rege” din țara noastră. Cu toate acestea, la Campionatul Mondial din 1970, singurul la care a luat parte, nu a bifat nici măcar un minut. „Gâscanul” a fost prezent în Mexic, alături de Liță Dumitru, Lajos Satmareanu, Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Florea Dumitrache și multe alte legende ale naționalei, însă cu toate acestea a rămas pe banca de rezerve la toate disputele din faza grupelor.

România a făcut parte din Grupa D, iar în runda inaugurală a pierdut la limită cu Anglia, scor 0-1. Mai apoi a învins Cehoslovacia cu 2-1, iar în ultima partidă a fost învinsă tot la limită, scor 3-2 de Brazilia. Mulți iubitori ai „sportului rege” au considerat că Nicolae Dobrin ar fi putut influența într-un mod pozitiv rezultatele menționate anterior, însă cu toate acestea, așa cum am precizat deja, nu a fost utilizat de selecționerul Angelo Niculescu.

Întrebat despre acest subiect, Liță Dumitru a încercat inițial să dribleze subiectul și a spus:

(n.r. – L-ai fi băgat pe Dobrin?) E păcat să vorbești de morți…”, a răspuns Liță Dumitru.

Ulterior, fostul mare mijlocaș al naționalei a intrat în detalii și a lăsat de înțeles că Nicolae Dobrin nu a fost utilizat la Cupa Mondială Mexic 1970 din cauza problemelor de ordin disciplinar:

Dobrin nu a jucat din cauza lui. Din cauza lui! Și nu spun mai departe, pentru că nu vreau să se mai zică: «Domnule, vii și îl bârfești pe Dobrin!». Dobrin nu a jucat la Campionatul Mondial pentru că el a fost de vină, nu a fost altcineva. El nu s-a antrenat, el a continuat să se arunce în bazin, care era în hotelul nostru, în cap. Ce n-a făcut Dobrin… Dar e păcat, încă o dată repet, să vorbesc de om”, a spus Liță Dumitru, la podcastul lui Viorel Grigoroiu.

@viorelgrigoroiu.official #litadumitru #dezvaluiri #podcast #TAREDETOT #youtube👉LINK ♬ original sound – GRIGOROIU

Liță Dumitru a fost titular în toate partidele din Mexic

Spre deosebire de Nicolae Dobrin, care a privit Mondialul din 1970 doar de pe banca de rezerve, Liță Dumitru a fost titular în toate partidele din Mexic. În plus, în două dintre ele, cu Anglia și Brazilia, a fost integralist.

Liță Dumitru, la ProSport Live

Mai jos lotul de care a beneficiat selecționerul Angelo Niculescu la Cupa Mondială Mexic 1970:

  • Portari: Necula Răducanu, Stere Adamache şi Gheorghe Gornea
  • Fundaşi: Lajos Sătmăreanu, Nicolae Lupescu, Mihai Mocanu, Cornel Dinu, Dan Coe, Mihai Ivăncescu, Augustin Deleanu şi Niculae Pescaru
  • Mijlocaşi: Emerich Dembrovschi, Nicolae Dobrin, Radu Nunweiller, Vasile Gergely, Ion Dumitru şi Alexandru Neagu
  • Atacanţi: Florea Dumitrache, Mircea Lucescu, Gheorghe Tătaru, Marin Tufan şi Flavius Domide

Campionatul Mondial din 1970 a rămas în istorie drept unul dintre cele mai spectaculoase din toate timpurile. Cupa a fost câștigată de Brazilia marelui Pele, care, din nou, în faza grupelor, a învins la limită România.

Dobrin era atât de mare ca fotbalist şi ca om, încât îţi era ruşine să îi treci prin faţă”, spunea Ilie Balaci, într-un interviu acordat în urmă cu mai mulți ani.

Dinamo Pitești, FC Argeș și CS Târgoviște, formațiile pe la care a trecut „Gâscanul”

Pe plan intern, Nicolae Dobrin a evoluat la doar trei cluburi pe tot parcursul carierei, și anume Dinamo Piteşti (1962-1967), FC Argeş (1967-1980 şi 1982-1983) și CS Târgovişte (1981-1982).

„Prințul din Trivale” a fost declarat de trei ori cel mai bun fotbalist român, în 1966, 1967 și în 1971, iar pe prima scenă a fotbalului din țara noastră a triumfat de două ori, de fiecare dată cu FC Argeș, în 1972 și 1979.

Publicat: 08 09. 2024, 15:56