Băieți, mai mergem la EURO sau la neuro? “Cea mai gravă situație înaintea unui turneu final din istoria naționalei!”. Iar de azi mai sunt 130 de zile până la lotul României pentru EURO 2024! EXCLUSIV

Băieți, mai mergem la EURO sau la neuro? “Cea mai gravă situație înaintea unui turneu final din istoria naționalei!”. Iar de azi mai sunt 130 de zile până la lotul României pentru EURO 2024! EXCLUSIV
UEFA a luat decizia după scandalul de la meciul România - Kosovo! Lovitură pentru naționala lui Edi Iordănescu, dar există și un lucru bun în hotărârea drastică
  • Publicat:

Selecționerul Edi Iordănescu trebuie să definitiveze, cu 7 zile înaintea startului tricolorilor în turneul continental din Germania, lotul României pentru EURO 2024. E termenul-limită impus de regulamentul competiției. Practic, de azi, mai sunt 130 de zile. Jucăm primul meci, în grupele EURO, pe 17 iunie. Iar această perioadă a început să producă deja coșmaruri în staff-ul tricolorilor!

Naționala s-a calificat fără înfrângere și de pe locul 1 în grupă la Campionatul European, însă realitatea dureroasă la 1 februarie, după ce artificiile și euforia s-au risipit, devine incontestabilă. Sursele ProSport de la lot vorbesc în premieră și în exclusivitate despre ce va urma: “E cea mai grea situație pentru România înaintea unui turneu final, din toată istoria tricolorilor!”

Iordănescu, furie și dezamăgire

Edi Iordănescu s-a bazat în preliminarii pe 43 de jucători convocați, iar 32 dintre aceștia au contribuit cu evoluții în teren la calificare. Cum arată, cu 130 de zile înainte de a se decide lotul României pentru EURO 2024, radiografia situației lor?

  • Nu mai puțin de 12 fotbaliști din cei care au dus România la turneul final, între ei mulți oameni de bază pentru Iordănescu, sunt rezerve la cluburi, unii cu șanse mari să rămână în această ipostază până la vară, ori au cifre departe de marea performanță!

Sursele ProSport dezvăluie concluziile amare, dincolo de declarațiile publice cu încurajări, pe care selecționerul Edi Iordănescu le-a împărtășit “și furios, și dezamăgit” colaboratorilor după vizita în Spania și după evaluarea situației pentru toți tricolorii monitorizați:

O treime din băieții care au obținut calificarea în teren sunt acum în situații la ani lumină de ce se cere pentru un turneu final. Avem 11 care nu joacă sau într-o formă departe de nivelul care va fi în Germania. Și nici mari perspective nu avem pentru ei, eu sunt realist. Lumea se așteaptă ca la EURO să trecem fluierând prin grupă… Păi cum să facem performanță de top la un European când jucătorii noștri importanți nici măcar nu joacă fotbal, săptămâni la rând?! Nu mă voi dezice vreodată de ei, ei ne-au calificat până la urmă, dar fără eforturi uriașe nu se poate!

O echipă întreagă doar din probleme!

Iar situația incredibilă se întinde nu doar peste nucleul important al tricolorilor, ci și pe toate compartimentele naționalei:

PORTARI

  • Horațiu Moldovan – rezervă la Atletico Madrid, șanse spre zero să prindă vreun minut până la EURO 2024
  • Ionuț Radu – rezervă la Bournemouth, șanse zero să prindă vreun minut dacă rămâne la club

FUNDAȘI

  • Andrei Rațiu – rezervă la Rayo Vallecano, a jucat titular în 4 din cele 20 de partide din La Liga…
  • Radu Drăgușin – rezervă la Tottenham, are 5 minute în jucate în ultimele 27 de zile (până la meciul cu Brentford), iar perspectivele sunt “în ceață”
  • Adrian Rus – rezervă la Pafos, cu situația incertă, împrumutat aici de Pisa
  • Raul Opruț – jucase doar 27 de minute în ultimele 6 luni la Kortrijk!, astfel că s-a întors la Hermannstadt

MIJLOCAȘI

  • Răzvan Marin – devenise rezervă la Empoli, a venit noul antrenor Nicola, l-a titularizat în primul meci, apoi i-a dat doar un minut cu Juventus
  • Tudor Băluță – accidentat la Farul, nu a mai jucat vreun minut de 82 de zile

ATACANȚI

  • Ianis Hagi – rezervă la Alaves, zero în minute în ultimele 4 etape
  • George Pușcaș – ajuns la Bari în Serie B, zero realizări în 93 de minute cumulate în 2 etape
  • Alex Dobre – devenit rezervă la Famalicao, prinde sub 30 de minute pe meci
  • Tavi Popescu – fără gol sau pasă de gol din septembrie, nu mai e titular cert la FCSB

Stăm mai rău ca niciodată!

Analiza pe care a făcut-o în aceste zile staff-ul tricolorilor a dus la o concluzie pe cât de îngrijorătoare, pe atât de simplă. Povestesc sursele noastre de la lot:

Chiar n-are rost să dramatizăm, trebuie pur și simplu să găsim soluții și să o facem repede. Iar Edi e realist, a transmis clar că riscăm să facem de râs România mergând la EURO cu o jumătate de lot care n-a mai jucat constant de atâtea luni. E cea mai gravă situație înaintea unui turneu final din istoria naționalei. Dar trebuie să o scoatem la capăt!”

Ce-i drept, la turneele finale mondiale de până la ediția 1990, inclusiv, plus EURO 1984, naționala se baza exclusiv pe fotbaliști din campionatul intern. Cele mai bune soluții, cei mai valoroși și cei mai în formă fotbaliști, care… jucau constant și o făceau bine!

La World Cup 1994 am avut primii stranieri la un turneu final, opt la număr în lotul lui Anghel Iordănescu. Dar care evoluau la cluburile lor în mod constant! Și, mai departe, la turneele finale 1996, 1998, 2000 și 2008, când stranierii au devenit majoritari în lotul României, proveneau, cel mai mulți, de la echipe care îi utilizau.

Și înainte de EURO 2016, ultima noastră participare la o competiție majoră, tot cu Anghel Iordănescu pe bancă, stăteam mult mai bine. Deși nu aveam cluburi mari de unde ne luam tricolorii, erau totuși 4 jucători de la FCSB (Chipciu, Pintilii, Stanciu, Ad. Popa) și 3 de la Astra (Alibec, Găman, Lung jr.), titulari incontestabili la cluburi. Iar La Ludogoreț, Moți, Prepreliță și Keșeru erau oameni de bază.

Jucăm prin țările arabe și, câțiva, acasă

Dincolo de cei 11 tricolori cu mari probleme evidențiați mai sus, și care, în mod normal, ar fi nucleul din lotul României pentru EURO 2024, sunt câțiva tricolori care se află în poziții cu perspective ceva mai bune. Dar pare mult prea puțin pentru a îndeplini obiectivul ieșirii din grupe la turneul final.

Avem un careu de jucători care joacă în mod constant și cu cifre bune. Însă Alibec, Stanciu, Fl. Tănase și Burcă reușesc asta în campionatele din Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite. Alături de ei, Coman și Olaru (FCSB) sunt la un nivel foarte bun, dar în Superliga, iar Louis Munteanu (Farul) pare în recuperare de formă.

Dar în campionatul intern nu se regăsesc încă Mario Camora (condiție fizică fără garanții pentru EURO), Bîrligea (două goluri marcate din octombrie până azi!). Oltenii Screciu și Bancu pătimesc la o Universitatea Craiova în căutări. Cristi Manea de la CFR Cluj e așteptat să revină în ritm.

Biserica lui Edi Iordanescu! Unde s-au rugat selectionerul si fotbalistii Romaniei inainte de calificarea cu Israel

Ce face Edi Iordănescu acum cu amicalele tricolorilor?

Nedelcearu a început să prindă minute la Palermo în Serie B, dar rămâne de văzut dacă își câștigă postul de titular sau e doar o conjunctură. Drăguț, Sorescu (Gaziantep) și Cicâldău (Konyaspor) sunt la retrogradare în Turcia! Iar Marius Marin, cu Pisa, aproape de locurile fierbinți din Serie B! Moruțan (Ankaragucu), Man și Mihăilă (Parma) sunt cam singurele raze pentru selecționer la acest moment…

Situația neplăcută i-a dat peste cap și strategia lui Edi Iordănescu privind cele două amicale pe care România le va disputa în martie, cu Irlanda de Nord la București și contra Columbiei, la Madrid. Explică sursele noastre:

Edi pregătise mai multe scenarii, iar cel ideal presupunea să utilizăm aceste două partide din martie pentru a testa în noul an formula eficientă din preliminarii, plus câteva posibile soluții pentru lotul României de EURO. Dar acum, în aceste condiții, nu știi cum e mai bine: dai minute, în aceste amicale, jucătorilor din nucleul calificării care acum nu joacă la cluburi? Încerci mai mulți jucători noi, dintr-o dată, deși nu știi câți vor face față nivelului cerut? E un efect de domino la ce se întâmplă cu mulți dintre stranieri la cluburi…

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cum a putut veni îmbrăcată Erika Isac la Masterchef de la Pro TV. Cătălin Scărlătescu a făcut ochii cât cepele când a văzut-o așa
Cum a putut veni îmbrăcată Erika Isac la Masterchef de la Pro TV. Cătălin Scărlătescu a făcut ochii cât cepele…
”Neprofesionist! Bizar”. Englezii au văzut ce a spus Lucescu despre Drăgușin și nu s-au abținut. Decizia luată de Tottenham
”Neprofesionist! Bizar”. Englezii au văzut ce a spus Lucescu despre Drăgușin și nu s-au abținut. Decizia luată de Tottenham
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi,…
„Scandalul eșarfelor FCSB” a ajuns în presa din Scoția: „Le-a adus 30.000 de lire!”
„Scandalul eșarfelor FCSB” a ajuns în presa din Scoția: „Le-a adus 30.000 de lire!”
Asta ar putea fi mutarea anului în Superliga! Antrenorul ales pentru a-l înlocui pe Costel Gâlcă la Universitatea Craiova
Asta ar putea fi mutarea anului în Superliga! Antrenorul ales pentru a-l înlocui pe Costel Gâlcă la Universitatea Craiova
Ghenea, noi imagini incendiare! Aproape că a rămas dezgolită pe internet! Fanii sunt în extaz: ce face zilnic pentru a arăta atât de bine
Ghenea, noi imagini incendiare! Aproape că a rămas dezgolită pe internet! Fanii sunt în extaz: ce face zilnic pentru a…
Artistă care a slăbit 54 de kg. A ținut un regim ușor. E la îndemâna oricui. Transformarea e uluitoare: ''Mâncam făinoase, chipsuri, culciuri''
Artistă care a slăbit 54 de kg. A ținut un regim ușor. E la îndemâna oricui. Transformarea e uluitoare: ''Mâncam…
BREAKING | Dream-team! Florentino Perez
BREAKING | Dream-team! Florentino Perez "sparge banca": 100 de milioane € pentru încă un transfer galactic!
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii:
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am plâns"
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Motivul pentru care maşinile distruse de furtuna DANA au fost marcate cu un X portocaliu. Ce se întâmplă acum în Valencia
Motivul pentru care maşinile distruse de furtuna DANA au fost marcate cu un X portocaliu. Ce se întâmplă acum în…
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!' Fostul manager de sub păturica Oanei Zăvoranu a aruncat în aer emisiunea de la Antena Stars! A ieșit scandal în culise
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!' Fostul manager de sub păturica…
Lege pentru românii de la bloc. Se montează neapărat la ușă. Asociația de proprietari te obligă
Lege pentru românii de la bloc. Se montează neapărat la ușă. Asociația de proprietari te obligă
Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Jocuri gratuite în noiembrie 2024
Jocuri gratuite în noiembrie 2024
Sepsi-Petrolul şi Dinamo-UTA Arad, sâmbătă, în etapa a 15-a a Superligii
Sepsi-Petrolul şi Dinamo-UTA Arad, sâmbătă, în etapa a 15-a a Superligii
Care e limita de viteză pe E85. Diferența între un drum european și unul național
Care e limita de viteză pe E85. Diferența între un drum european și unul național
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul devastator: „Este un semn”. Flăcările au izbucnit din nou
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul devastator: „Este un semn”. Flăcările…
×