Selecționerul Edi Iordănescu trebuie să definitiveze, cu 7 zile înaintea startului tricolorilor în turneul continental din Germania, lotul României pentru EURO 2024. E termenul-limită impus de regulamentul competiției. Practic, de azi, mai sunt 130 de zile. Jucăm primul meci, în grupele EURO, pe 17 iunie. Iar această perioadă a început să producă deja coșmaruri în staff-ul tricolorilor!
Naționala s-a calificat fără înfrângere și de pe locul 1 în grupă la Campionatul European, însă realitatea dureroasă la 1 februarie, după ce artificiile și euforia s-au risipit, devine incontestabilă. Sursele ProSport de la lot vorbesc în premieră și în exclusivitate despre ce va urma: “E cea mai grea situație pentru România înaintea unui turneu final, din toată istoria tricolorilor!”
Edi Iordănescu s-a bazat în preliminarii pe 43 de jucători convocați, iar 32 dintre aceștia au contribuit cu evoluții în teren la calificare. Cum arată, cu 130 de zile înainte de a se decide lotul României pentru EURO 2024, radiografia situației lor?
Sursele ProSport dezvăluie concluziile amare, dincolo de declarațiile publice cu încurajări, pe care selecționerul Edi Iordănescu le-a împărtășit “și furios, și dezamăgit” colaboratorilor după vizita în Spania și după evaluarea situației pentru toți tricolorii monitorizați:
O treime din băieții care au obținut calificarea în teren sunt acum în situații la ani lumină de ce se cere pentru un turneu final. Avem 11 care nu joacă sau într-o formă departe de nivelul care va fi în Germania. Și nici mari perspective nu avem pentru ei, eu sunt realist. Lumea se așteaptă ca la EURO să trecem fluierând prin grupă… Păi cum să facem performanță de top la un European când jucătorii noștri importanți nici măcar nu joacă fotbal, săptămâni la rând?! Nu mă voi dezice vreodată de ei, ei ne-au calificat până la urmă, dar fără eforturi uriașe nu se poate!”
Iar situația incredibilă se întinde nu doar peste nucleul important al tricolorilor, ci și pe toate compartimentele naționalei:
PORTARI
FUNDAȘI
MIJLOCAȘI
ATACANȚI
Analiza pe care a făcut-o în aceste zile staff-ul tricolorilor a dus la o concluzie pe cât de îngrijorătoare, pe atât de simplă. Povestesc sursele noastre de la lot:
Chiar n-are rost să dramatizăm, trebuie pur și simplu să găsim soluții și să o facem repede. Iar Edi e realist, a transmis clar că riscăm să facem de râs România mergând la EURO cu o jumătate de lot care n-a mai jucat constant de atâtea luni. E cea mai gravă situație înaintea unui turneu final din istoria naționalei. Dar trebuie să o scoatem la capăt!”
Ce-i drept, la turneele finale mondiale de până la ediția 1990, inclusiv, plus EURO 1984, naționala se baza exclusiv pe fotbaliști din campionatul intern. Cele mai bune soluții, cei mai valoroși și cei mai în formă fotbaliști, care… jucau constant și o făceau bine!
La World Cup 1994 am avut primii stranieri la un turneu final, opt la număr în lotul lui Anghel Iordănescu. Dar care evoluau la cluburile lor în mod constant! Și, mai departe, la turneele finale 1996, 1998, 2000 și 2008, când stranierii au devenit majoritari în lotul României, proveneau, cel mai mulți, de la echipe care îi utilizau.
Și înainte de EURO 2016, ultima noastră participare la o competiție majoră, tot cu Anghel Iordănescu pe bancă, stăteam mult mai bine. Deși nu aveam cluburi mari de unde ne luam tricolorii, erau totuși 4 jucători de la FCSB (Chipciu, Pintilii, Stanciu, Ad. Popa) și 3 de la Astra (Alibec, Găman, Lung jr.), titulari incontestabili la cluburi. Iar La Ludogoreț, Moți, Prepreliță și Keșeru erau oameni de bază.
Dincolo de cei 11 tricolori cu mari probleme evidențiați mai sus, și care, în mod normal, ar fi nucleul din lotul României pentru EURO 2024, sunt câțiva tricolori care se află în poziții cu perspective ceva mai bune. Dar pare mult prea puțin pentru a îndeplini obiectivul ieșirii din grupe la turneul final.
Avem un careu de jucători care joacă în mod constant și cu cifre bune. Însă Alibec, Stanciu, Fl. Tănase și Burcă reușesc asta în campionatele din Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite. Alături de ei, Coman și Olaru (FCSB) sunt la un nivel foarte bun, dar în Superliga, iar Louis Munteanu (Farul) pare în recuperare de formă.
Dar în campionatul intern nu se regăsesc încă Mario Camora (condiție fizică fără garanții pentru EURO), Bîrligea (două goluri marcate din octombrie până azi!). Oltenii Screciu și Bancu pătimesc la o Universitatea Craiova în căutări. Cristi Manea de la CFR Cluj e așteptat să revină în ritm.
Nedelcearu a început să prindă minute la Palermo în Serie B, dar rămâne de văzut dacă își câștigă postul de titular sau e doar o conjunctură. Drăguț, Sorescu (Gaziantep) și Cicâldău (Konyaspor) sunt la retrogradare în Turcia! Iar Marius Marin, cu Pisa, aproape de locurile fierbinți din Serie B! Moruțan (Ankaragucu), Man și Mihăilă (Parma) sunt cam singurele raze pentru selecționer la acest moment…
Situația neplăcută i-a dat peste cap și strategia lui Edi Iordănescu privind cele două amicale pe care România le va disputa în martie, cu Irlanda de Nord la București și contra Columbiei, la Madrid. Explică sursele noastre:
Edi pregătise mai multe scenarii, iar cel ideal presupunea să utilizăm aceste două partide din martie pentru a testa în noul an formula eficientă din preliminarii, plus câteva posibile soluții pentru lotul României de EURO. Dar acum, în aceste condiții, nu știi cum e mai bine: dai minute, în aceste amicale, jucătorilor din nucleul calificării care acum nu joacă la cluburi? Încerci mai mulți jucători noi, dintr-o dată, deși nu știi câți vor face față nivelului cerut? E un efect de domino la ce se întâmplă cu mulți dintre stranieri la cluburi…”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER