Balint a analizat România – Franța
Gabi Balint va analiza pentru cititorii ProSport cele mai importante momente de la Euro 2008
Domenech are de ales între două formule de joc, un 4-4-2 cu Ribery și Malouda mijlocași laterali și un 4-3-1-2, în care Ribery să fie liber în spatele vârfurilor, așa cum îi place cel mai mult. Cel mai probabil, cu România, Franța va folosi a doua variantă, adică echipa din meciul cu Columbia.
Ribery va avea o zonă de acțiune mai largă și deci o doză de pericol mai mare. Malouda va primi un plus de sarcini defensive și astfel aportul lui ofensiv de bandă va fi mai restrâns. În această așezare, zona centrală din fața careului nostru va fi extrem de aglomerată. Cea mai mare parte din atacurile Franței sunt prin centru, pe flancuri urmând să apară doar fundașii laterali ai lui Domenech, și aceștia sporadic.
. Aria centrală din fața careului nostru, unde pe lățimea a 20 de metri se vor lupta cel puțin zece fotbaliști.
Flancul drept al apărării noastre, unde Contra și Nicoliță vor trebui să îi blocheze pe Malouda și Abidal, care sunt mult mai ofensivi decât Sagnol și Toulalan, omologii lor de pe dreapta.
Apărătorii noștri laterali, Contra și Raț, ar trebui să strângă în centru, pentru că Henry și Benzema nu pot fi lăsați unu la unu cu Tamaș și Goian. Cele două vârfuri franceze se demarcă permanent pentru a primi pase în diagonală.
Ar fi bine ca Ribery să nu fie preluat om la om, pentru că poate scoate ușor un adversar din joc, ci în zonă, iar omul care îl va ataca trebuie să aibă mereu asigurat dublajul.
Punctul slab al francezilor va avea ca adversar direct punctul forte al nostru. Sagnol, 31 de ani, n-a avut un sezon reușit la Bayern, ratând și multe meciuri din cauza unei accidentări. E mai lent decât Abidal, fundașul stânga, și poate fi depășit de Mutu. Oricum, Domenech îi va restricționa acțiunile ofensive lui Sagnol, tocmai pentru a-l putea bloca pe Mutu.
Mijlocașul lui Bayern München e omul numărul 1 al Franței. Rădoi va avea o sarcină extrem de dificilă, deoarece Ribery va apărea probabil cel mai mult în zona lui. Căpitanul Stelei va trebui dublat permanent de Chivu, Cociș sau de fundașii centrali.
Faze fixe. Francezii au arătat lacune la acest capitol atât în preliminarii, cât și în amicale. Plus că noi îi avem pe Tamaș și Goian, doi specialiști la aceste faze.
Acțiuni individuale. Va fi foarte greu să înscriem din atacuri poziționale, deoarece Franța are unul dintre cele mai solide și experimentate blocuri defensive din lume. Dar pe contraatac și în urma unor execuții personale ale lui Mutu, Daniel Niculae sau Cociș putem da lovitura.
Mingi filtrante printre stoperi și fundași laterali. Thuram și Gallas, care au împreună 67 de ani, nu mai au mobilitatea din anii trecuți. Pot fi surprinși cu mingi filtrante printre ei și fundașii de bandă, mai ales că Sagnol și Abidal au apetit ofensiv și nu „strâng“ de fiecare dată în centru.
Pentru faza de apărare, Pițurcă ar trebui să pregătească două moduri de blocare a francezilor, în funcție de partea pe care atacă elevii lui Domenech.
Apărare pe dreapta
Nicoliță, atacantul dreapta, se retrage cu Abidal, în timp ce Cociș face blocaj la Malouda, iar Contra stă la dublaj. Singurii jucători fără oameni sunt Marica și Mutu.
Apărare pe stînga
Aici ar trebui să ne apărăm diferit. Fundașul de bandă al Franței, Sagnol, va fi preluat nu de atacantul nostru lateral, Mutu, ci de mijlocașul central stânga, Chivu, în timp ce Rădoi va bloca la Toulalan. Totul pentru a-l elibera pe Mutu de sarcini defensive și pentru a avea prospețime în faza de atac.