Bătaie pe postul de selecționer. Patru antrenori români așteaptă un semn. Olăroiu ar fi dispus să antreneze gratis naționala

Laurențiu Reghecampf, Laszlo Bölöni, Mircea Rednic și Cosmin Olăroiu așteaptă un semn de la Răzvan Burleanu pentru a veni în locul lui Anghel Iordănescu pe postul de selecționer al României. Într-un fel sau altul, toți au transmis deja semnalul că sunt dispuși să vină la națională, dar zarurile nu sunt încă aruncate din două motive: președintele FRF ar vrea ceva cât mai ieftin și, în același timp, anturajul îi șoptește la ureche alte nume.

Anghel Iordănescu ar fi vrut să continue la națională și după Euro 2016, dar asta se întâmpla înaintea dezastrului cu Albania. După eșecul istoric și eliminarea din competiție, atunci când a devenit clar că Iordănescu nu mai are cum să rămână, aproape imediat au apărut pretendenții la scaunul de selecționer.

La mai puțin de 24 de ore după eșecul cu Albania, când delegația tricoloră încă era în Franța și în țară toată lumea se gândea la rușinea pățită, a apărut, aparent de nicăieri, știrea bizară că Laurențiu Reghecampf ar fi favorit să preia naționala. Nu e prima oară când numele antrenorului de la Steaua este împins în discuția despre postul de selecționer, semn că familia Reghecampf încearcă să reintre în cărți pentru această funcție.

Alți doi antrenori au fost direcți. În intervenții telefonice la DigiSport, atât Mircea Rednic, cât și Laszlo Bölöni au lăsat de înțeles că n-ar refuza o propunere de a prelua naționala. Rednic a spus direct că „orice antrenor și-ar dori”, pe când Bölöni a vorbit pe larg despre ce ar trebui făcut și a menționat, discret, că nu a primit niciun telefon de la conducerea FRF.

Surse ProSport susțin că la urechile lui Burleanu a ajuns și un al patrulea nume: Cosmin Olăroiu. Persoane apropiate de tehnicianul aflat acum în Emiratele Arabe Unite afirmă că acesta ar fi dispus să antreneze gratis naționala, dacă FRF decide să-l cheme. Ar urma ca federația, în acest caz. să cheltuie bani numai pentru stafful lui Olăroiu. Aici, lucrurile sunt însă puțin mai delicate, pentru că Oli este sub contract cu Al Ahli Dubai, cu care are obiectiv în Cupa Campionilor Asiei. Dar, pe de altă parte, Olăroiu e de aproape 10 ani în Orientul Mijlociu, banii nu mai reprezintă o miză importantă, în acest moment prioritar pentru el devenind un pas înainte în carieră și revenirea posibil triumfală în fotbalul european.

Nu e prima dată când apare această variantă. În 2014, Gino Iorgulescu l-a propus pe Oli la națională, dar Burleanu a optat pentru Iordănescu. Conform informațiilor ProSport, Olăroiu ar accepta să primească doar o primă dacă obține calificarea la Mondialul din 2018. O astfel de situație i-ar surâde lui Burleanu, aflat tocmai în căutarea cuiva dispus să antreneze naționala cât mai ieftin.

Lucrurile nu sunt însă așa simple. Andrei Vochin, consilier al lui Burleanu și fost ziarist la „Gazeta sporturilor”, are un cuvânt greu de spus în numirea selecționerului. În 2014, spun persoane bine informate de la FRF, Vochin l-a propus, în locul lui Pițurcă, pe fostul internațional german Bruno Labbadia. A întâmpinat însă opoziția secretarului general al FRF de atunci, Gheorghe Chivorchian, care a considerat că e o variantă neserioasă. Acum, Chivorchian nu mai e la federație și pe masa lui Burleanu ar fi reapărut propunerea cu Labbadia. Tot Vochin l-a adus la națională și pe preparatorul fizic Christos Papadoupulos, prezentat la momentul respectiv drept un specialist cu experiență în Bundesliga. La acest turneu final al Euro 2016, România a înregistrat o premieră absolută în ultimele decenii: echipa a căzut fizic începând din al doilea meci, cu Elveția, pentru a se prezenta catastrofal, la acest capitol, în ultimul joc, cel decisiv, cu Albania. 

Pompiliu Popescu, fostul doctor al tricolorilor, dat afară cu trei săptămâni înaintea turneului final, a explicat că acest lucru s-a întâmplat din mai multe cauze, dar cele principale sunt erorile comise în alimentație, medicație și recuperare. De partea cu recuperarea jucătorilor s-a ocupat Papadoupulos.

 

Publicat: 22 06. 2016, 15:15
Actualizat: 22 06. 2016, 15:55