Formula experimentală propusă de Răzvan Lucescu la meciul cu Israel ne dă fiori. Concluzia e una singură. Fără 5-6 jucători, România nu mai e nici măcar o națională de mâna a doua. Este o formație din lumea a treia a fotbalului, oricât de dur pare.
În aceste condiții, o eventuală calificare pe care o clamăm optimiști drept obiectiv ține mai mult de domeniul fantasticului. Atunci când lipsesc puținii fotbaliști cu cotă, nu suntem în stare să mai batem nicio echipă care beneficiază de o minimă organizare a jocului.
Timișoara rămâne în urmă
Primul meci al naționalei în 2010 s-a transformat într‑un eșec pe toate planurile. Pe lângă rezulatul sub așteptări, au dezamăgit și suporterii (foto) de pe „Dan Păltinișanu”, care au fluierat echipa națională la finalul meciului de miercuri.
Timișoara i-a primit pe jucătorii lui Răzvan Lucescu în efectiv incomplet – doar 16.000 de fani au venit la meci -, și cu o răbdare limitată. La scorul de 2-0, suporterii au început să fluiere jucătorii naționalei.
Între Craiova și Piatra-Neamț
Reacția fanilor la eșecul României și bannerele anti-FRF afișate la meciul cu Israel nu fac decât să îndepărteze naționala de Timișoara. Surse din cadrul federației susțin că „Dan Păltinișanu” nu va mai primi în acest an vreun meci de-al tricolorilor, iar Craiova și Piatra-Neamț sunt favorite la găzduirea primei partide oficiale în preliminariile Euro 2012, cea cu Albania din 3 septembrie. Publicul trebuie să se civilizeze puțin. Eu vin dintr-o țară mai civilizată decât România, acolo nu sunt fluierați jucătorii sau oficialii la final George Florescu, mijlocaș România
Hagi: „Trebuie schimbate multe”
Gheorghe Hagi s-a ferit să facă aprecieri despre vreun jucător sau față de prestația de ansamblu a naționalei României la meciul cu Israel. „Regele” a punctat însă clar: „Când pierzi, trebuie să faci o analiză serioasă. Este cert că trebuie schimbate foarte multe lucruri în viitor, pentru că altfel ne va fi greu. Trebuie construită o echipă care să asigure continuitatea”. Întrebat despre dependența de Mutu, Hagi a replicat: „Nu vorbim de un jucător, ci de o întreagă echipă. Jucătorul poate să facă diferența în anumite momente, dar echipa câștigă meciurile. Nu vreau să spun mai mult, pentru a nu crea polemică”.
1. Atitudinea
În tot acest noian de lucruri negative există un aspect pozitiv care merită subliniat. Atitudinea celor care vin la lot este una cât se poate de corectă. Nu mai sunt probleme de disciplină, iar implicarea și concentrarea tricolorilor în teren și în afara lui pare a fi la cote normale.
2. Ideile de joc
Chiar pierzând cu Israel, naționala a avut destule momente în care a jucat acel fotbal alert, de presiune, despre care Răzvan Lucescu vorbește atât de des. Rămâne de văzut dacă tricolorii își vor însuși în totalitate acest stil de joc.
1. Absențele
Practic, din varii motive, la meciul cu Israel ne-au lipsit cei mai buni trei fotbaliști ai momentului. Mutu, Chivu (foto) și Raț. În cazul primului, nici măcar nu se știe dacă va mai reveni vreodată din cauza posibilei suspendări, dar și a conflictului cu selecționerului. Oricum, lor li se adaugă fotbaliști precum Ghioane, Iulian Apostol, Cristi Tănase, poate chiar Săpunaru. Varga, Max Nicu și portarii Lobonț și Dani Coman ar putea reapărea și ei la prima reprezentativă.
2. Lipsa omogenității
Lucescu junior resimte o nevoie disperată de timp pentru a putea sta cu jucătorii și a le explica ce așteptări are de la ei. Relațiile de joc sunt inexistente, în condițiile în care la această ultimă acțiune unii dintre jucători nici măcar nu se cunoșteau între ei. Antrenamentele și jocurile reprezintă prioritatea zero pentru federali, care încearcă să exploateze la maximum datele UEFA.
3. Aria de selecție redusă
„Calitatea campionatului românesc este una scăzută”, a fost afirmația lui Răzvan Lucescu în conferința de presă din preziua jocului cu Israel. Este o realitate, la fel cum este demonstrabil că jucătorii de azi au o experiență internațională precară. Pe lângă asta, chiar și fotbaliștii români din străinătate evoluează, cu excepția lui Chivu, numai la echipe din eșalonul doi și chiar trei al formațiilor de club din Europa.
4. Ineficiența atacanților
De când Mutu a dispărut din peisajul naționalei din varii motive, România are o mare problemă. Înscrie foarte puțin și, mai grav, atacanții nu reușesc mai deloc să își facă treaba. De la instalarea lui Lucescu junior la națională, tricolorii au reușit să dea mai mult de un gol doar Insulelor Feroe, reușind o medie de doar un gol pe meci! Golgeter în mandatul lui Lucescu e Gigel Bucur, în mod normal rezervă la națională.
5. Răceala fanilor
La Timișoara au venit mai mulți spectatori decât se estima, dar și așa atmosfera a fost una rece, dacă nu ostilă și nu numai din cauza frigului. Grupurile răzlețe au dat mai degrabă tonul scandărilor anti-federale decât celor de încurajare ale naționalei. E drept că nici tricolorii nu au încălzit prin prestația lor tribunele. Este clar că, în afară de Piatra-Neamț, România nu mai este iubită necondiționat nicăieri.
6. Tensiunile din lumea fotbalului
Orice meci al naționalei, indiferent de rezultat și prestație, reprezintă prilej de atacuri și contestări la adresa selecționerului, echipei ori a federației. Interesele, polițele, mascate sub ideea faptului că le pasă de România, dă prilejul multora să critice necondiționat. Chiar dacă nu o recunosc public, membrii staffului sunt mai mult decât afectați de acest război psihologic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER