Echipa României pentru meciul cu Israel, mai curajoasă ca niciodată! 12 jucători de atac pentru Edi Iordănescu în lotul cu mari surprize care confirmă ProSport. Toate explicațiile selecției cu 28 de fotbaliști: „Acestea sunt motivele, gândit la milimetru” | EXCLUSIV

Echipa României pentru meciul cu Israel, mai curajoasă ca niciodată! 12 jucători de atac pentru Edi Iordănescu în lotul cu mari surprize care confirmă ProSport. Toate explicațiile selecției cu 28 de fotbaliști: „Acestea sunt motivele, gândit la milimetru” | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

România se pregătește de cea mai importantă provocare fotbalistică a ultimilor ani, meciul cu Israel de week-end-ul viitor fiind practic finala noastră pentru EURO 2024! Edi Iordănescu a anunțat lotul final pentru această partidă și cea cu Elveția, iar echipa României se anunță mai curajoasă ca niciodată! Asta pentru că e nevoie de goluri cu Israel pentru victorie sau remiză, funcție de ce vor face adversarii mâine în Kosovo și miercuri, cu elvețienii. Toate calculele calificării la EURO sunt disponibile AICI. Iordănescu a convocat 28 de fotbaliști, confirmând informațiile anunțate în exclusivitate de ProSport, iar astăzi descoperi, în exclusivitate, lotul complet și motivele din spatele deciziilor selecționerului!

Echipa României: „Experiența a primat. Revenirea lui Radu, așteptată”

La nivelul portarilor, rapidistul Moldovan rămâne opțiunea de bază, validată prin evoluțiile lui care au contribuit la poziția României în aceste preliminarii, lider în grupă și cu cea mai bună defensivă. Alături de el, Florin Niță (Gaziantep) și Ionuț Radu (Bournemouth), revenit la națională după ce a început să apere în prima ligă engleză.

Sursele ProSport de la lotul național explică:

Principiul de bază în toată selecția, având în vedere caracterul cu totul special al acestei acțiuni, a fost experiența internațională, maturitatea, de aceea vedem și acești trei portari. Radu a fost totdeauna în planurile lui Edi, să nu uităm că el a apărat primele două meciuri din campanie. E un goalkeeper în care selecționerul are mare încredere, revenirea lui a fost așteptată, de aici și dezamăgirea că ieșise din ritm prin trecerea la Bournemouth. Acum însă, profitând de context, a început să apere și face asta la un nivel de top, Premier League”

În zona fundașilor centrali nu sunt surprize. Cuplul Burcă – Drăgușin e unul din marile câștiguri ale mandatului Iordănescu, eficiența lui fiind probată și fixându-se ca o constantă pozitivă. Ca soluții alternative, aceiași Adrian Rus și Bogdan Racovițan, obișnuiți ai convocărilor.

Cum a câștigat Andres Dumitrescu duelul cu Borza

Flancurile defensive în echipa României au constituit un subiect sensibil la aproape fiecare acțiune. Iar acum, mai mult ca oricând! Dacă în stânga Nicușor Bancu e o certitudine, “dublura” pentru acest post a fost un semn de întrebare. În cele din urmă, Iordănescu l-a ales pe Andres Dumitrescu, de la Slavia Praga.

Experiența recentă a meciurilor tari, internaționale, la nivel înalt, de care vorbeam, a contat și aici. E clar că Borza e un jucător de mare potențial, dar Dumitrescu are în ultima lună trei meciuri de grupe Europa League, titular contra Romei lui Mourinho, s-a duelat cu Lukaku… Iar Camora, din păcate, nu e apt fizic, nu există garanții 100% că poate face față în acest moment”

Vasile Mogoș revine sub tricolor!

Pentru banda dreaptă, Andrei Rațiu a mai liniștit situația după ce a început să joace pentru Rayo Vallecano. Debut în Cupa Spaniei, chiar cu gol, apoi debut în La Liga, entuziasmant, pentru un 0-0 cu Real Madrid pe Bernabeu în care i-a blocat pe Vinicius, Bellingham și Modric!

ProSport a scris aici încă din 28 octombrie că Deian Sorescu și Cristi Manea vor lipsi din cauza problemelor medicale iar Vasile Mogoș poate deveni “dublura” lui Rațiu. Lucrurile s-au confirmat, iar aceleași surse detaliază:

Cu Manea accidentat, rămân Pantea, care are un viitor frumos, dar îi lipsește momentan experiența acestui tip de partide, iar Pașcanu are doar experiențele unor dueluri de liga a doua spaniolă și joacă fundaș dreapta doar de câteva luni. Mogoș, care are și avantajul unui fizic redutabil, e într-o formă foarte bună, are un trecut la echipa națională și beneficiază și de avantajul faptului că a mai trecut prin partide decisive ale României, în campaniile recente”

De ce sunt 28 de jucători în lot. Surpriza Artean!

Sunt 8 fotbaliști cu care Edi Iordănescu acoperă, teoretic, linia de mijloc, mai exact cele 3 posturi de la centru într-un 4-3-3 devenit deja clasic pentru mandatul său. Regăsim liderii Nicolae Stanciu și Răzvan Marin, plus mai tânărul Vladimir Screciu, care pare să-și fi câștigat locul de titular. Lângă ei, Alex Cicâldău, Darius Olaru și Marius Marin, fotbaliști din nucleu consacrat al calificărilor.

Surpriza mare vine din prezența în lot a lui Adrian Artean, jucătorul de 30 de ani al Farului Constanța, debutant!

Sunt 28 de jucători în lot pentru că la o astfel de provocare nu îți poți permite ca vreo accidentare pe durata cantonamentului sau un alt eveniment neprevăzut să strice tot. Ar însemna să chemi de urgență jucători care n-ar mai avea timp să se integreze, să înțeleagă abordarea și pregătirea deja începute. În plus, nu știm acum dacă ne trebuie egal sau victorie cu Israel! Totul e gândit la milimetru. Ai nevoie de soluții pentru ambele variante. Iar Artean e un motor al echipei la Farul, are experiență și este, în plus, polivalent. El poate fi inclusiv o soluție de fundaș central, la nevoie, unde mai joacă și la club”

Curaj și ofensivă cu multiple soluții. Cinci vârfuri!

Din cei 28 de jucători în echipa României, nu mai puțin de 12 sunt jucători cu profil ofensiv! Practic, aproape jumătate din lotul tricolorilor! Îi includem în această categorie din zona mijlocașilor doar pe Stanciu și Olaru, deși nici Cicâldău nu e departe de această ipostază. Iar mai departe avem 10 fotbaliști 100% de atac!

Poate surprinzător, dar încurajator având în vedere obiectivul calificării, Edi Iordănescu mizează pe o serie întreagă de atacanți. De la Alibec și Drăguș la Pușcaș, Florin Tănase și Bîrligea!

Din flancuri, așa cum ProSport a anunțat AICI în exclusivitate încă de miercuri, 8 noiembrie, lipsește unul din cei mai în formă tricolori, Dennis Man, accidentat. Îi regăsim în stânga pe Florinel Coman și Vali Mihăilă, iar în dreapta, pe Olimpiu Moruțan, Ianis Hagi și… Marius Ștefănescu de la Sepsi!

Cum explică sursele ProSport opțiunile selecționerului:

  • “Drăguș e o opțiune de calitate, a făcut un meci bun în Belarus la revenire, poate juca inclusiv în flancul stâng, dar și atacant central. La fel, experiența internațională și polivalența lui Tănase pot fi decisive”
  • Ianis e o soluție chiar și pentru un plan tactic ce prevede ca el să joace în spatele vârfului, era nevoie de o dublură de calitate, în plus, pe flancul drept. Așa că Ștefănescu, fotbalist debutat de Edi și monitorizat constant, a fost o soluție firească”
  • “Alibec și Pușcaș, în ciuda formei lor de la cluburi, au o experiență incomparabilă cu ce opțiuni viabile există în acest moment pentru atacant central. George a prins jumătăți de oră în Serie A, ultimele două etape, nu e puțin lucru la ce soluții avem”

„Nu poți risca acum cu Chițu

De ce lipsește Aurelian Chițu, golgheterul la zi al Superligii, cerut insistent de oficialii FCU Craiova la lot? Aceleași surse detaliază în exclusivitate pentru ProSport:

Bîrligea e tipul de vîrf solid, pivot la nevoie, completează zona ofensivă în lot. Chițu e monitorizat de Edi, dar la un meci decisiv pentru calificare, când ai doar câteva zile, e greu să integrezi eficient un jucător. În plus, în viziunea lui Edi, Chițu nu poate juca atacant central singur la nivel internațional, ci poate doar în sistem cu doi atacanți, dar nu poți schimba acum sistemul, la finala pentru EURO… Nu îl vede așa pentru că, din punct de vedere fizic, e greu de crezut că va câștiga Chițu dueluri cu Akanji sau Elvedi, la valoarea și statura lor, ori cu jucători de cupe europene ai Israelului, el trecând brusc de la duelurile din Superliga… Nu poți risca aici și acum!”

Lotul României pentru meciurile cu Israel și Elveția

Portari: Horațiu Moldovan (Rapid București), Ionuț Radu (Bournemouth), Florin Niță (Gaziantep FK)

Fundași: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Vasile Mogoș (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Genoa), Andrei Burcă (Al-Okhdood), Adrian Rus (Pafos), Bogdan Racovițan (Rakow), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova), Andreas Dumitrescu (Slavia Praga)

Mijlocași: Ianis Hagi (Alaves), Olimpiu Moruțan (Ankaragucu), Marius Ștefănescu (Sepsi), Nicolae Stanciu (Damac FC), Răzvan Marin (Empoli), Vladimir Screciu (Universitatea Craiova), Marius Marin (Pisa), Darius Olaru (FCSB), Alexandru Cicâldău (Konyaspor), Andrei Artean (Farul Constanța), Valentin Mihăilă (Parma), Florinel Coman (FCSB)

Atacanți: Denis Drăguș (Gaziantep FK), Denis Alibec (Muaither), George Pușcaș (Genoa), Daniel Bîrligea (CFR Cluj), Florin Tănase (Al-Okhdood)

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal unde erau
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal unde erau
De la „țeapă” la „lovitură”: englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
De la „țeapă” la „lovitură”: englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Britanicii au descoperit planul lui Mo Salah. Ce urmează pentru atacantul lui Liveprool
Britanicii au descoperit planul lui Mo Salah. Ce urmează pentru atacantul lui Liveprool
A NĂSCUT în mare secret! Actrița celebră din România a adus pe lume primul ei copil
A NĂSCUT în mare secret! Actrița celebră din România a adus pe lume primul ei copil
David Popovici vrea să intre în afaceri, după ce se retrage din sport. În ce va investi banii: Sunt două businessuri pe care vreau să le fac
David Popovici vrea să intre în afaceri, după ce se retrage din sport. În ce va investi banii: Sunt două…
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de…
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Vineri se pun în vânzare biletele pentru meciul Lituania-România din Liga Naţiunilor
Vineri se pun în vânzare biletele pentru meciul Lituania-România din Liga Naţiunilor
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Mulți posesori se plâng că apar aceste probleme la cutia robotizată Dacia. Cât costă reparația
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
×