România încă mai are șanse de calificare la Campionatul European rezervat naționalelor sub 21 de ani, dar pentru a ajunge acolo naționala lui Viorel Moldovan are nevoie marți, cu Germania, de o prestație excepțională, iar apoi să aștepte jocul rezultatelor din celelalte grupe. România n-a mai participat la faza finală a Europenelor de tineret din 1998, atunci când turneul a fost găzduit de București, iar tricolorii pregătiți atunci de Pițurcă au fost bătuți de toți adversarii și au terminat pe ultimul loc.
Pentru a ajunge din nou la un turneu final al Europenelor pentru tineret, fotbaliștii tricolori trebuie ca în ultima etapă a Grupei 6 de calificare să învingă Germania (națională deja calificată) în deplasare la cel puțin două goluri diferență și să beneficieze de o conjunctură favorabilă în celelalte grupe preliminare.
În ciuda victoriei dramatice cu Muntenegru, 4-3 (1-3), succes reușit joi, pe stadionul „Dinamo„, reprezentativa sub 21 de ani a României are șanse mici să se califice în barajul pentru turneul final al Europenelor. La baraj merg cele zece echipe care-și câștigă grupele preliminare, alături de patru dintre formațiile cu cel mai bun punctaj clasate pe locul secund.
Viorel Moldovan a reușit, prin energia și ambiția transmisă fotbaliștilor, să revitalizeze o națională de tineret pe care o găsise în moarte clinică
Din cele patru poziții calificante de pe locul 2 din grupe, a mai rămas doar una accesibilă României, dar tricolorii luptă cu alte șapte echipe din cinci grupe! Trebuie îndeplinite simultan nu mai puțin de șapte condiții pentru ca România să prindă barajul. Iar prima și cea mai importantă este aceea ca elevii lui Moldovan să învingă în deplasare Germania, echipă care a câștigat deja grupa noastră și și-a asigurat prezența la baraj. Măcar teoretic, acest lucru ar putea constitui un mic avantaj pentru tinerii tricolori, care vor înfrunta o formație relaxată și fără obiectiv. Moldovan a demonstrat deja că e un bun motivator, ceea ce constituie un alt mic avantaj teoretic pentru jucătorii români.
Vom vedea mai jos că este nevoie chiar de o victorie de la două goluri în sus. Să pornim mai întâi de la premisa, obligatorie, că România va învinge în Germania și va acumula 15 puncte în clasament.
România nu mai poate prinde barajul decât de pe locul doi, dacă reușește să facă un punctaj și un golaveraj care o clasează între cele mai bune patru ocupante ale locului secund în cele zece grupe de calificare. În cazul Grupei 1 și Grupei 2, naționalelor clasate pe locul 2 li se vor anula rezultatele obținute cu ultima clasată.
Iată situația grupelor și meciurile rămase de disputat. Să urmărim pe rând grupele și să tragem concluziile:
Grupa 1
1
Anglia
9
8
0
28
2
25
Moldova
5
3
12
16
Finlanda
4
10
13
Țara Galilor
11
Lituania
6
18
7
San Marino
Se mai joacă pe 9 septembrie: Lituania – Țara Galilor, Moldova – Anglia și Finlanda – San Marino
* Anglia este deja calificată de pe locul 1, Moldova nu mai are nicio șansă de pe locul 2, pentru că, în grupele de 6 echipe, se iau în calcul punctele accumulate cu locurile 1, 3, 4 și 5, iar Moldova are acum 10 puncte. Chiar dacă ar învinge Anglia, ar acumula numai 13 puncte, cu două mai puțin decât România.
* Finlanda nu contează chiar dacă ar reuși, in extremis, să „fure” locul Moldovei, pentru că din cele 16 puncte pe care le poate strânge i s-ar scădea cele patru acumulate cu San Marino.
Grupa 2:
1.
Danemarca
30
23
2.
Rusia
17
19
3.
Slovenia
22
14
4.
Bulgaria
5.
Estonia
6.
Andorra
Se mai joacă pe 9 septembrie: Estonia – Slovenia, Danemarca – Bulgaria și Rusia – Andorra.
Și în Grupa a 2-a totul este clar: Danemarca este deja calificată de pe locul 1, ca și Rusia, de pe 2, care a acumulat 16 puncte cu formațiile de pe locurile 1, 3, 4 și 5. România, cu un potențial maxim de 15 puncte, nu-i mai poate ajunge pe ruși.
Grupa 3:
Olanda
22-
Slovacia
18-
Georgia
8-
15
Scoția
9-
Luxemburg
5-
20
Se mai joacă pe 8 septembrie: Luxemburg – Scoția și Olanda – Slovacia.
Dacă Slovacia face egal în Olanda, strânge 15 puncte, la fel ca și noi dacă batem în Germania, dar golaverajul Slovaciei ar rămâne +11, net superior tricolorilor, care acum au abia +3 (14-11). Pentru a depăși Slovacia la golaveraj, am avea nevoie de o victorie cu 9-0 în Germania, ceea ce este, practic, imposibil.
Șansa noastră pentru a depăși Slovacia este ca Olanda să învingă la orice scor și Slovacia să rămână cu 14 puncte. Probabilitate: mare.
Grupa a 4-a
Spania
23-
21
Austria
14-
Ungaria
Bosnia și Herțegovina
Albania
7-
Se mai joacă: Bosnia – Ungaria (8 septembrie) și Spania – Austria (9 septembrie).
Spania este calificată. Noi putem depăși Austria dacă naționala acestei țări pierde în Spania. Probabilitate: mare.
Grupa a 5-a
Croația
20-
Ucraina
17-
Elveția
16-
Letonia
10-
Liechtenstein
3-
31
Se mai joacă pe 8 septembrie: Ucraina – Liechtenstein și Elveția – Letonia.
Și aici, jocurile sunt făcute: Croația e calificată de pe locul 1, iar locul 2, Ucraina, are deja mai multe puncte decât putem acumula noi chiar și cu o victorie în Germania.
În tur, astă-toamnă, România a remizat cu Germania, scor 2-2. Nemții și-au arătat atunci limitele, dar tricolorii trebuie să se autodepășească marți pentru a reuși să-i bată
Grupa a 6-a
Germania
România
Muntenegru
12-
Irlanda
Insulele Feroe
Se mai joacă pe 9 septembrie: Germania – România și Insulele Feroe – Muntenegru.
În grupa noastră, trebuie să învingem Germania în deplasare la cel puțin două goluri diferență pentru a păstra șanse teoretice la calificare.
Grupa a 7-a
Polonia
Suedia
Turcia
13-
Grecia
Malta
2-
Se mai joacă pe 9 septembrie: Suedia – Turcia și Grecia – Polonia.
În Grupa a 7-a, primele patru echipe au șanse de calificare. Pentru ca România (15 puncte dacă bate în Germania) să depășească ocupanta locului 2 din această grupă, e nevoie de două condiții care să se îndeplinească simultan: Suedia și Turcia să facă egal (ar acumula fiecare 14 puncte), iar Grecia să nu câștige cu Polonia și să facă maximum 13 puncte. Probabilitate: 50%.
Grupa a 8-a
Portugalia
19-
Israel
Norvegia
11-
Azerbaidjan
Macedonia
Se mai joacă pe 9 septembrie: Israel – Macedonia și Portugalia – Azerbaidjan.
Portugalia este calificată. Israel trebuie să nu reușească o victorie acasă împotriva codașei Macedonia. Dacă Israel bate, face același număr de puncte ca și România (15), dar are golaveraj mult mai bun. Pentru a recupera acest handicap România ar trebui să învingă în Germania de la 4 goluri în sus, ceea ce este de domeniul fantasticului. Probabilitate: foarte scăzută.
Grupa a 9-a
Belgia
15-
Italia
Serbia
Cipru
6-
Irlanda de Nord
Se mai joacă pe 9 septembrie: Irlanda de Nord – Serbia și Italia – Cipru.
Este aproape imposibil ca nici Italia, nici Serbia să nu facă 16 puncte, peste cât poate aduna România (15), cele două jucând cu ultimele clasate din această grupă. Probabilitate: foarte scăzută.
Grupa a 10-a
Franța
27-
Islanda
Kazahstan
Armenia
Belarus
Se mai joacă: Franța – Islanda (pe 8 septembrie) și Armenia – Belarus (pe 9 septembrie).
Este cea mai complicată grupă din punctul nostru de vedere. Franța, calificată, trebuie să învingă Islanda la mai mult de 4 goluri diferență pentru ca golaverajul acesteia din urmă să se diminueze serios, iar România (golaveraj actual: 14-11) trebuie să învingă la peste două goluri în Germania, pentru a trece peste insulari. Probabilitate: foarte scăzută.
Concluzie.După ce am trecut cu analiza noastră prin toate grupele, am observat că trebuie îndeplinite nu mai puțin de șapte condiții pentru ca România să se califice în barajul pentru turneul final al CE din 2015:
Secventa de la rusinea istorica din primul meci al preliminariilor. Egalul cu Insulele Feroe, 2-2, a făcut ca acum România să aibă șanse mici de a prinde barajul pentru turneul final al Europenelor de tineret
Punctele pierdute de Emil Săndoi în ultima secundă a meciului cu Insulele Feroe au fost decisive
Privind rezultatele consemnate până acum în grupa României, se poate remarca cât de tare ne-au costat cele două puncte pierdute prostește în chiar debutul campaniei de calificare, cu Insulele Feroe, atunci când am fost egalați în cel de-al patrulea minut de prelungiri! Dacă tricolorii mici antrenați în acel moment de Emil Săndoi ar fi câștigat, acum ar fi avut 14 puncte și puteau obține calificarea chiar de pe primul loc, printr-o victorie în Germania. Conform criteriilor de departajare stabilite de UEFA în grupe, la egalitate de puncte ar fi contat rezultatele directe.
Rezultatele din Grupa 6 preliminară: Insulele Feroe – România 2-2, Muntenegru – Insulele Feroe 3-0, Insulele Feroe – Irlanda 1-4, Insulele Feroe – Germania 0-3, Irlanda – Germania 0-4, Muntenegru – România 3-2, România – Irlanda 0-0, Germania – Muntenegru 2-0, Irlanda – România 0-1, Germania – Insulele Feroe 3-2, Irlanda – Insulele Feroe 5-2, Muntenegru – Germania 1-1, Muntenegru – Irlanda 0-0, România – Germania 2-2, România – Insulele Feroe 3-1, Irlanda – Muntenegru 1-2, România – Muntenegru 4-3, Germania – Irlanda 2-0.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER