Calcule Euro 2020 | Lumini și umbre în șansele de calificare ale României. Tricolorii au locul 2 în propriile mâini, dar pornesc cu handicap real de 3 puncte față de Norvegia și 4 față de Suedia
România nu mai depinde decât de propriile forțe pentru a prinde locul 2 și a se califica la turneul final al Europenelor din 2020, după ce sâmbătă a reușit să învingă în Feroe cu 3-0. Punctul smuls Spaniei de Norvegia în aceeași zi, la Oslo – prima partidă din preliminarii în care ibericii ratează victoria –, nu a schimbat essential datele problemei. În acest moment, două victorii acasă, pe 15 octombrie și 15 noiembrie, cu Norvegia și Suedia, ar asigura, foarte probabil, calificarea României.
Acum cu 13 puncte în clasament, tricolorii ar ajunge astfel la 19 puncte și n-ar mai putea fi ajunși decât de Suedia, dar cu condiția (greu de îndeplinit) ca nordicii să învingă miercuri Spania.
Cele trei variante pentru meciul de miercuri
Presupunând că favoritele se vor impune și în continuare contra echipelor mici – așa cum s-a întâmplat până acum, fără excepție –, constatăm însă că situația din clasamentul la zi este puțin înșelătoare.
România este prima dintre cele 4 echipe angrenate în lupta pentru turneul final care și-a terminat meciurile cu naționalele mici: Malta și Feroe. A obținut victorii pe linie – ceea ce este foarte important –, dar dacă și ceilalți vor face același lucru, avantajul de moment va fi anulat.
Spania mai are de jucat o partidă acasă cu Malta – e de presupus că va lua cele 3 puncte.
Suedia mai are de jucat acasă cu Feroe – e logic că va învinge, deci îi adăugăm, de asemenea, 3 puncte.
Norvegia mai are un meci acasă cu Feroe și unul în deplasare cu Malta – dacă le câștigă pe amândouă, la zestrea de acum mai adunăm 6 puncte.
Ar rezulta, dacă toată lumea câștigă cu Feroe și Malta, următorul clasament: 1. Spania – 22 de puncte, 2. Suedia – 17 puncte, 3. Norvegia – 16 puncte, 4. România – 13 puncte.
Plecând din acest loc, vedem că, până acum, în meciurile dintre primele 4 clasate,
– Spania a luat 10 puncte în 4 partide,
– Suedia a luat 5 puncte în 4 partide,
– România a luat 1 punct în 3 partide,
– Norvegia a luat 4 puncte în 5 partide.
Lucrurile se pot lămuri, în mare măsură, miercuri.
- O victorie a României cumulată cu una a Spaniei la Stockholm ar scoate din cursă definitiv Norvegia și ar transforma locul 2 într-o afacere româno-suedeză.
Meciul din 15 noiembrie, România – Suedia, ar deveni decisiv, oaspeții fiind avantajați și de varianta egalului.
- Un egal al României cu Norvegia, cumulat cu victoria Spaniei în Suedia, ar echilibra dramatic situația, cu avantaj pentru norvegieni. Presupunând că ne câștigăm meciul de acasă cu Suedia și pierdem în Spania, iar suedezii bat (normal) Feroe, atunci am fi la egalitate cu aceștia – 17 puncte. Ni s-ar alătura Norvegia, care, cu punctul de la București și încă 6 în confruntările cu Malta și Feroe, ar ajunge tot la 17.
Departajarea s-ar face la rezultatele directe consemnate între cele trei, ceea ce ar duce la următoarea ierarhie: Suedia și România – câte 5 puncte, Norvegia – 4 puncte. Ierarhizarea s-ar face la meciurile directe.
- O înfrângere a României cu Norvegia ar pune punct, de facto, oricărei discuții privind șansele de calificare. Suedia ar fi clar avantajată, pentru că i-ar rămâne la dispoziție atât posibilitatea de a scoate puncte la București contra tricolorilor ieșiți din cursă, cât și aceea de a termina la egalitate de puncte (probabil 17) cu Norvegia, cu atuul numărului superior de goluri înscrise în deplasare în meciurile directe (1-1 acasă, 3-3 afară).
Jocul rezultatelor ne avantajează. Jocul tricolorilor – nu
Dincolo de toate aceste calcule – care se vor simplifica mult la capătul etapei de miercuri – rămâne certitudinea că România și-ar asigura, în proporție probabil decisivă, calificarea la Euro 2020 dacă reușește să învingă Norvegia și Suedia la București. În această situație, nici măcar un egal cu Spania, miercuri, nu i-ar mai ajuta pe suedezi.
Elementul îngrijorător este însă ascuns în tabăra României. Dacă jocul rezultatelor și clasamentul la zi par să ne avantajeze, în schimb jocul arătat de tricolori naște discuții. Echipa a arătat lipsită de idei în ultimele 3 partide, cu Spania (scor 1-2), Malta (scor 1-0) – ambele acasă – și Feroe (scor 3-0) în deplasare.
România a arătat mult mai bine, de fiecare dată, după pauză. Se poate vorbi fie de lipsa de inspirație a lui Contra în alcătuirea primului 11 sau – dimpotrivă – de flerul acestuia după pauză, în schimbările făcute.
Cert este că jocul constant slab al României în prima repriză este încă un motiv să așteptăm cu circumspecție partidele contra Norvegiei și Suediei.