CALCULE | Optimism justificat? România întâlnește în calificările pentru Euro 2020 adversari mai grei decât în preliminariile pentru Euro 2016 și CM 2018
A fost evident oftatul de ușurare al oficialilor români după tragerea la sorți a preliminariilor pentru Euro 2020, în urma căreia tricolorii au fost repartizați în Grupa F, cu Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe și Malta. „Se putea și mai rău”, a fost opinia generală. „Este o grupă de nivel mediu, cu trei echipe de nivel apropiat. Cu nordicii ne-am descurcat mai bine decât cu țările din Balcani.
Cred că ne putem califica. Ne-am dori ca ultimul meci să fie cu Feroe și să sărbătorim alături de ei calificarea„, a supralicitat Răzvan Burleanu, președintele FRF, neștiind, probabil, că România n-a mai bătut Norvegia de 32 de ani, iar ultima amintire reală cu Suedia, „sfertul” de la Mondialele din 1994, nu e chiar plăcută.
Acum, că s-a consumat șampania, ar fi timpul să aruncăm o privire peste grupa preliminară, pe care să o comparăm cu cele avute de actuala generație a României la precedentele două campanii de calificare: pentru Euro 2016 și Cupa Mondială 2018.
Capi de serie: Spania – cel mai dificil adversar din ultimii 5 ani în preliminarii
Din urna capilor de serie, în grupa pentru Euro 2016 ne-a fost repartizată Grecia. În campania pentru CM 2018 am fost chiar noi capi de serie. Iar în cea pentru Euro 2020 ne-a venit Spania.
E evident că Spania va fi cel mai puternic adversar dintre toți cei întâlniți în ultimii cinci ani în partidele oficiale.
Urna a 2-a: Suedia – peste Ungaria și Danemarca, din precedentele campanii
Din a doua urnă valorică, în preliminariile pentru Euro 2016 ne-a fost repartizat cel mai slab adversar, comparativ cu următoarele două trageri la sorți: Ungaria. Danemarca, venită în grupa pentru CM 2018, se poate compara ca stil cu Suedia, pe care o vom întâlni la anul, cu mențiunea că ultima a avut rezultate mai bune la ultimul turneu final al Mondialelor (sferturi de finală Suedia față de „optimi” Danemarca).
Așadar, Suedia se anunță cel mai greu adversar venit din urna a doua valorică.
Janne Andersson, antrenorul Suediei, a venit astă-primăvară, în amicalul de la Craiova, cu o echipă experimentală. Nu va mai fi cazul la anul, când va trimite în teren jucătorii cu care a ajuns în sferturile de finală la Mondialul din Rusia. FOTO: Mediafax
Urna a 3-a ne-a repartizat Polonia în campania trecută și Norvegia acum. Aparent, adversarul din 2017 a fost mai greu
În preliminariile pentru Euro 2016, chiar România a fost extrasă din urna a 3-a valorică. În campania următoare ne-am procopsit cu Polonia, care ne-a bătut tur retur, 3-0 și 3-1. S-ar părea că această echipă nu era chiar de speriat, pentru că la turneul final al Mondialelor din Rusia a fost eliminată încă din grupe. Acum, din urna a 3-a ne-a fost repartizată Norvegia.
Realist vorbind, Polonia pare, totuși, peste nordici, chiar dacă aceștia au obținut în 2018 rezultate foarte bune la nivelul naționalei.
Concluzia este că în preliminariile pentru CM 2018 am avut, din urna a 3-a, un adversar mai greu decât cel de acum.
Urna a 4-a – rezervată tricolorilor în premieră în ultimele 3 campanii
Din urna a 4-a valorică ne-a venit, în campania pentru Euro 2016, o echipă modestă, Finlanda. În preliminariile pentru Mondialul 2018 am avut o națională mai periculoasă, Muntenegru, care ne-a și luat, de altfel, 4 puncte din 6 (1-1 și 0-1). Duminică, tocmai noi am fost extrași din această grupă valorică – o premieră în ultimele 3 campanii de calificare.
Este clar că din urna a 5-a valorică adversarul cel mai greu din ultimii 5 ani a fost Irlanda de Nord, în campania pentru Euro 2016. Urna a 6-a, din care în grupa pentru Euro 2016 am avut Insulele Feroe, în grupa pentru CM 2018 am avut Kazahstan, iar în grupa pentru Euro 2020 vom avea Malta, contează mai puțin.
Concluzie: Spania și Suedia se anunță cei mai grei adversari ai României din preliminarii în ultimii 5 ani
Concluzia la care ajungem privind, așadar, componența grupelor din preliminariile pentru Euro 2016, CM 2018 și Euro 2020 este că nu avem chiar atât de multe motive să fim mulțumiți.
Datele ne arată că Spania și Suedia sunt naționalele cel mai bine cotate (și mai valoroase) din cele trei campanii de calificare analizate. Peste Grecia, Ungaria, Polonia și Danemarca.
Norvegia, naționala venită din urna a 3-a valorică și cu care ne vom întâlni în 2019, este cel puțin comparabilă cu Finlanda și Muntenegru.
Singura zonă unde am avut adversar mai dificil în precedentele campanii de calificare este cea a urnelor 5 și 6. În preliminariile pentru Euro 2016 ne-am confruntat cu Irlanda de Nord, națională mult peste Armenia (în grupa pentru CM 2018) și Insulele Feroe (acum).
Preliminariile pentru Europenele din 2020 (o ediție jubiliară – 60 de ani de la organizarea primei competiții – găzduită de 12 orașe, între care și București) se vor disputa în 2019, din luna martie până în luna noiembrie. Din fiecare grupă se vor califica primele două clasate, la care se vor adăuga câștigătoarele celor 4 categorii (A, B, C, D) din Liga Națiunilor.