Câștigul e Tănase!

Bine ar fi fost dacă între inovațiile lui Victor Pițurcă s-ar fi regăsit și titularizarea lui Cristian Tănase. „Am vrut să îl bag, dar nu am fost suficient de hotărât. Acum regret asta”, a declarat după meci selecționerul.

Piți a apelat la Tănase abia după pauză, când l-a scos pe Codrea, total neinspirat în prima repriză, iar mijlocașul Argeșului a intrat bine în meci. El a fost încurajat permanent de Mirel Rădoi, colegul de cameră mult mai experimentat, care știe și el ce rol are determinarea. Curajul și atitudinea fotbalistului de 22 de ani își au rădăcinile într-o copilărie în care fotbalul a fost singura lui plăcere. Tănase a trăit doar cu mama și fratele său, care au avut însă grijă să nu îi lipsească mai nimic. Tatăl a ieșit din peisaj prematur, ademenit de aburii alcoolului, devenit prioritate în fața familiei. Nici acum n-a scăpat de această meteahnă, chiar dacă s-a retras undeva la țară, într-o casă ale cărei facturi sunt plătite de fiul cel mic, acum fotbalist de națională. Cristi ține totuși la el și îl mai vizitează, dar nu îi dă bani, știind că aceștia sunt cheltuiți pe băutură. Îi duce însă alimente.

Pițurcă l-a ochit pe Tănase în turul campionatului la meciurile Argeșului. Îl recomandase și Emil Săndoi, care l-a avut la tineret. Lui Piți i-au plăcut echilibrul și determinarea piteșteanului, dar și faptul că poate juca pe mai multe poziții la mijlocul terenului. Calitățile lui au fost probate de selecționer în cantonamentul dinaintea partidei cu Franța, unde Tănase a fost convocat în premieră. N-a apucat să joace atunci, dar a făcut-o în amicalul cu Georgia, și sâmbătă cu Serbia. A ratat de puțin șansa de a fi titular, antrenorul gândindu-se la această variantă, însă alegându-l până la urmă pe Codrea.

„Nu lăsa mingea nici când mânca”

Cristian Tănase joacă fotbal de la 9 ani, fiind crescut la Aripi Pitești de antrenorul Nicolae Vameșu, cel care l-a îndrumat și pe Jean Vlădoiu.

„Eu m-am dus să văd un jucător la o școală vecină. Și acesta mi-a spus, domn’ profesor, nu sunt eu cel mai bun din clasă. E unul și mai bun. Și i-am zis să vină cu el. Așa s-a apucat Cristi de fotbal”, povestește antrenorul care l-a modelat ca fotbalist pe mijlocașul lui Argeș. Avându-l șapte ani elev pe Tănase, Vameșu ne-a spus și care este secretul acestuia: „I-a plăcut și-i place fotbalul. Păi și la masă în cantonamente, când mâncam, stătea cu mingea sub picior. A fost un adevărat lider al echipei. De când a venit l-am pus căpitan. Era și golgheterul echipei. Se ducea să bată toate loviturile, iar dacă echipa nu câștiga, plângea”, și-a adus aminte primul său tehnician.

Tănase a debutat în Divizia A la 16 ani, sub comanda lui Ion Moldovan, el fiind adus de la echipa mare direct de la Aripi.

Mereu alături de Dodel

Cristi Tănase are un suporter constant la toate meciurile pe care le joacă. Acesta este fratele său mai mare, Ionuț, care s-a aflat în tribună și sâmbătă. Ionuț a parcurs drumul de la Pitești până la Constanța având un steag imens pe parbrizul din spate al mașinii sale, pe care a scris „Hai Dodel”. Ionuț și mama sa l-au ajutat pe Cristian să își cumpere un BMW în leasing, fotbalistul neavând prea mulți bani. În iarnă el a fost dorit de Steaua, însă patronul  Cornel Penescu a refuzat orice dialog.

"Tănase este tehnic și are calități fizice care îl ajută să facă față oricărui adversar. În scurt timp va deveni un jucător de bază la echipa națională" – Victor Pițurcă, antrenor România

"Cristian este un jucător bun, dar mai avem și alții ca el la FC Argeș. A jucat foarte bine la națională. Tănase nu este de vânzare! L-au vrut multe echipe, dar nu e transferabil" – Cornel Penescu, patron FC Argeș

2 Două meciuri are Tănase la echipa națională, el jucând o repriză cu Georgia și una cu Serbia

Publicat: 30 03. 2009, 08:20
Actualizat: 30 03. 2009, 08:27