Aflat în lotul final al selecționerului Edi Iordănescu pentru partidele naționalei din octombrie, cu Belarus și Andorra, din preliminariile EURO 2024, tricolorul Ianis Hagi e în plină aventură spaniolă la nivel de club, cu Alaves, în La Liga, acolo unde e împrumutat de scoțienii de la Glasgow Rangers. Din această postură, fiul lui Gică Hagi abordează cu franchețe o perspectivă care are legătură cu statutul fiecărui fotbalist, cu atât mai mult în cazul celor creativi pe teren sau care sunt legați de posturi unde talentul contează, teoretic, într-o măsură mult mai mare. Cât e talent și cât e muncă în profilul lui Ianis Hagi? La această întrebare, răspunsul e imposibil. Dar care e principala calitate fotbalistică dobândită de Ianis prin antrenament și efort și care ar fi cea legată direct de zestrea genetică?
Invitat în cadrul rubricii „Dialoguri fără vloguri” din ProSport, fotbalistul care va împlini 25 de ani în această lună a răspuns fără ezitări acestei provocări. Mai mult decât atât, Ianis Hagi oferă detalii interesante, argumentate, despre ceea ce consideră a fi calitatea principală din naștere și cea numărul unu obținută în urma pregătirii:
Nativ, în mod cert, viziunea în teren. Sunt chestii pe care le văd, le simt natural, nu aș fi putut niciodată prin antrenament să ajung să le văd cu 2-3 secunde înainte să se întâmple. Iar prin muncă, sigur, partea fizică. Nu m-am născut un atlet, a trebuit să devin unul. Să trag de mine. De când am debutat în fotbal până azi a trebuit să pun 12 kilograme pe mine, să îmi cresc mult capacitatea aerobă… Un drum al muncii, repetiției, antrenamentelor”
În același timp, Ianis Hagi oferă o abordare interesantă și asupra parcursului pe care ar trebui să-l urmeze tinerele talente autohtone, între mirajul de a pleca spre un club din străinătate la o vârstă fragedă și sfaturile care se îndreaptă spre o consacrare în Superliga, înaintea saltului spre fotbalul european:
Eu nu cred că există vreun drum spre succes pe care să scrie “Acces General”. Tocmai de-aceea contează așa mult ca fiecare copil și părinte să accepte că nu sunt rețete, drumul fiecăruia se construiește din decizii personale. Fotbalul nu e matematică! Cel mai bun exemplu, naționala U21 de la EURO 2019. Colectiv, am avut un succes istoric la acel nivel de vârstă pentru fotbalul nostru. Dar, individual, fiecare venea de pe drumul lui. Unii erau de 12 ani în străinătate, alții jucaseră doar în țară, unul activase la un singur club până atunci, altul schimbase poate 4-5 echipe…”
ProSport găzduiește rubrica specială “Dialoguri fără vloguri”, realizată de Gabriel Berceanu, în care descoperi dezvăluiri explozive, confesiuni emoționante și povești în premieră cu personajele fotbalului românesc. “Dialoguri fără vloguri” propune un format alternativ de calitate, în plină ofensivă a contentului video: puterea cuvântului mărturisit, dincolo de presiunea înregistrărilor audio sau a camerelor video. Jurnalism sportiv de colecție, vorbele care contează, cuvintele care rămân. Episodul integral cu confesiunea de colecție a lui Ianis Hagi poate fi descoperit AICI.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER