„Ce a făcut Kosovo cu România a mai făcut doar Steaua în comunism”. Gestul kosovarilor i-a amintit lui Rodion Cămătaru de cel al lui Valentin Ceauşescu din finala Cupei României din 1988: Dinamo era antrenată de Mircea Lucescu! EXCLUSIV
Rodion Cămătaru s-a aflat pe teren în finala Cupei României din 1988 dintre Dinamo și Steaua, atunci când „militarii” s-au retras de pe gazon după ce, în minutul lui 89, lui Gabi Balint i-a fost anulat golul de 2-1 în urma unui ofsaid.
În minutul 90+2 jucătorii din Kosovo au decis să iasă de pe teren fără acordul arbitrului și să abandoneze astfel meciul cu România, invocând faptul că suporterii români au scandat „Serbia, Serbia”.
Unul dintre cei mai mari atacanți ai României, Rodion Cămătaru, 65 de ani, a comentat pentru ProSport gestul kosovarilor, mărturisindu-ne că și el a trăit pe propria piele un astfel de eveniment, atunci când în urmă cu 36 de ani jucătorii Stelei au decis să părăsească terenul și să abandoneze meciul din finala Cupei României cu Dinamo, tot pe final de joc.
„Ce a făcut Kosovo cu România a mai făcut doar Steaua în comunism!”
Rodion Cămătaru este de părere că jucătorii naționalei din Kosovo trebuie să plătească scump pentru gestul făcut.
„Este incredibil ce au putut să facă jucătorii lui Kosovo. S-au comportat ca niște jucători dintr-o echipă de la sate. Poate că pe la meciurile de prin satele de pe la țară mai vezi așa ceva. Dar, la un asemenea nivel, meciuri sub egida UEFA, nu ai cum să faci așa ceva în 2024. Însă, după părerea mea totul a fost premeditat.
Și-au dat seama că nu ne mai pot bate pe teren, deși au jucat mai bine ca noi și au încercat cu orice preț să forțeze o victorie cu 3-0 la masa verde. Era singura lor variantă ca să mai rămână cu șanse de câștigare a grupei noastre. Dar, îmi aduc aminte că și eu am trăit pe teren un astfel de eveniment. Jucam pentru Dinamo în 1988 finala Cupei României împotriva Stelei. Noi eram pe teren cu tinerii Lupu, Lupescu, Răducioiu, iar la Steaua erau Hagi, Pițurcă, Balint, Lăcătuș. Ambele echipe aveam jucători unul și unul, iar între noi ieșeau meciuri tari de tot. Ce dueluri aveam cu Bumbescu și ce ne mai pocneam pe teren.
A avut Steaua 1-0, iar noi am egalat prin Răducioiu prin minutul 87. Și în minutul 89 sau 90 Balint a dat gol pentru Steaua, dar arbitrul a ridicat fanionul de la margine pentru ofsaid. A ieșit tămbălău mare și Steaua s-a retras de pe teren. A abandonat meciul la fel ca și ăia din Kosovo. Cred că Valentin le-a făcut semn, nu mai știu exact, dar e clar că au ieșit de pe teren doar cu acordul lui Valentin Ceaușescu. Ce a făcut Kosovo cu noi a mai făcut Steaua în comunism, dar atunci ne aflam în comunism. Nea Mircea Lucescu era antrenorul nostru la Dinamo și uite că după 36 de ani el trăiește din nou tot un astfel de eveniment în calitate de antrenor. Eu sper că cei din Kosovo se vor alege cu pedepse exemplare ca să se învețe minte. Astfel de gesturi nu se fac și trebuie să îți respecți adversarii, dar trebue să te respecți tu ca om. E foarte important să aflam ce au trecut în rapoartele lor arbitrul și observatorul. Oricum, Kosovo nu a ieșit de pe teren cu acordul arbitrului, iar lucrul ăsta o să conteze enorm”, a spus Cămătaru, pentru ProSport. După meciul din finala Cupei României din 1988 dintre Steaua și Dinamo, atunci când „militarii” au abandonat partida în finalul ei trofeul i-a fost atribuit în prima fază lui Dinamo, dar mai târziu FRF a adjudecat meciul 2-1 pentru Steaua. După Revoluţia din ’89, Steaua i-a returnat trofeul lui Dinamo, care a refuzat să îl mai primească.
Steaua – Dinamo 1998, finala Cupei Romniei:
Au marcat: Lăcătuş (27), Balint (90) / Răducioiu (87)
Steaua: Liliac – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Rotariu – T.Stoica, Gh. Popescu, Bălan, Hagi – Lăcătuş, Piţurcă (Balint ’52)
Dinamo: Moraru – Mihăescu (Movilă ’45), Rednic, Andone, Varga – Lupu, Lupescu, Mateuţ, Orac (Răducioiu ’82) – Vaişcovici, Cămătaru
Arbitri: R. Petrescu, G. Ionescu, Gh. Constantin
Spectatori: 45.000