Meciul dintre România și Kosovo a fost întrerupt din cauza scandărilor cu tentă politică și chiar xenofobă.
Partida dintre România și Kosovo s-a disputat marți seară, pe Arena Națională, în cadrul preliminariilor Campionatului European din 2024 și s-a încheiat cu victoria tricolorilor, scor 2-0, după golurile marcate de către Nicolae Stanciu, în minutul 83, respectiv Valentin Mihăilă, în minutul 90+3.
Această întâlnire a fost întreruptă în minutul 17, după ce ultrașii din brigada „Uniți sub tricolor” au scandat „Kosovo e Serbia” și au avut și un banner în acest sens. 23 dintre cele 28 țări membre ale Uniunii Europene recunosc statul Kosovo ca stat independent, iar România se află printre cele cinci care nu îl recunosc, alături de Grecia, Spania, Slovacia și Cipru.
Regulamentul UEFA nu prevede vreun punct cu privire la aceste situații cu tentă politică, însă cele legate de xenofobie se consideră că intră în categoria rasismului.
„Daca vor continua scandările și bannerele, meciul va fi suspendat definitiv”, a transmis crainicul Arenei Naționale.
Ce spune regulamentul? Arbitrul poate întrerupe jocul pentru maximum zece minute, iar dacă după reluare scandările rasiste sau xenofobe continuă, „centralul” poate lua decizia de a opri definitiv partida.
Meciul de pe Arena Națională a fost întrerupt, însă, pentru mai bine de 40 de minute și încă se așteaptă o decizie din partea arbitrului.
„Pasul 1
Dacă arbitrul devine conștient de un comportament rasist sau este informat despre acesta de către al patrulea arbitru, el va opri jocul. El va solicita apoi să fie făcut un anunț prin intermediul sistemului de sonorizare prin care le va cere spectatorilor să oprească imediat orice comportament rasist.
Pasul doi
Dacă comportamentul rasist nu încetează după reluarea jocului, arbitrul va suspenda meciul pentru o perioadă rezonabilă de timp, de exemplu, cinci până la zece minute, și va cere echipelor să meargă la vestiare. Un anunț suplimentar este făcut prin intermediul sistemului de sonorizare.
Pasul trei
Ca ultimă instanță, dacă comportamentul rasist continuă după o a doua reluare, arbitrul poate abandona definitiv meciul.
Delegatul UEFA responsabil de meci va asista arbitrul, prin intermediul celui de-al patrulea arbitru, în a determina dacă comportamentul rasist a încetat. Orice decizie de a abandona meciul va fi luată numai după ce toate celelalte măsuri posibile au fost implementate și a fost evaluat impactul abandonării meciului asupra securității jucătorilor și a publicului”, se arată în protocolul UEFA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER