Cei 26 de fotbaliști prezenți pe lista finală a selecționerului Edi Iordănescu pentru partidele cu Belarus și Andorra din aceste zile, în preliminariile EURO 2024, reprezintă un mix de tinerețe și experiență, per total, însă cu un nucleu puternic spre prima categorie de vârstă. Convocările din mandatul lui Iordănescu s-au concentrat pe grupul EURO U21 semifinalist la turneul final din 2019, iar tendința principală a fost ca de la acțiune la acțiune să existe cât mai puține modificări, pentru coeziune și unitate, așa cum în dese rânduri a explicat selecționerul. Iar acum, lotul tricolor pentru meciurile acestei săptămâni deschide o oportunitate istorică! ProSport îți prezintă toate detaliile legate de primul 11 al României care ar rămâne pentru generații!
Avem 26 de jucători, așadar, pentru meciurile de joi și duminică, extrem de importante în cursa României spre EURO 2024. Media de vârstă a lotului este una de 25 de ani și câteva luni, scăzând spre acest nivel inclusiv prin accidentarea lui Camora și apariția lui Andrei Borza, fundaș stânga de doar 17 ani, anunțate în exclusivitate aici de ProSport.
Plecând de la configurația lotului și utilizând un sistem de joc realist, am imaginat un prim 11 al echipei noastre naționale care, dacă se va transpune în realitate fie în meciul de la Budapesta, fie în cel de pe Arena Națională, cu Andorra, ar intra direct în istorie! Împreună cu Edi Iordănescu!
Cum s-ar întâmpla asta? Potrivit datelor statistice furnizate de eu-football.info, echipa de start a României cu cea mai mică medie de vârstă într-o partidă oficială din epoca modernă, după Al Doilea Război Mondial, propune un record stabilit la 23 de ani și 9 luni. Ei bine, Iordănescu ar putea linia, fără probleme, o echipă de start cu medie de vârstă mai mică!
Recordul actual de 23 de ani și 9 luni vine din anul 1990, când selecționerul Mircea Rădulescu a propus într-un meci pe teren propriu cu San Marino un prim 11 curajos al României. Partida conta pentru preliminariile EURO 1992, iar tricolorii s-au impus cu 6-0. Iată cum arăta echipa de start atunci:
Locul 2 istoric în categoria meciurilor oficiale din fotbalul modern e ocupat de o echipă de start a României din 1970, cu Angelo Niculescu selecționer, tot pe teren propriu, dar contra Finlandei. A fost 3-0 pentru tricolori în cadrul preliminariilor EURO 1972, cu această formulă la început:
Ei bine, din lotul de 26 convocat de Edi Iordănescu, putem ajunge într-un exercițiu posibil la o echipă de start temerară care să aibă o medie de vârstă sub 23 de ani! Mai precis, undeva la 22 de ani și 9 luni, raportat la data partidelor cu Belarus și Andorra. Iată cum ar trebui să arate România în debut de meci pentru a scrie istorie la acest capitol:
Ar fi un 4-4-2 foarte ofensiv, cu Drăguș mai aproape de postul lui clasic, în comparație cu cel de atacant central pe care e utilizat acum de Marius Șumudică la Gaziantep FK. Și cu Mihăilă în rol de mijlocaș stânga, nu extremă stânga ofensivă, precum în 4-3-3 preponderent utilizat de Iordănescu la națională. Deloc imposibil!
Veteranul ar fi… Andrei Rațiu! La doar 25 de ani și 3 luni! În vreme ce mezinul, firește, Andrei Borza (foto sus, la România U21, alături de Bîrligea). Per total, doar doi jucători care să fi împlinit 24 de ani, Moruțan și Drăguș, alături de Rațiu!
Potrivit aceleiași baze de date statistice, cea mai mică medie de vârstă pentru o echipă de start a României într-o partidă, indiferent de caracterul acesteia, oficial sau amical, și din toate timpurile!, este de doar 21 de ani și 7 luni. Ea provine de la un meci jucat în 1929, în Cupa Balcanică, la Sofia. A fost o victorie cu 2-1 a României pregătite de Costel Rădulescu în fața Iugoslaviei, generația lui Sepi, Vogl, Ciolac, Raffinsky… De menționat însă că există mai multe partide, cu precădere din primii ani ai istoriei naționalei noastre, la care media de vârstă nu poate fi calculată 100% corect, potrivit datelor eu-football.info, câtă vreme data nașterii pentru câțiva tricolori din acei ani nu este cunoscută cu exactitate.
Raportat la fotbalul românesc modern, dincolo de epoca lui romantică, recordul este unul ce ține de o medie de vârstă la start de 22 de ani și 4 luni. Însă, vorbim de o partidă amicală, iar demersul nostru a acoperit exclusiv partidele cu caracter oficial. Pentru acest segment al partidelor de pregătire, borna e fixată de un Algeria – România 2-3 disputat în 2000, la Setif. Atunci, naționala cu Ladislau Boloni selecționer aborda meciul-test cu Dolha, Dancia, Codrea sau Bărcăuan la intonarea imnurilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER