Cinci fotbaliști din lotul lui Edi Iordănescu riscă să rateze EURO 2024. ANALIZĂ

Cu fix cinci luni înaintea debutului României la Campionatul European de Fotbal, există fotbaliști care ar trebui să trebui să-și facă griji pentru locul lor în lotul care va fi deplasat în Germania.

Cunoscut pentru intransigența sa în ceea ce privește selecția, Edi Iordănescu e cu ochii pe toți selecționabilii, iar din partea unora veștile nu sunt tocmai pozitive. Timp ar mai fi destul ca situația lor să se îndrepte, dar important va fi ca aceștia să înceapă să joace mai mult pentru că altfel, deși au fost convocați constant în preliminarii, unii fotbaliști pot privi turneul final la televizor.

În ecuația selecției vor cântări decisiv și cele patru meciuri de pregătire pe care tricolorii le vor juca până la EURO 2024.

Cinci fotbaliști din lotul lui Edi Iordănescu riscă să rateze EURO 2024

Primul meci al naționalei din 2024 va fi pe 22 martie în fața Irlandei de Nord, pe Arena Națională din București, patru zile mai târziu, pe 26 martie, urmând să întâlnească naționala Columbiei pe stadionul Civitas Metropolitano din Madrid. România va întâlni, pe 4 iunie, Bulgaria, iar pe 8 iunie va juca împotriva reprezentativei din Liechtenstein, ambele meciuri urmând să se dispute pe stadionul Steaua din București.

Fotbaliștii de la națională cu probleme în acest moment:

Ionuț Radu e într-un con de umbră înfiorător. Ajuns la aproape 27 de ani, portarul despre care se credea că va fi liderul naționalei, bifează o nouă experiență pe banca de rezerve. De data aceasta, în Anglia, la Bournemouth, unde a prins doar patru meciuri, două în campionat și două în EFL. De 12 ori a fost rezervă, iar de nouă ori n-a prins nici măcar lotul echipei din Premier League. La ultima lui prezență în poartă, Bournemouth a încasat șase goluri de la Manchester City, la începutul lunii noiembrie.

Adrian Rus a revenit, în weekend, ca titular la Pafos, în Cipru, după o serie lungă de meciuri în care a fost rezervă. Fundașul împrumutat de la Pisa a trecut printr-o periodă dificilă la club, întrucât în ultimele două luni a bifat cinci meciuri ca rezervă neutilizată la ocupanta locului cinci din Cipru, unde a început sezonul ca titular, dar n-a jucat decât 11 partide din cele 19 disputate până acum.

Deian Sorescu a fost pus pe liber de polonezii de la Racow, care au plătit  800 de mii de euro pentru el, în ceea ce a fost catalogat a fi „primul transfer mare din istoria clubului dovedit a fi un eșec”. Lui Sorescu i-a întins o mână de salvare Marius Șumudică, în Turcia, la Gaziantepspor, care se luptă să scape de retrogradare, dar depinde de el cum se va adapta la noua formație, unde presiunea va fi foarte mare ținând cont că echipa se străduiește să rămână în prima ligă.

Ianis Hagi a dat din lac în puț, după transferul de la Glasgow Rangers la Alaves, jucând puțin în Primera Division. Presa din Țara Bascilor îl critică constant pentru că nu reușește să se impună ca titular, iar răbdarea vizavi de el pare a fi pe terminate, mai ales că românul a primit o șansă ca titular în Cupa Spaniei, unde Alaves a pierdut și a fost eliminată de Bilbao. Selecționerul Edi Iordănescu l-a mai lăsat o dată în afara lotului pe Ianis, în aceste preliminarii, când nu juca la Rangers, după accidentarea care l-a ținut departe de gazon mai bine de un an.

Denis Alibec ar vrea să revină la Farul tocmai pentru a nu pierde naționala. Omul care a marcat golul victoriei cu Elveția joacă la Al Muaither, penultima clasată din Qatar, care a strâns doar șase puncte în 12 etape. Alibec a dat patru goluri până acum, dar va reveni pe teren abia la mijlocul lunii februarie, campionatul din Qatar fiind întrerupt din cauza Cupei Asiei. Deși transferul în Orient i-a adus un câștig financiar consistent, în plan sportiv a însemnat un pas înapoi.

O situație delicată are și George Pușcaș, care n-a jucat mai deloc la Genoa, dar presa italiană anunță ca iminent transferul său la Bari. Ținând cont că trece în Serie B, la o echipă de mijlocul clasamentului, e de așteptat ca el să joace constant în sezonul de primăvară.

Când și unde joacă România la EURO

Naționala României va avea următorul program la EURO 2024, în cadrul calendarului complet al grupei E:

  • 17 iunie: ROMÂNIA – Play-off B (Munchen, 16:00)
  • 22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22:00)
  • 26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19:00)

Se califică în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune 4 locuri trei din toate cele 6 grupe EURO 2024.

Publicat: 17 01. 2024, 19:38