Cine preia naţionala? Cinci candidați pentru postul de selecționer și motivele pro și contra de a-i lua locul lui Cosmin Contra
După terminarea mandatului lui Cosmin Contra, naţionala României are nevoie de un selecţioner, obiectivul imediat fiind calificarea la Euro 2020 prin barajul din luna martie. Imaginea şi situaţia primei reprezentative sunt în suferinţă după ce ultimii doi selecţioneri, neamţul Christoph Daum şi Cosmin Contra, au eşuat, atât în realizarea obiectivelor, precum şi în formarea unui schelet solid la naţională, chiar dacă în ultimii ani a existat materie primă de la selecționata under 21.
Mirel Rădoi, Dan Petrescu, Cosmin Olăroiu, Gică Hagi şi Marius Şumudică sunt principalele variante pentru preluarea postului, iar casele de pariuri îl dau ca favorit pe selecţionerul naţionalei de tineret. Dintre ei, Olăroiu ar fi greu de adus, prin prisma salariului, Şumudică şi-a exprimat public disponibilitatea de a-i antrena pe tricolori, în timp ce la Hagi ar fi o problemă serioasă legată de conflictul de interese, el deţinând un club din Liga 1.
Motive pro și contra pentru cei cinci candidați pentru postul de selecționer
MIREL RĂDOI
Pro – Este deja în anturajul echipei naţionale, fiind selecţioner la U21, este dorit de Burleanu şi Stoichiţă, cei care decid la acest nivel. Este şi un antrenor ieftin, probabil i-ar fi menţinut actualul contract, la care s-ar adăuga bonusuri de performanţă.
– A avut rezultate excelente cu naţionala U21, iar mulţi dintre componenţii acesteia au fost promovaţi şi vor mai fi aduşi la prima reprezentativă, fiind cunoscuţi foarte bine de antrenorul oltean, cu care au colaborat ideal.
– A demostrat calităţi de selecţioner la naţionala de tineret, atât în preliminarii, cât şi la un turneu final.
– Nu face compromisuri ca antrenor, a demonstrat asta inclusiv când a lucrat la naşul său, Gigi Becali, dar era la fel de intransigent era şi ca jucător, fiind cunoscut conflictul dintre el şi Lupescu la naţionlă. Nu face selecţia pe pile, nu acceptă influenţe, are integritate şi confort financiar.
– Fost jucător de valoare, cu multe selecţii la naţională, jucător polivalent, cu o determinare extraordinară, pe care o aşteaptă şi de la elevii săi.
– Are un discurs foarte bine articulat, înţelege şi explică fotbalul în toate componentele sale, de la organizare, la desfăşurare şi la factorul mental.
Contra – Nu are experienţă prea mare, în afara unui mandat scurt la FCSB şi cel în desfăşurare la naţionala de tineret.
– Încă nu are licenţa PRO, pe care o va obţine abia la sfârşitul anului viitor.
– Nu-şi doreşte să mai fie prea mult timp selecţioner, având ca obiectiv preluarea unei echipe de club, pentru a lucra zilnic cu jucătorii. Este un antrenor tânăr şi posedă energia necesară lucrului permanent cu lotul.
– Ar fi un risc pentru el să predea naţionala de tineret, cu care a avut un parcurs bun, chiar şi în actuala campanie, când a schimbat generaţiile, şi să preia naţionala mare într-un moment foarte delicat, în care obiectivul este calificarea la Euro, fără niciun meci de pregătire, direct partidele din play-off. O ratare a calificării ar reprezenta un pas înapoi în cariera sa care este în plină ascensiune.
DAN PETRESCU
Pro – Este un antrenor care face rezultate imediat, care îndeplineşte obiective. Scoate maximum şi ceva în plus de la echipele pe care le antrenează. Nu acceptă ca jucătorii săi să dea mai puţin de 100% pe teren şi la antrenamente.
– Are performanţe, trei titluri interne, rezultate bune cu Krasnodar, Dinamo Moscova, chiar şi în China. Parcursul de anul acesta din cupele europene este cu adevărat remarcabil, a demonstrat că se pot face rezultate pe plan internaţional, indiferent de diferenţele de buget.
– Cunoaşte foarte bine liga internă, se informează permanent, este dedicat sută la sută meseriei, pune suflet, timp şi pasiune pentru fotbal.
– Fost mare jucător, unul dintre componenţii de bază a Generaţiei de Aur, este obişnuit cu rezultatele şi performanţa la echipa naţională, poate imprima spiritul său şi echipei actuale.
– Nu acceptă compromisuri sau intervenţii, iar la naţională atât Stoichiţă şi compania, precum şi diverşi impresari vor să-şi impună punctele de vedere.
Contra – Nu este printre preferaţii celor care conduc FRF, face parte din Generaţia de Aur, ai căror componenţi au fost cam marginalizaţi de federali.
– Deşi produce rezultate, jocul echipelor sale nu este deloc unul estetic.
– Nu este deloc un antrenor ieftin, iar bugetul FRF nu pare unul pe măsură, chiar dacă naționala riscă să rateze unicul Euro organizat și de București.
– Cel mai probabil, ar dori să rămână şi antrenor la CFR în timp ce este selecţioner, fiind extrem de activ, iar la naţională acţiunile sunt destul de rare.
– Nu este un antrenor care dă şanse prea multe tinerilor, iar în acest moment este nevoie de promovarea generaţiei de la U21 la lotul mare.
– Sunt obositoare discursurile sale în care-şi laudă adversarii înaintea meciurilor, în majoritatea cazurilor fiind vorba de exagerări evidente.
GHEORGHE HAGI
Pro – Cunoaşte foarte bine generaţia de tineri care a făcut recent pasul la prima reprezentativă, majoritatea acestor jucători sunt crescuţi de mici la academia sa şi cel mai bun randament l-au oferit sub comanda lui Hagi, la Viitorul.
– A acumulat o experienţă suficientă pentru a reveni la lot, nefiind destul de pregătit la primul său mandat, când a ratat calificarea la Mondialul din 2002. A precizat în mai multe rânduri că este unul dintre obiectivele sale ca antrenor este să revină pe banca naţionalei. De fapt, este singurul dintrei cei 5 care a mai fost selecţioner al unei naţionale de seniori şi chiar a României.
– Unul dintre cei mai valoroşi jucători din istoria României, are o imagine excelentă în ţară şi peste hotare, fiind unul dintre ambasadorii României.
– Cunoaşte foarte bine întrecerea internă, în care este angrenat de ani buni, ştie în detaliu toată aria de jucători. A câştigat deja tot ce se putea în România, titlul, Cupa şi Supercupa, fără a poseda un buget important la Viitorul.
Contra – Ar fi un evident conflict de interese, fiind patron al unui club de Liga I şi în acelaşi timp selecţioner.
– Şi-ar promova şi foştii elevi în detrimentul altor jucători. L-ar utiliza şi pe fiul său, care nu a jucat nici la Genk şi nici la Fiorentina, dar pe care îl laudă şi îl propune neîncetat, inclusiv când nu merită.
– Nu a avut rezultate ca antrenor decât la echipa sa, în timp ce la Galata, Bursa, Timişoara sau FCSB a eşuat.
COSMIN OLĂROIU
Pro – Rezultate foarte bune atât cu FCSB, în ţară şi în cupele europene, dar şi în zona arabă şi asiatică, unde are o imagine foarte bună, fiind extrem de apreciat.
– Unul dintre antrenorii extrem de dedicaţi meseriei, este foarte minuţios, informat, pasionat.
– Are o cotă excelentă, fiind în cărţi şi pentru a prelua naţionala Chinei, după plecarea lui Marcello Lippi, pentru un salariu uriaş.
Contra – Nu mai este la curent cu ce se întâmplă în competiţia internă, fiind plecat de peste zece ani din ţară, nu mai cunoaşte fondul de jucători.
– Nu este un antrenor care comunică bine cu presa, are apariţii extrem de rare în media, nici cu FRF nu este în relaţii prea bune.
– Are un contract de milioane de euro în zona arabă şi cu greu ar renunţa la el pentru un salariu mult mai mic la FRF.
MARIUS ŞUMUDICĂ
Pro – A avut rezultate bune în ultimii ani, atât în competiţia internă, unde a cucerit titlul cu Astra, precum şi în cupele europene. Este un antrenor care are rezultate imediat, nu solicită ani de zile pentru a demonstra ceva. Şi la echipele pe care le-a antrenat în Turcia şi în zona arabă s-a descurcat bine. Este acum singurul tehnician străin din primele două ligi din Turcia, unde este foarte greu să rezişti, ţinând cont de temperamentul başkanilor şi de imaginea pe care presa de acolo ţi-o poate distruge instant.
– Are carismă, este un antrenor care îşi apropie vestiarul, precum şi presa, prin discursul său. De altfel, el a fost singurul care a ieşit public şi şi-a exprimat deja intenţia şi disponibilitatea de a prelua echipa naţională, chiar dacă se află sub contract.
– Reacționează foarte bine pe parcursul meciurilor, realizează imediat unde apar probleme și face schimbări tactice sau de jucători care sunt eficiente.
Contra – Nu este un antrenor care dă credit tinerilor, performanţele le-a obţinut cu jucători maturi, cu mare experienţă, iar acum la naţională este în plină desfăşurare un schimb de generaţii. Sunt extrem de rare cazurile când a promovat tineri, nici măcar pe rapidistul său, Ioniţă, nu l-a impus la Astra, acesta remarcându-se în perioada lui Edy Iordănescu.
– În cazul său „gura bate fundul” de multe ori, iar la naţională este nevoie de o anumită diplomaţie, vezi problemele lui Contra cu presa sau scandalul cu Puşcaş. Şumudică a avut şi anumite probleme cu pariurile.
– Nu a fost internaţional, nu este familiar cu spiritul şi atmosfera de la echipa naţională.